Gdzie to znalazłeś?
O HSI, ADI chyba nie słyszeli ;)
Gdzie to znalazłeś?
O HSI, ADI chyba nie słyszeli ;)
Na wiki war thunder
Co zabawne CCRP wg wiki na Su-22UM3K powinno być jako zaawansowany system, tymczasem zarówno Mig23BN jak i Su-22UM3K muszą dawać nura bo jak chcesz np. Zrzucać z 5km to celownik ci znika… Przechodzimy do nurkowania i szukamy celownika. Jak masz fart to go znajdziesz, jak nie to… Gleba/roland/gepard.
Na F-4F za to jest pięknie się zrzuca z 5 i 9 km… Ba, nawet Jaguar Gr1 czy Harrier GR3 spokojnie latają i dropia z pulapu, a suczka i MiG muszą robić za meteoryty…
W DCS jest Su-25. Tam też jest bardzo prosty wskaźnik, działa podobnie jak w War THunder z tym, że całe to szkło na którym jest wyświetlany celownik, reguluje się góra-dół, dzięki czemu można atakować cele z wyższego pułapu. Podobnie mają amerykańskie samoloty, tam ustawia się wysokość celownika (najczęściej skala z nazwą MIL) w zależności od wielu czynników, jak prędkość podejścia, kąt waga lub ilość uzbrojenia i rodzaj uzbrojenia.
Niestety w WT takich rzeczy nie ma, lub są uproszczone maksymalnie jak się da, czyli np wskaźnik CCIP zobaczysz pod odpowiednim kątem lub na odpowiedniej wysokości.
Dodatkowo, celownik znika jak przesuniesz za wysoko lub za nisko głowę. No i nie masz jak tego wyregulować :)
WarThunder:
na wprost
głowa w górę
DCS:
I jeszcze coś ciekawego znalazłem o Su-25A (ta co jest w DCS), nie posiada systemu tłumienia drgań :)
Na A-10C znika jak jestem blisko celu, albo jak przybliżę widok.
Sprawdzałem na locie testowym tylko (tu często działa inaczej niż w bitwach). Jakimś cudem na niemieckim F-4F i amerykańskim A-6E Tram wskaźnik CCRP wyświetla się tylko po włączeniu trybu CCRP.
Nie wiem, czy to wina lotu testowego, czy coś jednak poprawiali, ale z miesiąc temu CCRP wyświetlało mi się zawsze, gdy miałem podwieszone bomby. Trzeba jeszcze to będzie sprawdzić w bitwie. A i w obu celownik nie znikał po przybliżeniu widoku.
A wracając do Su-25A z DCS-a, w samouczku jest mowa o zrzucaniu bomb metodą CCRP na wysokościach do 1000 metrów. Musiał bym sprawdzić czy da się z większej wysokości użyć metody CCRP, bo jak dobrze zrozumiałem, muszę mieć włączony wskaźnik laserowy i nakierować go na cel przed zrzutem bomb.
To raczej nie dziura w pancerzu. Pocisk najprawdopodobniej uderzył pod ostrym kątem w kawałek pancerza nad gąsienicą, który ma chyba 9,5 mm grubości, aby zobaczyć ten kawałek pancerza trzeba patrzeć od dołu. Błąd z przebijaniem pod ostrymi kątami został dzisiaj naprawiony :)
“Naprawiono błąd, który powodował, że pociski czasami rykoszetowały przez pancerz przy dużych kątach uderzenia.”
Chciałbym tylko zapytać po dłuższej nieobecności, co za głupi ch…j wymyślił na ARB start bombowców z lotniska???
No do jasnej cholery znowu coś było grzebane z odłamkowaniem APCBC solid? Od maja gram francuzami na 7.0-7.7, bo zauważyłem, że te APCBC zawsze odłamkują po przebiciu, a po najnowszym paczu (sraczu kurna) już miałem kilka bitew, że pocisk po prostu wesoło sobie przelatuje przez czołg niszcząc tylko to co idealnie bezpośrednio trafi na swojej drodze - mam powtórki tych błędów.
I co oczywiście powinienem zrobić bug-reporta wg szablonu + załączniki z powtórkami, full opisem sytuacji z wyszczególnieniem minuty i sekundy powtórki na których wystąpiły bugi wraz ze screenami itd. tak jak wasz tester zatrudniony na pełen etat, chociaż mi za tę godzinę roboty nikt nie zapłaci, nawet Gadzin Kojnami. Za stary jestem na taki szajs, w duopii mam takie coś. Narobię się, a i tak do tematu zostanie przydzielony chłop, który bug reporta cofnie, bo nie dosłałem załącznika X. Mogę co najwyżej przesłać powtórki.
Sytuacja, że raportowanie błędów w sposób wzorcowy, gdzie testerzy wykażą, że to naprawdę jest błąd, nie jest wynagradzane w jakiś symboliczny sposób (nie wiem kurde, 500 golda na przykład), no to jest w pewnym stopniu krzywdzące. Dawno temu zaraportowałem kilka błędów, ale jak zobaczyłem ile to roboty jest, potem jeszcze te pytania “kontrolne” od moderatorów, prośby o dosłanie jeszcze jakichś plików i informacji, to dałem se na luz. Frajerska robota IMO.
po zakonczeniu misji z powodu eksterminowania druzyny przeciwnej dalej automatycznie dolacza do nastepnej sesji i nie da sie nacieszyc ekranem z osiagnieciami :(
btw, sa jakies grindowalne eventy na maszyne albo jakies skrzynki w planie? troche sie nachapalem srebra, trza by przepalic …
a czegos takiego to jeszcze nie widzialem, Imgur: The magic of the Internet
wybieram torpedy - samolot sie rozpada i tonie w podlozu wtf
To podpowiedź, żebyś nie brał torped bo one nie działają. Coś dodali jakiś czas temu Community Bug Reporting System, że torpedy zrzucane na okręty stojące w portach znikają. Krążą plotki, że to jakieś siatki na torpedy, które podobno są w War Thunder CDK i możliwe że są tam właśnie dodane.
No to masz event
Czyli po zakończeniu misji dzieje się to samo co wcześniej przy ręcznym wychodzeniu?
W tym raporcie o błędzie https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/ScnrrZTiw6fq , ktoś kilka dni temu napisał, że nadal ma ten problem, ale po zakończeniu się bitwy, automatycznie wrzuca go do kolejnej. Myślę, że to może być błąd z dublowaniem się lobby, gdzie gracze którzy byli w bitwie do końca są wrzucani do następnej bitwy, a gracze którzy byli w hangarze widzą tą bitwę, ale jako bitwę która zacznie się za X czasu. I czasem potrafi wrzucić do tej bitwy która automatycznie się zaczęła po zakończeniu wcześniejszej, a czasem wrzuca cię do tego lobby i czekasz na rozpoczęcie bitwy.
Dołączanie do kolejnej sesji automatycznie jest normalne po pewnym czasie. Czy dzieje się to od razu czy po odczekaniu chwili?
To się dzieje zaraz po zakończeniu bitwy, gdy pojawia się podsumowanie, wtedy automatycznie wrzuca do kolejnej bitwy. W sensie nie do lobby, tylko od razu do bitwy.
ta, z automatu w nastepnej strtujesz :/ od razu przenosi nwet nie zdazy ekranu po bitwie z podsumowaniem zaldowac
jakis serial do kompletu musze znalezc. kazda eventowa maszyn przybliza mi szersznia na przecenie
na rb toto dzialalo, mosfeta z bp shop nabylem to szukam czegos do lineupu i innego podejscia
bo bombienie w takich wrunkach mnie irytuje
Fajne ten nowe pelotki które w sztuczny sposób mają wyżej radar niż on jest fizycznie, podobnie miałem ze slamraamem byłem na połowie wysokości drzew a slamraam był w dołku i w jakiś magiczny sposób mnie widział
https://www.reddit.com/r/Warthunder/comments/1m5dqpg/cas_finally_getting_what_they_deserved_thoughts/
Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości z takimi plotkami, w wojsku pracowałem na stacji radiolokacyjnej P-18. Stacja wykrywania dalekiego zasięgu (chyba), coś około 300-320 km. Co najmniej kilka kilometrów wokół stacji to były odbicia terenu. W grze czegoś takiego nie widziałem, poza radarami samolotów.
@EuroDoragon2
Dobra, znowu z pomocą sztucznej inteligencji prawdopodobnie doszedłem do tego, co powoduje “freeze” gry.
Otóż po analizie plików.dmp i .clog, ten pierwszy to zrzut z pliku aces.exe w momencie wystąpienia błędu gry, drugi to dziennik tworzony podczas każdej sesji gry - wychodzi na to, że następuje wewnętrzny błąd w pliku aces.exe, który powoduje jej zamrożenie.
Napisałem nowy raport ze wszystkimi szczegółami jaki wypluł WinDbg i jakie są w pliku .clog z dnia kiedy błąd wystąpił.
https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/mUlIi9T8yd2Q
EuroDoragon2
Czy byłbyś w stanie pomóc pchnąć ten raport dalej?
Postaram się zrobić co mogę :)
Z najnowszego rejestru zmian i “Naprawione”: