Wybór ruskiego bombowca wbrew pozorom nie jest tak oczywisty jak się wydaje. Maszyny z niższym BR mają nadal atrakcyjne osiągi.
- Yak-4: 2.0 BR
- Ar-2: 2.7 BR
- SB 2M-105: 3.0 BR
- Pe-2-1: 3.3 BR
- Pe-2-31: 3.3 BR
Wybór ruskiego bombowca wbrew pozorom nie jest tak oczywisty jak się wydaje. Maszyny z niższym BR mają nadal atrakcyjne osiągi.
A w czym ma być najlepszy? Wznoszenie się, szybkość, przenoszony ładunek, możliwość walki z myśliwcami, możliwość użycia do zadań z battle passa?
W tym tkwi cały ambaras. Nie jest tak łatwo wybrać przy tylu zmiennych. Trzeba wszystkie aspekty brać pod uwagę i uśrednić jakim bombowcem w trybie AB będzie najlepszym wyborem gdzie chodzi w głównej mierze o rozwalanie baz czy lotnisk gdzie bomby co jakiś czas nam uzbraja bombowca. Jednostki na ziemne także bombowiec ma na celu niszczyć ale to nie jest priorytet (wtedy jeszcze bardziej byśmy sobie skomplikowali kwestię wyboru bombowca co do rodzaju bomb w sensie im więcej bomb co do szt. tym więcej możliwości rozwalania jednostek naziemnych czy wodnych).
Wymieniasz Peszki, a pomijasz IŁa-4, oraz DB-3B, co jest trochę dziwne, bo w tym samym zakresie BR-ów siedzą.
Może zacznę od Jaka-4 - ładunek jedynie 8x100kg, oraz niemożność bombardowania z nurka(celownik mu się rozjeżdża) go dyskwalifikują. Właściwości lotne znośne, ale nie może się równać z konkurencją.
SB-2M - zabiera ładunek 3x500kg, do tego wznosi się jak szatan. Jeśli o szybkość chodzi to znacznie ustępuje Ar-2, o Peszkach nie wspominając. Ponadto jest wyjątkowo zwrotny w manewrach poziomych, i ma z przodu wieżyczkę z dwoma szkasami - dzięki tym cechom już niejedną Fokę 190, czy innego Typhoona które się szykowały na łatwego fraga zaskoczyłem. Z nurka bombardować nie potrafi.
Ar-2 - podobny do SB-2M, jednak jest znacznie od niego szybszy, do tego potrafi bombardować w nurku. Jeśli chodzi o wznoszenie/zwrotność, to nieco gorzej od SB, ale wciąż zaskakująco jak na tą klasę samolotu dobrze; trochę psuje odbiór posiadanie tylko jednego karabinu w wieżyce dziobowej niestety, w walce daje się to odczuć. Największa imo wada - zabiera tylko 2x500kg.
Peszki - ich unikatową cechą jest uzbrojenie strzeleckie kontrolowane przez pilota, i to nawet solidne, bo są to 2 Bereziny 12.7mm. Niestety, mierne właściwości lotne nie bardzo dają okazję skorzystania z niego, lecąc Ar-2 czy SB-2M, a nawet Jakiem-4 jest opcja wymanewrowania zbyt pewnego siebie myśliwca, Peszka jedynie ma szansę jak się przeciwnik da wyciągnąć na rope’n’dope, jeśli nie da - wtedy ma przejebane.
Wznoszenie też mają gorsze niż Ar-2 czy SB-2M, ale za to są szybsze(choć od Ar-2 marginalnie). Co do przenoszonego ładunku to 2x500kg, więc podobnie jak konkurencja. Za to potrafią bombardować z płytkiego nurka, celownik bombowy aż tak się im nie rozjeżdża jak tylko pochylą nos. Poza tym są na 2 erze, więc da się je wykorzystać do zadań codziennych w rodzaju “zniszcz 3 naziemki bombowcem” - a z uwagi na szybkość, dostępne ładunki bomb, oraz niezłą celność w bombardowaniu z nurka to w sprawnych rękach niemal gwarantują udany atak. Poza tym peszka 2-31 ma do obrony w brzusznej wieżyce karabin Berezin, a to już nie jest byle 7-milimetrowa psikawka.
Teraz co do wyboru pośród wymienionych - do bombardowania baz/lotnisk, albo bunkrów z wysoka SB-2M. Do atakowania celów naziemnych Peszki(zwłaszcza zadanie z battle passa), natomiast Ar-2 da sobie radę w obu zadaniach.
No fakt IŁ4 pominąłem i nie potrafię sobie przypomnieć czego z góry odrzuciłem jego kandydaturę. Domniemam, że to zrobiłem instynktownie bo z I ery SB 2M-105 z tym samym BR ma wielokrotnie lepszą przeżywalność w rozgrywkach ze względu na lepsze wspinanie się. Za sterami IŁ4 czy na odwrót jako mój cel to nie jest maszyna godna polecenia. Widać to też przy trybie PvE szturm w przedziale BR 2.7-3.7 gdzie trafia nam się wariant ataku naszej bazy przez IŁ4 + IŁ2. Wejście w krzyżowy ogień IŁ-ów 4 robi mniejsze szkody niż wejście w środek gromady IŁ-ów2.
W kontekście trafnych Twoich spostrzeżeń co do wykorzystania bombowców w tym kwestia bombardowania z nurku, którą nie brałem pod uwagę muszę przyznać, że mam zaległości informacyjne. Trochę nie wyszła mi ta ankieta choć intencje miałem dobre. Na nowym forum brakuje tematów i podpowiedzi poruszanych w starym forum. Moim celem było pokazanie ankietą, że wysokie BR nie zawsze wskazuje na lepszą maszynę a taka wiedza jest przydatna dla nowych i jak się okazuje i dla starszych graczy :)