Denerwująca gra V3

Moim zdaniem się mylisz. Bo jakiś algorytm tych orłów do drużyny losuje.

I Ty mi powiesz że taki rozkład sił to czysty przypadek? No jaj sobie nie rób XD

za pozno pumy dodali :S

no niestety… dazenie do balansu i identycznych maszyn w drzewkach nie wyszlo na dobre

W zasadzie z własnych obserwacji mogę powiedzieć że coś jest na rzeczy.

Mi głównie “losuje” drużyny “przedszkolaków” co albo wychodzą po jednej śmierci albo wszyscy gromadnie pchają w jeden punkt, nie rozglądając się na boki jak owce na rzeź, z kolei drużyna przeciwna to zazwyczaj “wielokrotnie odznaczeni weterani wojny afgańskiej” co faktycznie używają narządu kreatywnego zwanego mózgiem, flankują, unikają ognia plot jeśli wsiadają w CAS i dopychają moją drużynę do respa w ciągu 3-4 minut bez większego problemu.

Jeśli gram w oddziale, wystarczy, że zmienię dowódcę oddziału z siebie na kogoś innego i z marszu losuje bardziej zbalansowane drużyny.

Może War Thunderowa teoria spiskowa, może nie ;) wydałem sporo na te grę i podejrzewam, że algorytm chce w ten sposób skłonić mnie do wydania jeszcze więcej, tylko to jest wręcz odpychająca mechanika.

1 Like

Po raz milion pierwszy - nie ma żadnego cudownego algorytmu. Co jeden to lepsza teoria:
wydałem na grę 1000 eurogąbek - więc gra mnie zmusza żeby wydać więcej.
nie wydałem na grę 1000 eurogąbek - gra mnie karze za to, że nic nie wydaję.

Dodajesz wszystkie te śmieszne teorie i okazuje się, że 100% graczy podpada pod coś, co sprawia że koniec końców MM nie mógłby stworzyć meczu, bo wszystko by się wykluczało.

Zrozumcie, że MM nie bierze pod uwagę Waszego skilla (czy też jego braku), ilości GE na koncie, tego czy macie 10 maszyn premium, czy całe 0.

https://wiki.warthunder.com/Matchmaker

Zaraz się pojawi pewnie 10 wpisów, że wiadomoooo… I podobnie jak przy każdej innej teorii o płaskiej ziemi, jedynym argumentem będzie “ja tak czuję”, “tak mi się wydaje”, “grałem 1000 bitew to wiem, ale dowodów nie mam, bo mi się nie chciało ich zebrać, a w ogóle to Ślimak trzyma moją rodzinę w piwnicy”.

2 Likes

Wiesz, dlatego dodałem pół żartem:

Może War Thunderowa teoria spiskowa, może nie ;)

Ogólnie mam świadomość, że to jaką drużynę wylosuje jest czysto przypadkowe i zależy od kilku czynników takich jak:

• Dostępna ilość graczy w moim zakresie BR
  • Grany zakres BR

Wiadomo, że jeśli gram w okolicach gdzie jest dużo maszyn premium, mam większą szansę na “wylosowanie” teamu “przedszkolaków” - dużo osób które zaczynają grę nie są zainteresowane drugą wojną, kupują wysokoerową premkę i z tego wynika niski poziom doświadczenia, wychodzenie po jednym deadzie itp.

Mimo wszystko, faktycznie zauważyłem, że zmiana dowódcy oddziału poniekąd pomaga. Może jest to po prostu przerwanie pewnego ciągu zdarzeń - będąc dowódcą, dołącza się do bitwy mniej więcej w tym samym czasie co gracze w z właśnie rozegranej bitwy, zmieniając dowódcę przedłuża się ten moment, dając czas na “rozlosowanie nowej puli”.

Ogólnie faktem jest, że granie w pewnych zakresach BR czy to bitew lądowych czy powietrznych jest po prostu… męczące. Spam pojazdów premium w połączeniu z graczami którzy nie potrafią ich używać lub wręcz przeciwnie - są zbyt wydajni tworzy no… średnie doświadczenie koniec końców.

Tutaj pewnym rozwiązaniem było by faktycznie wprowadzenie skill-based match makera, gdzie gracze mniej doświadczeni nie natrafiali by na weteranów, lub odbywało by się to o wiele rzadziej niż dotychczas. Myślę, że to ogólnie by poprawiło odczucia w grze, skończyły by się spekulacje o tajemnym algorytmie zależnym od $$$ wydanych w na WT ;)

Edit:
Gracze i tak zawsze będą narzekać, wszystkim się nie dogodzi.

MatchMaking w 2013 roku brał pod uwagę “skilla” gracza. Na stronie głównej była o tym informacja w QA. Została usunięta. Czy obecnie ma wpływ? Moim zdaniem tak…
Są na starym forum minimum dwa tematy w których temat MM jest poruszony gdzie Głos zabrał nawet obecny Community Manager.

https://old-forum.warthunder.com/index.php?/topic/47002-losowania-w-grze/&page=3

https://old-forum.warthunder.com/index.php?/topic/360227-denerwujca-gra-v-20/page/537/&tab=comments#comment-8583345

3 Likes

Tutaj masz wzmiankę o skillu w Matchmakingu. Dev Questions & Answers Compilation - Question & Answer Sessions - War Thunder - Official Forum

Stas Zvyagin: It is not obvious that player with high K/D ratio is good player. May be he is just reckless sniper who like to destroy enemies but not going to bring victory for own team. Your team mates skills are completely random at current matchmaking. That means you have equal chances to play with skilled players and noobs.

Nadal gra mi się wysypuje, zwłaszcza jak gram szwedzkimi bombowcami T-18B-1, niezależnie czy bitwy realistyczne czy zręcznościówki. Gra się wysypuje i wychodzi do pulpitu. :-((

Ale jaja się teraz dzieją z tymi trafieniami na samolotach. Ogólnie, grałem bitwy niestandardowe ze znajomym z dywizjonu i tak: gra miesza uszkodzenie ogona z uszkodzeniem skrzydła, miesza skrzydło lewe z prawym. Niektórych trafień nie pokazuje na ekranie.
Nagrałem te bitwy i będę edytował w wolnym czasie, może za niedługo tu wstawię.

Ekhm, chomiki chyba nie wyrabiają.

To event na prima aprilis, znowu łodzie podwodne xD

1 Like
1 Like

Znajomy wydał 30k PLN i ma tak samo zwalony matchmaking jak ja choć pieniędzy nie wydaje

1 Like

Tak sobie właśnie patrzę na postęp battlepasa to widzę, że po zdobyciu pojazdu z 75 poziomu to skończyły się już pomysły na nagrody ślimakowi i w zasadzie do tego 148 poziomu już nic konkretnego nie zdobędziemy.

Jej odblokowałem SMS Baden. Dawno nie grałem flotą przybrzeżną więc to ją wybrałem do tego zadania. No więc takie drobne obserwacje niektóre de facto wszystkim znane (ale co tam). Włoska III era przybrzeżna jest w zasadzie niegrywalna. Jedyne dobre bitwy miałem na niemal pełnym downtierze. Na swoim własnym i wyższym te gnioty nie dawały rady. Tylko Gis potrafił coś zrobić ale jest to jednostka sytuacyjna. Jeśli mapa nam nie pozwoli to nie wiele zrobimy. Ogółem pisząc dla wszystkich flot moim głównym nemezis byty łajby z zimnej wojny. Moje kajaki z drugiej wojny nie dawały im rady pod prawie że wszystkimi względami o ile wrogi sternik nie płynął na tak zwaną pałę prosto na całą moją drużynę kończyło się to moim zgonem. De facto najwięcej okrętów utraciłem w starciu właśnie z jednostkami z innej epoki. W czasie eventu odblokowałem Flusi 1. Jednostka mega przeciętna. Słaba przeżywalność przez kadłub z drewna i jeśli może nie jest perfekcyjnie spokojne to celowanie nie wchodzi w grę. Jest po prostu nie możliwe. I najchętniej bym ten okręt zelitaryzował i odstawił na wieki. Gdyby nie koszty ulepszeń- I era 8300, 2 era 6200, 3 era 21 000!, a ostatnia czwarta 18000. Ja rozumiem że nie ma ich dużo. Ale na Boga!. Mocno przeciętna jednostka 3 ery na 2.7 ma koszty ulepszeń mniej więcej na poziomie pancernika SMS Westfalen! Szczerze napisawszy Brytyjskie jednostki IV ery za wyjątkiem SGB mają to samo. Skrajnie drogie a nie wiele oferują. O absurdalnej kompresji nie ma co pisać, więc przejdę od razu do samego nadawania okrętów BRów i er. Nie ogarniam tego systemu. To jakiś randomowy miszmasz, gdzie nic nie ma żadnego sensu. No i sam fakt że można wezwać artylerię na wrogi spawn. Szczerze utraciłem naprawę sporo okrętów w ten frustrujący sposób. Chyba o niczym nie zapomniałem. No ale może mi się przypomni jak jutro zacznę wbijać ostatnią gwiazdkę.

panie to jest dramat, odblokowalem te kutry bo najblizej bylo zeby jakies smieszne zadanie zrobic w poprzednim battlepas ale raczej tam zagladal nie bede

1 Like

Cziterzy na Navalach osiągnęli nowy poziom lub devsi weszli na wyższy poziom aktualizacji bugów. Teraz są okręty stealth i mają pole siłowe.

Pierwszy. Pruje do mnie amerykańska premka z kierowanymi rakietami. Zdziwiony jestem, że startuje ze spawnu dla niszczycieli, ale nie znam się. Skąd strzela? Z dupy chyba, bo nie da się go zlokalizować ani rangefinderem ani oczami. Raportuję. W końcu dostąpiłem zaszczytu objawienia, ale gdy namierzyłem, to skręcał i znikał. Gdy spruł mi załogę do 70%, wyskoczył kolejny cwaniaczek…
Drugi. Przemielił mi załogę na 17%. Trafiał każdy strzał, począwszy od pierwszego. Skąd strzelał? Pewnie też z dupy. Oczywiście raportuję. Zero tolerancji. W takim tempie szybko wyczerpię limit 10 raportów, których pewnie i tak nikt nie czyta. Zmaterializował się po czasie, gdy udało mi się częściowo schować za wyspami.

Naprawiłem się za wyspami, wezwałem na pomoc kurtyzany, powoli wyłoniłem się zza wysp. Patrzę i nie wierzę. Pierwszy cwaniaczek stał na capie, uzupełniał zapasy i próbował zniszczyć dwa boty. Łódka w odległości 6,5 km odwracała się i znikała (jak samoloty kilka updatów wstecz). Strzelam, ale chroni go pole siłowe. Pociski wybuchają nad nim lub w pobliżu. Mogłem poczekać z raportem, dopisałbym pole siłowe. Miksowałem z typami pocisków, odległością, salwami i w końcu się udało.

Codziennie sprawdzam aktualizacje: systemu, sterowników graficznych, antywirusa i WT.
Codziennie, z poziomu launchera WT, sprawdzam integralność plików.

edit: Wiem, że to był błąd w grze. I tak raportuję jako oszustwa :-)

Nie wiem czy przypadkiem EAC nie jest z 2020 roku, przynajmniej taką wersję widzę w pliku z folderu z grą. Gdy próbuję aktualizować do najnowszej wersji, pobierając plik ze strony EAC, gra przywraca starą wersję. Jak to ma działać i wykrywać cheaty?

1 Like

Gaijin Entertainment has filed several patents related to engagement optimized matchmaking (EOMM).

US Patent No. 10,159,863: This patent describes a system for matchmaking players in a video game based on their skill level and engagement level.

US Patent No. 10,833,405: This patent describes a system for matchmaking players in a video game based on their preferred playstyle.

US Patent No. 11,113,411: This patent describes a system for matchmaking players in a video game based on their vehicle type.

These patents provide evidence that Gaijin Entertainment is actively developing and implementing EOMM in War Thunder.

no i coś takiego ciekawego:

Autor: Smin1080p (Community Manager)

Data: 2021-07-29

Treść:

Pilots,

Today we are introducing a new matchmaking system that we have been working on for some time. This system aims to create battles that will provide more engaging gameplay for all players.

The system is called:

Engagement Optimized Matchmaking (EOMM)

How does EOMM work?

EOMM takes into account a variety of factors to create battles that have a chance of being a fair fight. These factors include:

Player skill level
Preferred playstyle
Vehicle type
Map
Game mode
Why did we introduce EOMM?

We introduced EOMM to address several issues with the existing matchmaking system:

Frequent “win or lose from the start” situations
Long queue times
Lack of gameplay variety
Does EOMM mean that I will always win 50% of my battles?

No. EOMM is not designed to provide an artificial win/loss ratio. You will still win and lose battles based on your skill level and the skill of the other players.

Can I disable EOMM?

No. EOMM is an integral part of the new matchmaking system and cannot be disabled.

I have more questions!

Please visit our FAQ page for more information about EOMM:

Link to FAQ: [Link usunięty]

Thank you for your understanding!

a jak zapytasz botów ia gdzie ten post to mówią że usunięty jednak mają go w swojej pamięci.

Poza tym, trzeba być ślepym żeby nie zauważyć działania tych mechanizmów w bitach. Jak dużo grasz toptier AB to doskonale widzisz na wejściu do bitwy jak “układa” drużynę i wyraźnie wskazuje to na “balansowanie”.

od bardzo dawna powtarzam też że każdą bitwę możesz w prosty sposób sprawdzić. Otwierasz losową powtórkę z serwera - otwierasz profil każdego gracza po lewej i każdego po prawej. Obie druzyny niezaleznie od tego jak bitwa była “zdominowana” przez jedną ze stron mają bardzo zbliżoną ogólną wartość “średniej pozycji w drużynie”. Każdy gracz ma ten parametr w swoim profilu, wystarczy go wydobyć i dokonać obliczeń.

Te wartości drużyn nigdy nie się nie rozjeżdżają za bardzo, po prostu przez przypadek obie druzyny są “skillowo” podobne ;)

3 Likes