Jak chcecie sobie dyskutować o polityce, Waszych uprzedzeniach i innych bzdurach, to zapraszam serdecznie w inne miejsca w internecie. W dzisiejszych czasach macie ich pod dostatkiem. Forum War Thunder zostawicie ludziom, którzy chcą dyskutować o grze.
Czasami zaglądam na stronę bratniego narodu, żeby doświadczyć miru i dobrobytu wspólnoty CIS.
Kilka miesięcy temu trafiłem na zapowiedź filmu o Lydii Litvyak
Chyba ten trailer
This text will be hidden
Nie wnikam w prawdę historyczną, bo każde państwo kaleczy historię na swój sposób.
Pamiętam, że kiedyś na warthunder.com pojawiały się wzmianki o Lydii Litvyak.
Nie znam języka, korzystam z translatora wbudowanego w przeglądarkę. Jest sobie event
a tutaj takie jajca...
Firefox: tłumaczenie RU → PL 
Nie mogłem uwierzyć. Teraz Firefox: tłumaczenie RU → EN 
Trochę lepiej w Opera: tłumaczenie RU → PL 
Opera: tłumaczenie RU → EN 
Nazwę mapy w grze przekręcam na “Operacja Anus”. Teraz nabiera to głębszego, historycznego znaczenia. Nie jestem pewien, kto kogo okrążył i pokonał. Która wersja jest poprawna? :-D
Jeżeli ktoś nie ma, a chce malowania samolotów Lydii Litvyak, bez nieodwracalnego przejścia na ciemną stronę do CIS, ten link powinien jeszcze działać: War Thunder — Registration
Link działa, ale maszyny na wypożyczenie nie daje, pomimo tego, że po odebraniu nagrody było napisane że ją otrzymałem.
Chyba, że tylko nowi gracze dostają na wypożyczenie.
takie bonusy tylko dla nowych kont są ;)
A ciekawe czy da się kupić ten pakiet za 649 rubli z ruskiego sklepu ?
a tego akurat nie wiem, ale raczej się nie da
Nie da się. Gszabi w dataminach i YouTuberzy od WT o tym od jakiegoś czasu trąbią. Ekskluziw dla sklepu Progress / Pixel (czy jakoś tak) i strefy CIS.
W sumie ciekawe, że tam nie świętują eventem naszego 3 maja. A może to i lepiej…
Na “normalnej” stronie z językiem RU ewent jest widoczny.
Nie próbuj kupować pakietu „Lydia Litvyak”, kolego! Ten pakiet ma blokadę regionalną — jest dostępny TYLKO dla graczy z regionu „CIS”, którzy już korzystają z systemu gry i płatności „Pixel Storm”.
Nie próbuj też łączyć ani przenosić swojego konta do tego systemu. To proces w jedną stronę — jeśli to zrobisz, NIE będziesz mógł już odłączyć konta.
Co więcej, nawet gdybyś przeniósł konto, wszystkie systemy płatności są całkowicie oddzielne, więc i tak nie byłbyś w stanie kupić tego pakietu. I dodatkowo straciłbyś możliwość korzystania ze swoich obecnych metod płatności przy zakupach.
Wiem, że to irytujące — zgadzam się. Ale naprawdę NIE warto nawet próbować kupować czegokolwiek w systemie „CIS” albo „Pixel Storm” dla Gaijin/War Thunder. Te systemy są ze sobą całkowicie niekompatybilne.
(Ta wiadomość została przetłumaczona z języka angielskiego. Przepraszam za ewentualne błędy gramatyczne.)
Linka uruchomiłem kilka lat temu, gdy miałem już odkryte i wybadane samoloty Yak-1 i Yak-1B. Oczywiste, że nie dostałem wypożyczenia posiadanych już samolotów :) Nie wiem, co mogło się zmienić przez lata. Nie wszystkie bonusy za rejestrację są tylko dla nowych. Ta strona notuje różne bonusy, może uda się coś wysępić :-D
Sprawdź, czy dostałeś pozostałe bonusy.
-
Lilijka. Ta sama, co w zestawie Yak-1 Litvyak. Lista samolotów w decalu została zaktualizowana o ww. samolot.

Historia decala jest starsza. Moją prawdopodobnie zdobyłem z okazji eventu na 8 marca 2018, gdyż ponieważ mam prawie wszystkie bonusy z tego eventu (bez jednej ikony profilowej).
BTW Gaijin powinien podpisywać z imienia i nazwiska ikony profilowe postaci historycznych. Niestety niewiele jest podpisanych. -
Ikona profilowa

-
Kamuflaże

Yak-1

Yak-1B

Premka samolotu z CIS jest dostępna w WT Wiki i można polatać na testówce. Od drzewkowych różni się silnikiem oraz wyglądem owiewki w jej tylnej części. Nie wiem, czy są inne różnice. Premka ma jedno malowanie, które wygląda tak samo, jak z bonusu za rejestrację, ale zaadaptowane do nowego modelu i może odrobinę odświeżone.
Ogólnie przenoszenie konta między regionami jest ryzykowne. Podobna sytuacja była z eventem tylko dla graczy z Japonii. Jak dla mnie nie warto dla jednej premki i masy innych problemów.
Ja jeszcze nie dotarłem do tych wieści a już mnie ktoś zestrzelił z tego ustrojstwa: Jak-1 Litvyak xD
Dorwał mnie jak już na ogonie kogoś miałem i musiałem obniżyć pułap lecąc bombowcem Ki-49 3.3BR na AB.
Według mnie to powinno być tak, że jak ten samolot był do zdobycia na serwerze RU, to niech tam sobie gra ten gracz bez możliwości wbicia na jakikolwiek inny serwer, no chyba, że to Ty grałeś na ruskim serwerze??
Gram tylko na UE serwerze - ale tak masz rację, skoro dostępny samolot dla konkretnej społeczności to niech sobie latają na swoim serwerze.
Nie ma czegoś takiego jak “swój serwer”. War Thunder ma połączone serwery i nie ma planów ich rozdzielania czy blokowania. Możesz sobie wybrać na jakim serwerze/serwerach grasz w menu w hangarze (klikasz tryb gry u góry ekranu, w wyskakującym menu na dole masz serwery do wyboru).
To ciekawe, to dlaczego ten event, o którym mowa i w czasie, którego można było kupić pemkowego Jaka-1 Lidii Litwak był tylko na serwerze RU, a nie EU??
Bo to była umowa na wyłączność z PixelStorm, tak jak już pisano wyżej.
Nie ma to nic wspólnego z serwerem na którym grasz. PixelStorm, podobnie jak DMM to osobna firma, która ma z Gaijin podpisaną umowę na konkretny rynek (DMM na Japonię, PixelStorm na kraje CIS).
Można się więc czegoś podobnego, eventu czy ofert spodziewać dla rynku EU?
Kiedyś ze dwa lata był serwer chiński z drzewkiem chińskim. Oni nie wchodzili na inne serwery, ani nikt z innych krajów nie mógł wejść na ichni. Więc jednak się da, prawda?
Z tą maszyną? Nie, nie ma takich planów.
Wydaje mi się, że mylisz serwer z kontem, pisząc o “rynku EU”.
Rynek EU (czy jakikolwiek inny), jest obsługiwany przez Gaijin.
Dodatkowo, na obszarze CIS oraz w Japonii mamy umowy z dwiema niezależnymi firmami (PixelStorm oraz DMM), które w tych regionach zajmują się promocją, sprzedażą oraz obsługą gry (support). Te firmy, w ramach umowy mogą organizować swoje promocje, wydarzenia itp.
W EU (USA, Australii czy na jakimkolwiek innym rynku) zajmuje się tym Gaijin. Wszystkie oferty, które widzisz w sklepie Gaijin są “ekskluzywne” dla tych rynków i wcale nie muszą być dostępne dla konta PixelStorm/DMM.
TL;DR
War Thunder jest jeden, każdy gracz może grać na jakim serwerze chce. To, czy masz konto Gaijin, PSN, XBox Live, PixelStorm czy DMM nie wpływa na to, gdzie możesz grać. Wpływa tylko na to, gdzie możesz kupować zawartość premium (sklep Gaijin, Sklep PSN, Sklep Xbox Live, sklep PixelStorm, sklep DMM).
Wersja na rynek chiński była oddzielną grą z samego założenia. To nie był tylko zamknięty serwer, a inna gra, niekompatybilna w pełni z War Thunder, w którego grali pozostali gracze z reszty świata.
Wszystko się da, ale nikt tego nie zrobi, bo to nie ma sensu. To tak, jakbyś wymagał, żeby gracze Xbox grali tylko na swoim serwerze, bo mają/mieli dostęp do ekskluzywnego czołgu. Nikt nie będzie z tego powodu rozdzielał puli graczy.