Luźna dyskusja o wszystkim

Linka uruchomiłem kilka lat temu, gdy miałem już odkryte i wybadane samoloty Yak-1 i Yak-1B. Oczywiste, że nie dostałem wypożyczenia posiadanych już samolotów :) Nie wiem, co mogło się zmienić przez lata. Nie wszystkie bonusy za rejestrację są tylko dla nowych. Ta strona notuje różne bonusy, może uda się coś wysępić :-D

Sprawdź, czy dostałeś pozostałe bonusy.

• Lilijka. Ta sama, co w zestawie Yak-1 Litvyak. Lista samolotów w decalu została zaktualizowana o ww. samolot.

Historia decala jest starsza. Moją prawdopodobnie zdobyłem z okazji eventu na 8 marca 2018, gdyż ponieważ mam prawie wszystkie bonusy z tego eventu (bez jednej ikony profilowej).
    BTW Gaijin powinien podpisywać z imienia i nazwiska ikony profilowe postaci historycznych. Niestety niewiele jest podpisanych.

• Ikona profilowa

• Kamuflaże

Yak-1

Yak-1B

Premka samolotu z CIS jest dostępna w WT Wiki i można polatać na testówce. Od drzewkowych różni się silnikiem oraz wyglądem owiewki w jej tylnej części. Nie wiem, czy są inne różnice. Premka ma jedno malowanie, które wygląda tak samo, jak z bonusu za rejestrację, ale zaadaptowane do nowego modelu i może odrobinę odświeżone.

Ogólnie przenoszenie konta między regionami jest ryzykowne. Podobna sytuacja była z eventem tylko dla graczy z Japonii. Jak dla mnie nie warto dla jednej premki i masy innych problemów.

3 Likes

Ja jeszcze nie dotarłem do tych wieści a już mnie ktoś zestrzelił z tego ustrojstwa: Jak-1 Litvyak xD
Dorwał mnie jak już na ogonie kogoś miałem i musiałem obniżyć pułap lecąc bombowcem Ki-49 3.3BR na AB.

Według mnie to powinno być tak, że jak ten samolot był do zdobycia na serwerze RU, to niech tam sobie gra ten gracz bez możliwości wbicia na jakikolwiek inny serwer, no chyba, że to Ty grałeś na ruskim serwerze??

2 Likes

Gram tylko na UE serwerze - ale tak masz rację, skoro dostępny samolot dla konkretnej społeczności to niech sobie latają na swoim serwerze.

Nie ma czegoś takiego jak “swój serwer”. War Thunder ma połączone serwery i nie ma planów ich rozdzielania czy blokowania. Możesz sobie wybrać na jakim serwerze/serwerach grasz w menu w hangarze (klikasz tryb gry u góry ekranu, w wyskakującym menu na dole masz serwery do wyboru).

To ciekawe, to dlaczego ten event, o którym mowa i w czasie, którego można było kupić pemkowego Jaka-1 Lidii Litwak był tylko na serwerze RU, a nie EU??

3 Likes

Bo to była umowa na wyłączność z PixelStorm, tak jak już pisano wyżej.
Nie ma to nic wspólnego z serwerem na którym grasz. PixelStorm, podobnie jak DMM to osobna firma, która ma z Gaijin podpisaną umowę na konkretny rynek (DMM na Japonię, PixelStorm na kraje CIS).

2 Likes

Można się więc czegoś podobnego, eventu czy ofert spodziewać dla rynku EU?

2 Likes

Kiedyś ze dwa lata był serwer chiński z drzewkiem chińskim. Oni nie wchodzili na inne serwery, ani nikt z innych krajów nie mógł wejść na ichni. Więc jednak się da, prawda?

3 Likes

Z tą maszyną? Nie, nie ma takich planów.
Wydaje mi się, że mylisz serwer z kontem, pisząc o “rynku EU”.
Rynek EU (czy jakikolwiek inny), jest obsługiwany przez Gaijin.
Dodatkowo, na obszarze CIS oraz w Japonii mamy umowy z dwiema niezależnymi firmami (PixelStorm oraz DMM), które w tych regionach zajmują się promocją, sprzedażą oraz obsługą gry (support). Te firmy, w ramach umowy mogą organizować swoje promocje, wydarzenia itp.
W EU (USA, Australii czy na jakimkolwiek innym rynku) zajmuje się tym Gaijin. Wszystkie oferty, które widzisz w sklepie Gaijin są “ekskluzywne” dla tych rynków i wcale nie muszą być dostępne dla konta PixelStorm/DMM.

TL;DR
War Thunder jest jeden, każdy gracz może grać na jakim serwerze chce. To, czy masz konto Gaijin, PSN, XBox Live, PixelStorm czy DMM nie wpływa na to, gdzie możesz grać. Wpływa tylko na to, gdzie możesz kupować zawartość premium (sklep Gaijin, Sklep PSN, Sklep Xbox Live, sklep PixelStorm, sklep DMM).

3 Likes

Wersja na rynek chiński była oddzielną grą z samego założenia. To nie był tylko zamknięty serwer, a inna gra, niekompatybilna w pełni z War Thunder, w którego grali pozostali gracze z reszty świata.

Wszystko się da, ale nikt tego nie zrobi, bo to nie ma sensu. To tak, jakbyś wymagał, żeby gracze Xbox grali tylko na swoim serwerze, bo mają/mieli dostęp do ekskluzywnego czołgu. Nikt nie będzie z tego powodu rozdzielał puli graczy.

3 Likes

Nie mniej jednak nie da się oprzeć odczuciu, że ślimak “rozpieszcza” graczy RU i Chin. Częściej lub w ogóle dla tych dedykowanych społeczności graczy pojawiają się okazje czy promocje. Jeśli coś jest ograniczone dla konkretnego regionu i nie ma newsa w tłumaczeniu na inne języki to inaczej nie można tego nazwać.

3 Likes

Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem, bo co masz na myśli przez:

Częściej lub w ogóle dla tych dedykowanych społeczności graczy pojawiają się okazje czy promocje.

Wszystko* (*patrz niżej) jest tłumaczone na wszystkie języki.
Nie kojarzę żadnego wydarzenia, które byłoby dostępne tylko dla chińskojęzycznego klienta gry (jak znasz, podaj przykład, będę się mógł odnieść).
Z rosyjskojęzycznymi wydarzeniami sytuacja jest trochę inna, ale tutaj wchodzi aktualna polityka na świecie i jej wpływ na postrzeganie takich wydarzeń przez graczy (na ten temat na forum dyskutować nie będziemy). Mimo to, z tego co kojarzę, zmieniasz język wyświetlania menu w grze i to wydarzenie się dla Ciebie pojawia. Nie ma tutaj region-lock. Przynajmniej do tej pory nie było, jak podasz przykład, to się odniosę.

1 Like

Z Chinami to na ich narodowy dzień bardzo łaskawa 50% przecena była na pojazdy i paczkę:
Enjoy Loads of Discounts and a Decal for the National Day of the PRC! - Official News, Development Blogs and Updates - War Thunder — official forum
Ale to w zasadzie każdy mógł skorzystać choć inne nacje aż tak nie rozpieszczono. Kojarzy mi się jeszcze jakiś wątek, że ludzie na forum odsyłali na chińskojęzyczne forum czy news, że mieli coś dodatkowego - może to też jaki operator płatności dawał. Szukałem ale nie mogę teraz tego znaleźć w każdym razie w zeszłym roku coś takiego kojarzę.

1 Like

No to jak znajdziesz, to daj znać, bo na razie jest tak, jak pisałem.

Dobra poddaje się nie mogę tego znaleźć bo wątek był offtopowy i ciężko wyłuskać teraz te kilka czy kilkanaście wpisów w jakimś innym temacie.

Zmieniając temat, czy na 8 maja coś ciekawego szykujecie? Ostatnio to 2025 i 2024 były same radzieckie maszyny do zdobycia w ramach “Legendy Zwycięstwa”. W 2025 T-34 a w 2024 YAK-3 to może tym razem alianci coś dostaną?
Dobra nie ważne - nie zauważyłem, że to ten KV-8 jest tego rocznym “Legendarnym wybawcą”.
Czyli znów RU zakończyli II WŚ

1 Like

Jak już pisałem w kilku innych tematach.
Na dzień zwycięstwa maszyna jest dla ZSRR.
Na D-Day maszyna jest dla zachodnich aliantów.

2 Likes

To co, F-14D w WarThunder zanim wyjdzie GTA 6 i zanim przejdzie ta ustawa? ;)

https://www.youtube.com/shorts/_Xz4lkOEh_o

2 Likes

No to raczej na D-Day marne szanse na awiacyjną maszynkę do zdobycia. Chat gpt wypluł mi listę myśliwców jakie brały udział i w zasadzie wszystkie wersje już są w grze:

Brytyjskie RAF

• Supermarine Spitfire Mk IX
    Najważniejsza wersja Spitfire’a nad Normandią. Bardzo skuteczna przeciw niemieckim Messerschmitt Bf 109 i Focke-Wulf Fw 190.
  • Supermarine Spitfire Mk XIV
    Szybsza wersja z silnikiem Griffon; używana przez część jednostek RAF.
  • Supermarine Spitfire LF Mk IX
    Szczególnie popularna podczas D-Day, zoptymalizowana do walk na małej wysokości.
  • Hawker Typhoon Mk IB
    Główna wersja Typhoona używana w Normandii; uzbrojona w rakiety RP-3 albo bomby.
  • De Havilland Mosquito FB Mk VI
    Wersja myśliwsko-bombowa używana do ataków naziemnych i szybkich rajdów.

Amerykańskie USAAF

• North American P-51B Mustang
    Jedna z głównych wersji eskortowych obecnych w czerwcu 1944.
  • North American P-51C Mustang
    Bardzo podobna do P-51B; produkowana w innej fabryce.
  • North American P-51D Mustang
    Słynna wersja z osłoną kroplową kabiny; zaczęła pojawiać się właśnie około D-Day.
  • Republic P-47D Thunderbolt
    Najczęściej używany wariant Thunderbolta podczas operacji w Normandii.
  • Lockheed P-38J Lightning
    Jedna z głównych wersji Lightninga używanych w Europie.
  • Lockheed P-38L Lightning
    Późniejsza i ulepszona wersja, która zaczęła trafiać do jednostek w 1944.

Lotnictwo pokładowe

• Grumman F6F-5 Hellcat
    Używany przez Fleet Air Arm i US Navy.
  • Vought F4U-1 Corsair
    W ograniczonym zakresie wspierał operacje nad Francją.

A co powiesz na C-47, czy tam Dakotę, ikona, legenda… nawet by pasował ten samolot. Skoro dodali bezużyteczne w obcnej formie gry B-52 czy Tu-95, to ta maszyna świetnie by się wpisywała w schemat.
Albo szybowiec Waco CG 4, koniecznie bez kokpitu.