Denerwująca gra V3

a, no ty tam troche nizej grasz
wyladowac to sie raczej zdarza, dzis po doszybowaniu na lotnisko i wyladowaniu spadla mi na leb salwa z ffar ;s
event sie skonczy to zacznie sie normalne latanie i jakas przezywalnosc a nie farmienie zeby jak najszybciej punkty wbic

A ja mam pytanko do gagena i jego Natchnionych:
Jaki sens ma blokada załóg kiedy gra crashuje (co update nowe problemy)? Bo wejście do bitwy po 2-3 minutach ma tyle sensu co próba przekonania Stonki, że może też żreć marchew - o ile jest taka opcja. Mój creme de la creme to jak załaduje bitwę i w spawn menu jest crash. Po restarcie blokada i kij mi w dziąsła- czykaj.

“All we need is @Stona_WT to love…”

W zasadzie to nie wiem jaki jest sens odpowiadania, skoro i tak masz gotową tezę (wszystko wina innych), ale i tak Ci odpowiem.

Dla serwera gry nie ma różnicy czy rozłączasz się sam czy klient gry Ci crashnął. Natomiast “gagen” w swojej wspaniałomyślności przewidział opcję, gdzie po restarcie klienta nadal jesteś w stanie dołączyć do bitwy.

A co do samych crashy, zawsze możesz spróbować znaleźć przyczynę, chociażby zaglądając do Podglądu Zdarzeń (Event Viewer jeśli masz system po angielsku).

obraz

Po wejściu w Dzienniki systemu Windows → Aplikacja i wyszukaniu po stempelku czasowym powinieneś mieć crashlog. Powinien pokazać mniej więcej co było przyczyną (błąd sterownika, błąd programu czy coś innego). Jeśli nic nie znajdziesz, to zaktualizuj sobie sterowniki do wszystkiego do czego możesz, zaktualizuj system, odinstaluj grę, wyczyść wszystkie związane z nią pliki i zainstaluj ponownie.

Edit: Tak mi przyszło do głowy, u żony na laptopie był konflikt między nVidia GeForce Experience a AMD Adrenalin. Jeśli masz taką kombinację, rozważ odinstalowanie AMD Adrenalin. Sporo produkcji cierpiało na konflikcie tych dwóch aplikacji, być może WT również został tym dotknięty.

2 Likes

Ja mam Radeona. Wywaliłem AMD Adrenalin z systemu, bo co chwilę robił jakieś cyrki z FPS-ami. To wyłączał mi vsync, to obcinał FPS-y o połowę ustawionej wartości (mam 120 Hz ustawione).
Czasami występował reset sterownika z nieznanego powodu.
Jak na razie to tylko czasami pojawi się problem z 1 FPS na symulacji, a po ostatniej aktualizacji sterownika zdarzyło się to raz, za to teraz raz na kilka dni War Thunder się zatnie i muszę go menadżerem zadań zamykać :)

Wiesz gotowa teza to jedno- notoryczna “poprawa optymalizacji” od ślimaka to drugie. Ostatni artrefakt graficzny to szare boje spawnujące się randomowo przy pierwszyj bitwie. Lub takie kwiatki.

Hardware nie mam z topki, ale puki co obsługuje spoko:
Intel I5 2400 3.1GHz
16Gb DDR3
AAMD Radeon R9 200 series

Kiedyś zauważyłem kolizje Anti cheata z Discordem, ale potem rzekomo to naprawili.

Ponadto ostatnio magicznie PL skacze mimo, że speedtest pokazuje max 32ms.

ping stały, tymczasem PL szaleje jak peobear w sklepie z zabawkami…

Dla mnie to wygląda jak uszkodzone/niekompletne pliki lub sterownik graficzny który się wywalił. Spróbuj odinstalować grę, usunąć wszystkie z nią związane pliki (konfig klawiatury sobie skopiuj gdzieś bezpiecznie) i zainstaluj ponownie.
Edit2: W sumie to polecił bym też usunąć i zainstalować od zera sterowniki graficzne, lub zrobić format komputera.

Packet loss to nie jest to samo co ping. Ping to czas jaki zajmuje pakietowi danych droga od Twojego komputera do serwera który pingujesz. Packet Loss to % pakietów które zostały wysłane a nie dotarły do serwera docelowego.

Jeśli chcesz zmierzyć packet loss i sprawdzić w którym momencie pakiety się gubią, ściągnij sobie WinMTR i poproś ładnie kogoś z Gaijin o udostępnienie adresu serwera gier do pingnięcia. WinMTR pokaże Ci drogę jaką leci pakiet, tzn od Twojego komputera, router, poprzez dostawcę internetu (lub poddostawcę do dostawcy) itp, aż do samego serwera, również zobaczysz na którym etapie i w jakim procencie zaczynają gubić się pakiety.

Edit: zaktualizuj sobie sterowniki do karty sieciowej, a jeśli masz możliwość, to korzystaj z podpięcia bezpośrednio kablem zamiast przez WiFi. Często problemy wynikają z nieaktualnych sterowników.

Co do samej poprawy optymalizacji… Weź pod uwagę, że nie jesteś jedynym graczem WT, a Twoja konfiguracja sprzętowa raczej też nie jest najczęściej spotykaną. War Thunder miał wiele problemów, ale również wiele usprawnień, w tym aktualizację silnika graficznego. Większość optymalizacji to zapewne redukcja detali w modelach 3D czy to propów na mapach czy optymalizacja maszyn którymi gramy, a uwierz mi, potrafią być bardzo zasobożerne. Generalnie piję do tego, że wszystkim się nie dogodzi, jeśli WT będzie dalej istniało za 10 lat, nasze konfiguracje sprzętowe prawdopodobnie przestaną po prostu być obsługiwane i nie będzie można mieć pretensji od Gaijin.

1 Like

Mądrze prawisz - poszperam co do sterowników, choć to nie pierwszy przypadek gdzie nowe nawet sterowniki jakie mam nie dogodzi ślimakowi. Kilka razy by w ogóle odpalić grę musiałem robić downgrade bo gra nawet nie chciała startować. Co do resetu os itp. Coroczny reset już blisko

Z tego co pisałeś, masz nieco starszą kartę graficzną. Wiesz, może być też tak, że sama grafika się po prostu zużyła, komponenty typu pamięć RAM karty, tak samo jak komputera, może się najzwyczajniej w świecie wypalić z czasem (podobnie jak dyski SSD). Dużo zależy od tego jak z niej korzystałeś itp.

U mnie przez lata wymieniłem pamięć RAM, dyski na SSD, a później na kolejne SSD i kartę graficzną, jedyne co zostało z oryginalnego zestawu komputerowego to płyta główna, procesor i obudowa, przez ponad 10 lat już mi służy komputer, oryginalnie składany pod grafikę 3D. W WT nie doświadczyłem artefaktów, jedynie stuttering raz na jakiś czas, co jak się okazało w jednym przypadku było winą zużytego RAMu, a po wymianie gdy ten efekt dalej występował (ale już nie tak intensywnie), winą konfiguracji samego komputera. Zmieniłem kilka ustawień w karcie i do dzisiaj działa mi względnie płynnie.

Cóż karta najmłodsza nie jest to fakt. Jednak z tego co mam na PC to tylko WT ma problemy. Wiedźmin 3 czy inne nowsze tytuły nie robią problemów. Jednak Łada moment idzie wymiana więc okaże się.

Tylko zauważ różnicę między Wiedźminem a War Thunder - Wiedźmin wszelakie zmiany ma dawno za sobą, jedynie co to wypuszczano do niego DLC, które wprowadzały poszerzenie rozgrywki, ale tak na prawdę nie wpływały na wymagania sprzętowe (pomijam miejsce na dysku).
War Thunder z kolei to gra która ciągle ewoluuje, dodawane są nowe efekty, zmieniany był silnik graficzny, dodawana jest nowa funkcjonalność i wiele więcej, co przekłada się bezpośrednio na wydajność jak i potrzebne wymagania sprzętowe. Gra mimo tego, że ma ponad 10 lat, nadal wygląda aktualnie i względnie świeżo, w dodatku działa na na prawdę szerokiej gamie sprzętu + konsolach, dodatkowo posiada wsparcie dla VR.

nooo, bez przesady komracie.

i przekłada się na to że potrzebuje coraz więcej zasobów dając coraz mniej. Czyli wzrost wymagań jest nieadekwatny do wzrostu jakości. WT na 1080p nie zmienił się za wiele na przestrzeni ostatnich 5 lat. A przynajmniej dla mnie, nie widzę większej różnicy, oprócz tego co już wspomniałeś, czyli efektów typu lej po bombie etc.

Ślimaki - co takiego wam zrobił naród spod znaku gwizdy Dawida że tak spi…ście Merkavy ? xD Przecież to jest taki śmieć teraz, że wszystko z BR 7.0+ bije każdą merkave w dowolne miejsce :L

O, coś nowego. Mapa w kształcie narządu. Widać postęp - mniej prostych, więcej linii krzywych.

Spoiler

Reddit: This has to be a joke right?

Gdy projektanci map opanują linie krzywe, oczekuję wysypsrywu map w kształcie kloców różnych kształtów i rozmiarów.
Zapewne będzie to bardzo motywujące dla grających niszczycielami czołgów a wtedy Battle Passy (jak obecny) i eventy promujące użycie niszczyciel będzie można zaaplikować wiadomo gdzie.
Może tyci tyci pomoże to czołgom ciężkim, bo trudniej będzie je objechać.

3 Likes

A to widziałeś?

ile mostów widzisz?

4 Likes

Pojeździłem na testowym na Europie Wschodniej takimi “demonami prędkości”, jak Ostwind II, Nashorn i Panther D… i przekroczenie rzeki w kierunku północnym (dla obu drużyn) jest możliwe. Problemem jest przekroczenie północnej odnogi rzeki - tu już brakuje kilku sekund (lub mocy silników w w/w pojazdach) odliczania do zniszczenia wozu/utonięcia. Ale MBT już raczej problemów nie będą miały.
Nie wiem, co chodziło po głowie Ślimakowym Devom, ale jeśli chodziło o wyeliminowanie z rozgrywki północnej części mapy, to ten cel się nie uda. Bo wjadą tam wozy amfibijne i gracze wiedzący, w którym miejscu da się przejechać wozami niepływającymi.
Chyba, że właśnie Devom chodziło o to, by wozy amfibijne miały większe zastosowanie, to tu cel może uda się osiągnąć. Aczkolwiek obecnie na niższych erach takie możliwości mają: LVT(A), PT-76 oraz Ka-Mi i Ka-Chi, a nie każde drzewko ma tego typu wozy na niskich erach, więc brak tu balansu.

Po co zmieniać mape, jak można wyj…ć mosty xDDDD
Gaijin 2024 xD
I ktoś tu mówił że “gra się cały czas rozwija”. To tak jak z analfabetyzmem - potrafi być wsteczny :)

Ogólnie po ok roku przerwy widze że nie zmieniło się nic na lepsze, kierunek obrany cały czas trzymany. Symki nie grywalne powyżej 9.0, RB im wyższy BR, tym mniejsza mapa (rekord ostatnio to było 17 bitew, gdzie największa mapa miała 275 m / kwadrat, co dawało ok 1500 m z respa na respa). Na niższe BR to szkoda już schodzić, bo jak tendencja ta sama, to trzeba znowu na rok WT odstawić.

3 Likes

Hej mam jakiś problem z tym zadaniem, czy są jakieś dodatkowe wymogi np. odnośnie aktywności czy coś, bo ostatnio mi ich nie zalicza, czy czołg może być lekko uszkodzony ? Rozegrałem już kilka bitew wygranych i przegranych bez straty maszyny z lekkimi uszkodzeniami i z zabitymi wrogami a licznik stoi w miejcu.

Wikipedia mówi tak: Professional: xN
Nagroda za zniszczenie 5 pojazdów w jednym życiu. Każde zabójstwo po 5. nagradza gracza kolejną nagrodą Professional (np. 7 zabójstw bez umierania nagradza gracza 3 nagrodami Professional). Sorry żę kiepskie tłumaczenie ale używałem tłumacza google.

1 Like

A widzisz to że 5 trzeba utłuc powinni dać to w opisie w grze, dzięki za info.

Zmień język UI na angielski. Już lata temu można było zauważyć, że różnie bywa z aktualnością, czasami z jakością tłumaczenia na PL w grze. Gorzej było z tłumaczeniem opisów eventów na głównej (ale to kiedyś, teraz chyba jest lepiej).

Nie wiem jak w innych językach, bo znam tylko PL i EN.

1 Like

slimok chce doscignac https://i.imgur.com/S1SBUOr.jpeg jesli chodzi o grywalnosc map

1 Like