Samolot na razie dostępny na dev-serwerze, ale już są nieścisłości:
Radar:
Obecnie w grze jest radar AN/APQ-159, który według pewnego źródła był montowany w samolocie F-5E/F
Według instrukcji jaką znalazłem, z 1995 roku, samolot powinien być wyposażony w radar AN/APQ-169.
Inne źródło podaje kilka różnych modeli radaru (ale nie APQ-159), jednak pozostańmy przy instrukcji do samolotu.
To kicha. Podobno ten dokument jest zastrzeżony, a znajduje się przecież na publicznej stronie internetowej. https://www.avialogs.com
Nawet nie wiem, gdzie mam szukać dowodu na odtajnienie dokumentu.
no to niefajnie
jedyne co sie dokopalem to ze flight manual byly recently declassified w opisach reprintow dostepnych online
no i opis krzyza na celowniku …
brak podstawowej funkcjonalnosci dla wprowadzonego z pompa dp gry latawca nadal irytuje
zrzut paliwa tez bylobt milo miec https://www.youtube.com/watch?v=WpPEdOMSIgQ
o dostepie do nuclear weapon nie wspominam
btw w tych nowych w grze wersjach dodali upgrejdowane kokpity?
PS ten sam mod w innych raportach skany z archive org -min te ktore wkleilem - okreslil jako “not reliable sources” wiec zeby to klepneli zotaje chyba tylko opcja oficjalna - znaczy to Air Force Compliance Division > Resources > FOIA
edit :
AN/APQ-159
lista komponentow od producenta (dla platformy F-5)
Jedyny dokument, który nie ma adnotacji “classified” jaki posiadam w tej chwili, to instrukcja z 1977 ze zmianą w 1979 roku. Niestety tu jest zawarty radar APQ-144, trochę starszy niż APQ-169. Te radary były z czasem zastępowane nowszymi, jednak nie posiadam żadnych instrukcji, które mogą być użyte w raporcie o błędzie.
Pisałem e-mail do avialogs.com, niestety jeszcze nie ma odpowiedzi. Poczekam do końca tygodnia. Potem napiszę do Air Force Compliance Division, o ile po drodze się nie zniechęcę, bo w sumie po wczorajszym odrzuceniu raportu, nie bardzo mam ochotę.
Co do CCRP w HUD, to jest raport zatwierdzony dla wersji F-111A. Tylko jeszcze tego nie zaimplementowali.
Bezpośrednio do U.S. Government Accountability Office, wcześniej LuftMaus podesłał jakiś raport o odtajnieniu dokumentacji do F-111B i skorzystałem z ich strony.
Avialogs.com do dzisiaj nie odpowiedziało na mój e-mail, więc tym razem uderzam wyżej.
A tak w ogóle, to zastanawiam się, po kiego grzyba dodawać do gry samoloty, do których dokumentacja jest nadal utajniona/ niedostępna/ przestarzała, wyposażać je w zastępcze systemy uzbrojenia czy elektroniki lub w ogóle ich nie implementować, a potem chwalić się jaką to mamy realistyczną grę ze współczesnymi samolotami.
Z ciekawostek, wczoraj trafiłem na raport, lub część raportu z operacji Desert Storm. Raport jest niby odtajniony, a dane wrażliwe są usunięte/ zamazane.
Są tam podane straty własne, rodzaj misji jakie były wykonywane przez przeróżne samoloty, czego głównie używały poszczególne samoloty itp.
Do współczesnych maszyn nie znajdziesz odtajnionych dokumentów, a jakoś trzeba te maszyny zaimplementować. Większość współczesnych maszyn to pewnie tzw “guesstimate” jeśli chodzi o opancerzenie, uzbrojenie i inne systemy. Ja się tam cieszę, jedyną inną grą jaką znam, a ma współczesne maszyny (ale tylko czołgi) było Armoured Warfare, ale niestety miało zręcznościowy styl (chociaż podobało mi się background story). Z lotniczych chyba tylko DCS oferuje podobną rozgrywkę, ale kosztem znacznie wyższych wymagań sprzętowych.
imho powinni dopuscic dokumenty latajace po necie i ogolnie dostepne a nie wpadac w paranoje na widok notki classified…
wiem ze byly incydenty i memy z sekrit dokjumints ale bez przesady
swoja droga to
a) ciekawe ktore to z kolei zapytanie odnosnie wiora do burgerowego rzadu
b) jak dlugo mamy czekac zeby sie zaczac martwic jakbys zbyt dlugo nie pisal na forum
brb fbi, czarna wolga i co tam jeszcze
zwykle tym “ktosiem” jest jakas agencja rzadowa i w jakichs katalogach udostepnionych online sie walaja rozne (czasem ciekawe, czesciej nie) dokumenty opatrzone roznymi smiesznymi klauzulami
czesto wiecej roboty i problemu jest ogarniecie swistka ze to juz nie jest tajne przez poufne niz ze znalezieniem dokumentow zrodlowych typu instrukcja/opis techniczny
a co do samych katalogow … po wersji B spodziewalbys sie wersji C D E i wreszcie F
tymczasem pieronski swistek znalazlem sztuk jeden i oczywiscie nie do wersji ktora jest potrzebna
a po za tym https://www.youtube.com/watch?v=Pa9MIVWDMME
gdzies tez jeszcze jest na stronach 3 literowej agencji skan kradzionych dokumentow jak latac migiem jakims smiglakiem i cos jeszcze jako jeden dokument ktory trza czytac od konca XD
z takimi zrodlami nie powinno byc problemow prawnych
Wybory mają, a Ty ich o jakieś instrukcje pytasz :D Daj znać czy Ci odpowiedzą.
Chyba można też poszukać w ogólnodostępnych źródłach jak to czy to, jeśli tam znajdziesz ten sam dokument to z automatu można założyć że został upubliczniony.