Denerwująca gra V3

Ech… Gajin…

Naprawdę, czy tak ciężko zamiast serwować “świeże eventy” skupić się na optymalizacji i kompatybilności swego produktu? Pisze to z chłodna głową, bo wczoraj mnie zalała wrząca krew. Do rzeczy zatem.

Świadomy już iż Battleeye Anticheat to szrot prima sort, że Alt + Tab generuje crash itp. Po odpaleniu pieca z miejsca uruchomiłem wszystkie potrzebne programy czyli w sumie tylko Discord.
Następnie laucher, szybkie sprawdzenie czy nie na update i wio…

W garażu widzę, że przedwczorajszy booster 75% do ekspa ma jeszcze ważność na 2 bitewki odpaliłem kolejny 75% co go wyrzuciło po dziennym logowaniu i tak uzbrojony w +115% expa ruszyłem do zakładki symulki niczym dzik po żołędzie…

O, nawet moja (od jakiegoś czasu) ulubiona mapa - Dania. Biere panie.jpg…
Po wejściu do bitwy, doborze loadout, odpalam silnik i wznoszę się… Czuję jak mi wiatr rozwiewa włosy i przyjemnie łaskocze w łysine… Pokonuje w tym przyjemnym stanie pół mapy kierując się na okręty wroga i… Lekki lag. Potem drugi, potem znów… Myślę sobie - ot chomiki wołają o zamiłowanie, ale mój cel już w zasięgu…
Wtem GAGEN MAGIC zostaje wyrzucony do garażu…
Ponawiam dołączenie i sytuacja się powtarza. Więc… Co począć resetuje grę. (oczywiście po wyjściu okienko z Battleeye wita mnie coś tam że nie ma ścieżki… Dealer nie dowiózł czy co?
Po restarcie bitwa która grałem (to był jej początek) zniknęła z puli.
Myślę sobie luz, szkoda tej szansy na bosterach ale cóż… Po chwili znów napawam się widokiem zbliżającej się bazy… Na synaju tym razem… I znów… Crash…
Wtf???
Dopięro po 2 resecie gra zaczęła żyć… Ponadto co zabawne w garażu pokazało mi 50 plików do pobrania bo coś tam coś tam…

Oczywiście booster ślimakowi w skorupę…

2 Likes

a sproboj na fulscreen wondow przelaczyc mpze yo zlikwiduje problemy z alt tab
jak bitwa zniknela zobacz czy jest w replayach screenshot i mecz support

jakis czas temu byl taki lagspike ze pare samolotow se pospadalo samo z siebie
ostatnio tez mi czasem gra przycina jak latam takie totalnie poklatkowe lagi

2 Likes

Ja tak mam i nie pomaga.

alt tab, crashe i zawieszanie to akurat jedna z niewielu rzeczy z ktorymi nie mam problemu
moze to magia, moze to

E nie, ja mam filmowe, i mogę alt-tabować do upojenia.

Albo fizyka czarnej d++y.

Bardziej sądzę że to kwestia kompatybilności Battleye Anti Cheat. Poprzedni ACh miał długo problemy z Discord. Do tego stopnia że musiałem odpalać DC z przeglądarki. A potem update i wszystko działało. Fakt, mam dosyć archaiczny OS, czyli win 7 x64, jednak prucz WT żadna inna aplikacja nie ma problemu. Wiesiek 3 chodzi płynnie na wysokich. Zaś WT mam na średnich i cóż… Anticheat mnie nie lubi, bo nie cheatuje… Bezrobocie mu się daje we znaki…

Ja miałem przez moment kłopoty jak wszedł DirectX12, więc przełączyłem na 11 i już nie miałem problemów. Warto spróbować, czy może to coś pomoże.

2 Likes

War Thunder wymaga min. Win 10.
Może tutaj tkwi Twój problem?

Sprawdź jeszcze raz:
Screnn sprzed 30s:

Edit: no naprawdę wiarygodnie:

2 Likes

nope, u mnie dziala, tez mam 7 (sp1 instalowane 5 lat temu)
a tego gtx z posta wyzej mozna na 650 poprawic… betatestowane od kilku lat
co prawda discord swego czasu zdechl i wywalilem…
z minimalna rozdzialka tez mozna podyskutowac, faktycznie jest mozliwe i 320x240 xD (przynajmniej jak sprawdzalem jakis czas temu)
edit: dalej dziala

1 Like

Hmm, zaraz sprawdzę

Bazujesz na wersji angielskiej - a na angielskim forum jest masa opisów podobnego problemu co mój. Ponadto już uzupełniłem post o min wymogach i wychodzi na to że w większości jest od win7sp1 do 10, tylko angielska jest min win 10

No ja mam Win11. W październiku czy listopadzie system postawiony od zera.
Czasami, gdy pierwszy raz uruchomię grę, następuje zamrożenie gry. A czasami gram pół dnia i nagle po alt+TAB następuje zamrożenie gry.

Minimalne wymagania = takie, na których gra musi ruszyć i działać.
To, że na gorszym sprzęcie gra u Ciebie działa nic nie znaczy (poza elegancką optymalizacją kodu gry :D ). Fajnie, że komuś uda się odpalić grę na “kalkulatorze”, ale to nie znaczy, że uda się to każdemu i że gra będzie działać tak, jak powinna (patrz Doom odpalany na sokowirówce).

Wracają do problemu - nie jest to problem globalny, dlatego zawsze proszę o wrzucenie raportu tutaj: Community Bug Reporting System

Gram codziennie, alt+tab minimum kilka razy na bitwę. Zero crashy, freezów i opisywanych przez Was problemów. I nie jestem odosobniony, bo gdyby było inaczej, to zamiast tych kilkunastu użytkowników zgłaszających to na forum, byłyby dziesiątki tysięcy.

3 Likes

jak na moim ziemniaczanym kompie przestanie dzialac to koniec swiata bedzie
ciekawe za to ze problemy wystepuja na sensowniejszych konfiguracjach niz u mnie
musi sie cos zrec

…ale do tego dooma na sokowirowce to dej linka :)

Tego nie kojarzę, ale bardzo wrył mi się w pamięć ten na teście ciążowym :P https://www.reddit.com/r/gaming/comments/ncmegl/doom_running_on_a_pregnancy_test/

Tak. System raportów.
Raportów o tym problemie jest kilka, są nawet takie trochę starsze, ale te pomijam.

https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/JqccbZiS6mWz
Community Bug Reporting System - ten jest nawet w Hot topics.
Community Bug Reporting System

Czy ktoś się temu przyjrzał? Dlaczego przyjrzenie się raportom zajmuje tyle czasu? Dlaczego trzeba pisać do moderatora w każdej sprawie? Kilka razy pisałem i byłem odsyłany do kogoś innego, z 2-3 razy uzyskałem pomoc lub ledwie odpowiedź, że ktoś się tym zajmie.
Po tym jak podesłałem kilka raportów jednemu z moderatorów, ten przestał odpisywać a ja też nie chcę być postrzegany jako ten, który ciągle komuś gitarę zawraca. Jak ktoś nie odpisuje, to ja też odpuszczam.

Chciałbym, aby w grze było jak najmniej błędów. Chciałbym zgłaszać wszystkie, jakie zauważam, ale gdy przez kilka tygodni, miesięcy nie widzę żadnej reakcji ze strony moderatora - odpuszczam sobie na jakiś czas, z nadzieją, że może za miesiąc, dwa coś się zmieni.

A propos zmian, może czas coś zmienić w “systemie”? Może zachęcać moderatorów jakimiś nagrodami za dużą aktywność w przekazywaniu raportów deweloperom? Może chociaż zrobić jakiś podział, tak abym wysyłając wiadomość prywatną do moderatora, wiedział jakim problemem ten może się zająć?
A może dodać na stronie z raportami informację, że raport został chociaż przejrzany lub odebrany przez moderatora?

PS. Nie traktuj tego jako atak na kogokolwiek z zespołu. To jest chęć zwrócenia uwagi na problem, jaki widzę nie tylko w systemie raportowania błędów, ale też innych raportów.

3 Likes

Dzięki. Teraz widziałem już wszystko. Koniec internetów na dziś.

1 Like

ten akurat znam ;)
sokowirowka mnie ciekawi bo tez nie znam

to zaledwie czubek gory lodowej XD

2 Likes