Naprawdę, czy tak ciężko zamiast serwować “świeże eventy” skupić się na optymalizacji i kompatybilności swego produktu? Pisze to z chłodna głową, bo wczoraj mnie zalała wrząca krew. Do rzeczy zatem.
Świadomy już iż Battleeye Anticheat to szrot prima sort, że Alt + Tab generuje crash itp. Po odpaleniu pieca z miejsca uruchomiłem wszystkie potrzebne programy czyli w sumie tylko Discord.
Następnie laucher, szybkie sprawdzenie czy nie na update i wio…
W garażu widzę, że przedwczorajszy booster 75% do ekspa ma jeszcze ważność na 2 bitewki odpaliłem kolejny 75% co go wyrzuciło po dziennym logowaniu i tak uzbrojony w +115% expa ruszyłem do zakładki symulki niczym dzik po żołędzie…
O, nawet moja (od jakiegoś czasu) ulubiona mapa - Dania. Biere panie.jpg…
Po wejściu do bitwy, doborze loadout, odpalam silnik i wznoszę się… Czuję jak mi wiatr rozwiewa włosy i przyjemnie łaskocze w łysine… Pokonuje w tym przyjemnym stanie pół mapy kierując się na okręty wroga i… Lekki lag. Potem drugi, potem znów… Myślę sobie - ot chomiki wołają o zamiłowanie, ale mój cel już w zasięgu…
Wtem GAGEN MAGIC zostaje wyrzucony do garażu…
Ponawiam dołączenie i sytuacja się powtarza. Więc… Co począć resetuje grę. (oczywiście po wyjściu okienko z Battleeye wita mnie coś tam że nie ma ścieżki… Dealer nie dowiózł czy co?
Po restarcie bitwa która grałem (to był jej początek) zniknęła z puli.
Myślę sobie luz, szkoda tej szansy na bosterach ale cóż… Po chwili znów napawam się widokiem zbliżającej się bazy… Na synaju tym razem… I znów… Crash…
Wtf???
Dopięro po 2 resecie gra zaczęła żyć… Ponadto co zabawne w garażu pokazało mi 50 plików do pobrania bo coś tam coś tam…
a sproboj na fulscreen wondow przelaczyc mpze yo zlikwiduje problemy z alt tab
jak bitwa zniknela zobacz czy jest w replayach screenshot i mecz support
jakis czas temu byl taki lagspike ze pare samolotow se pospadalo samo z siebie
ostatnio tez mi czasem gra przycina jak latam takie totalnie poklatkowe lagi
Bardziej sądzę że to kwestia kompatybilności Battleye Anti Cheat. Poprzedni ACh miał długo problemy z Discord. Do tego stopnia że musiałem odpalać DC z przeglądarki. A potem update i wszystko działało. Fakt, mam dosyć archaiczny OS, czyli win 7 x64, jednak prucz WT żadna inna aplikacja nie ma problemu. Wiesiek 3 chodzi płynnie na wysokich. Zaś WT mam na średnich i cóż… Anticheat mnie nie lubi, bo nie cheatuje… Bezrobocie mu się daje we znaki…
nope, u mnie dziala, tez mam 7 (sp1 instalowane 5 lat temu)
a tego gtx z posta wyzej mozna na 650 poprawic… betatestowane od kilku lat
co prawda discord swego czasu zdechl i wywalilem…
z minimalna rozdzialka tez mozna podyskutowac, faktycznie jest mozliwe i 320x240 xD (przynajmniej jak sprawdzalem jakis czas temu)
edit: dalej dziala
Bazujesz na wersji angielskiej - a na angielskim forum jest masa opisów podobnego problemu co mój. Ponadto już uzupełniłem post o min wymogach i wychodzi na to że w większości jest od win7sp1 do 10, tylko angielska jest min win 10
No ja mam Win11. W październiku czy listopadzie system postawiony od zera.
Czasami, gdy pierwszy raz uruchomię grę, następuje zamrożenie gry. A czasami gram pół dnia i nagle po alt+TAB następuje zamrożenie gry.
Minimalne wymagania = takie, na których gra musi ruszyć i działać.
To, że na gorszym sprzęcie gra u Ciebie działa nic nie znaczy (poza elegancką optymalizacją kodu gry :D ). Fajnie, że komuś uda się odpalić grę na “kalkulatorze”, ale to nie znaczy, że uda się to każdemu i że gra będzie działać tak, jak powinna (patrz Doom odpalany na sokowirówce).
Wracają do problemu - nie jest to problem globalny, dlatego zawsze proszę o wrzucenie raportu tutaj: Community Bug Reporting System
Gram codziennie, alt+tab minimum kilka razy na bitwę. Zero crashy, freezów i opisywanych przez Was problemów. I nie jestem odosobniony, bo gdyby było inaczej, to zamiast tych kilkunastu użytkowników zgłaszających to na forum, byłyby dziesiątki tysięcy.
jak na moim ziemniaczanym kompie przestanie dzialac to koniec swiata bedzie
ciekawe za to ze problemy wystepuja na sensowniejszych konfiguracjach niz u mnie
musi sie cos zrec
Czy ktoś się temu przyjrzał? Dlaczego przyjrzenie się raportom zajmuje tyle czasu? Dlaczego trzeba pisać do moderatora w każdej sprawie? Kilka razy pisałem i byłem odsyłany do kogoś innego, z 2-3 razy uzyskałem pomoc lub ledwie odpowiedź, że ktoś się tym zajmie.
Po tym jak podesłałem kilka raportów jednemu z moderatorów, ten przestał odpisywać a ja też nie chcę być postrzegany jako ten, który ciągle komuś gitarę zawraca. Jak ktoś nie odpisuje, to ja też odpuszczam.
Chciałbym, aby w grze było jak najmniej błędów. Chciałbym zgłaszać wszystkie, jakie zauważam, ale gdy przez kilka tygodni, miesięcy nie widzę żadnej reakcji ze strony moderatora - odpuszczam sobie na jakiś czas, z nadzieją, że może za miesiąc, dwa coś się zmieni.
A propos zmian, może czas coś zmienić w “systemie”? Może zachęcać moderatorów jakimiś nagrodami za dużą aktywność w przekazywaniu raportów deweloperom? Może chociaż zrobić jakiś podział, tak abym wysyłając wiadomość prywatną do moderatora, wiedział jakim problemem ten może się zająć?
A może dodać na stronie z raportami informację, że raport został chociaż przejrzany lub odebrany przez moderatora?
PS. Nie traktuj tego jako atak na kogokolwiek z zespołu. To jest chęć zwrócenia uwagi na problem, jaki widzę nie tylko w systemie raportowania błędów, ale też innych raportów.