Denerwująca gra V3

Gram sobie merkavami bo jakieś zadanko w pb jest które robię z nudy i zaskakuje mnie jak papierowe są to czołgi, dosłownie 90% zgonów to jest oneshot, cokolwiek dotnie wieży wchodzi w masło jakby w jakiegoś lekkiego smietnika strzelali, podczas gdy jedyna “niefaworyzowana” nacja zjada pociski jak głupia, od boku, od przodu, to tylko kierowca umiera i Ci oddaje, wszystko w tych fantastycnzych czołgach jest tak epickie że ja się w ogóle dziwię że oni po 2-3 strzale umierają, tak nie powinno być.

1 Like

Wariant pierwszy - lataj szturmowo/bombowo.

1. Ogarnij sobie sterowanie i sposób działania CCIP/CCRP. O ile jeszcze tego nie zrobiłeś. Komputer pokładowy to mocna strona tej maszyny.
  2. Wybieraj rotację kiedy będziesz na szczycie BR, granie nim przeciwko 12+ to masochizm.

#del

2 Likes

Symki to juz nie kompletna nowosc dla mnie. Jednak na 12.3 to juz ewidentnie paranoja co się dzieje… start z litniska, radar rakieta i powrot. Jesli w ogole wystartujesz bo np. Niemcy zgrupowani z Ruskimi czesto dostaja w przyslowiowy zad od spamu Hornetów i innych murika latadeł.

Ccrp Ccip juz uzywam na jaguarach, harrierach i F4.
U niemca na su-22 to jest bieda bo hud srednio czytelny. O 23BN przez litosc nie wspomne. A10 i inne leczy sie dzialkiem - bo to jedyna opcja na to dziadostwo. Tyle że to latadlo zwane tornadem to troche bieda biorac pid uwage konfrontacje z 12.7 zas jak F14 zlapie cie na lock to szanse na unikniecie rakuety sa znikome.

Edit:
Fajne te turbopropy z nowej aktualizacji. Taki balans ze hoho. XD zaraz z 4.3 powedruja na 5.7

2 Likes

Jak to jest że krytyczny wręcz błąd radaru w F-2A/F-2A ADTW od dobrych dwóch miesięcy wciąż nie został naprawiony? Jak można w tej sytuacji jeszcze przeceniać F-2A ADTW którego jedną z głównych cech która decyduje o jego BR 13.0 w ARB jest właśnie radar AESA? Na czas tego błędu powinien zniknąć ze sklepu a sam błąd otrzymać najwyższy priorytet do naprawy.

Ile trzeba czekać na naprawę czegoś co zapewne zajmuje poprawienie kilku linijek kodu? Ktoś kupuje maszynę za ~40-80 euro i dostaje BUBLA, ta gra coraz bardziej nie szanuje graczy i to jest cholernie przykre, zapewne gdyby nie masowa interwencja graczy i twórców to nawet F-14B wyszedłby z AIM-9L których już używał F-14A, jeszcze ukryli jeden z najbardziej wyczekiwanych myśliwców w WT od lat za paywallem…

Zaakceptowany błąd 2 miesiące temu:
https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/YpUbFYzhPtF8

Jak to wygląda w praktyce:
https://www.youtube.com/watch?v=fdOoTgQ11dc

W skrócie, eF dwójki latają na wpół ślepe ze znikającymi celami ale Gijin jest zbyt zajęte dodawaniem nowych maszyn premium aby to naprawić.

Edycja:
Tutaj jeszcze ciekawy komentarz użytkownika Kiwi który podejrzewa że to kwestia zaledwie jednej linijki kodu:
https://www.reddit.com/r/Warthunder/comments/1tz6sc5/f2a_radar_still_broken_after_a_month/

2 Likes

Ogólnie działanie radarów w tej grze to nieporozumienie… Dziś nie mogłem lockowac samolotu z chieftaina marksman który wesoło latał po mapie.

Widoczność wroga też jest zabugowana po ostatnim update. Patrzę prosto na wroga którego nie ma wg mojego klienta. Po czym wyłapuje bule i wróg pojawia się na powtórce killcam. Nie zauważyć pzh2000 z 500m na załodze lvl 85 to już wyczyn. Szczególnie że patrzyłem prosto na niego.

Ostatnio masochizuje się na symkach tornadem i mig-23 i ten sam motyw. Radar raz widzi cel 30km ode mnie a tego co jest 700m już nie, podczerwień też nie widzi nic.

3 Likes

Jest nadzieja że po około dwóch miesiącach czekania samolot za ~40-80ojro ponownie będzie zdatny do używania, myślę że to kwestia dnia/i, ale jak będzie to wyjdzie w praniu.

2 Likes

Ja mam wrażenie, że większość, o ile nie wszystkie radary AESAw grze różnią się od poprzednich generacji tym, że nazywają się AESA.
Działają jak radary mechaniczne poprzednich generacji.
Wystarczy choćby wyszukać materiałów o radarach AESA w internecie, a ich działanie mocno różni się od tego w grze.

2 Likes

Supcio. Chyba wykorzystali częściowo mój pomysł na event

Zrzut ekranu 2026-07-05 173334

Jak wyłączyć te podpowiedzi? Nie chce by mi się to szare coś wyświetlało. Nie jestem debilem, wiem co pod jaki klawisz podpisałem. Prosze mi to usunąc.

1 Like

to znika automatycznie po 10 sekundach

Czy wy też macie czasami tak, że strzelacie w przeciwnika i nic się nie dzieje? Miałem tak wczoraj i dzisiaj parę razy.

Ciekawa logika.
2 maszyny dywizjonowe. Myśliwiec i samolot szturmowy.
Samolot myśliwski na start wyposażony w uzbrojenie na cele powietrzne i naziemne.

Tymczasem samolot szturmowy, wyposażony na start w pociski powietrze-powietrze.

2 Likes

Zrzut ekranu 2026-07-13 150539

No nie, nie znika. Już od kilku minut się wyświetla i przez najbliższą godzinę też by się wyświetlało. Gdyby znikało nie pisałbym o tym…

Znika chyba tylko w trybach AB i RB.

Czyli w SB nie znika?

Najwyraźniej nie znika. Ja już chyba ponad miesiąc nie grałem symulacji.

Ufff… Forumowicze nadal żyją! A już się bałem, że zagrali się na amen ;)

2 Likes

To dopiero nastąpi. Urlop zacząłem xD

1 Like

Zauważyłem, że po dzisiejszych łatkach coś się zmieniło w ustawieniach graficznych i obiekty znajdujące się na krawędziach ekranu są rozmyte. Wyostrzony obraz jest tylko w centrum.

Na pierwszym screenie z lewej strony jest rozmyte drzewo, na drugim screenie to samo drzewo już wyostrzone gdy znajduje się w centrum.
Dodatkowo strzałkami oznaczyłem rozmyte tekstury na lewej i prawej krawędzi ekranu
shot 2026.07.14 12.40.25|1000x562

Problem występuje po zagraniu testów Piechoty. Po restarcie gry i wyczyszczeniu ‘cache’ problem zniknął.