[Samoloty] Uzbrojenie dodatkowe

Od dłuższego czasu walczę z ustawieniem uzbrojenia w samolocie.
Doszedłem do wniosku, że wybór uzbrojenia jest zepsuty.
Gdy chcę wybrać tylko uzbrojenie dodatkowe, zawsze wybierają się dodatkowo działka lub km-y.
To samo dzieje się, gdy wybieram uzbrojenie podstawowe. Jeśli mam podwieszone bomby, dodatkowo wybierają się bomby. Jeśli mam dodatkowo podczepione bomby + rakiety, wtedy dodatkowo wybierają się rakiety.
A gdy mam wbudowane km-y lub działka i podwieszę dodatkowe działka, wtedy po przełączeniu się na uzbrojenie dodatkowe jakimi są podwieszone działka, gra twierdzi, że nie mam uzbrojenia dodatkowego.

Jak coś, tu jest raport: Community Bug Reporting System

1 Like

a nie masz zbindowanych fire guns cannons albo large/small caliber guns pod button 1 przy okazji ? u mnie weapon selector dziala normalnie mimo jazd z wykrywaniem osi i wyswietlaniem pierdol w ustawieniach

Nawet jak wywalę przypisane klawisze z fire guns cannons albo large/small caliber guns, to selektor wybiera mi działka razem z podwieszonym uzbrojeniem.
Chodzi o sam fakt, że selektor uzbrojenia pomimo wyboru uzbrojenia drugorzędnego, aktywuje też uzbrojenie główne. I czasami jak zrzucam bomby czy chcę odpalić rakietę, to jednocześnie strzelam z działka.
Albo jak strzelam z działka, to zrzucam bomby lub odpalam rakietę,

To brzmi jak problem z bindami przycisków, u mnie tak się nie dzieje, zobaczę jak jest u mnie

Sprawdź czy u Ciebie wygląda to mniej więcej tak jak na screenshocie, ta pierwsza opcja, którą mam nieprzypisaną nie powinna być przypisana dla tych, którzy grają na myszce i klawiaturze

I want fire button on my joystick to release bombs, fire a missile and shoot guns or cannons I have binded joystick button #1
masz fire primary i fire secondary weapons zbindowane pod jeden przzycisk?
kmy u mnie zbindowane sa pod guns guzik pod kciuk, pod spust joya mam fire secondary przypisane, podwieszane kmy dzialaja normalnie bez ekscesow, cokolwiek mam wybrane w danym momencie pod secondary tez czy to bomba czy rakieta czy aam

1 Like

Ja już testowałem tyle wariantów, że sam się w tym pogubiłem :)

Ale jak wspomniałem wcześniej, wybór uzbrojenia głównego aktywuje jednocześnie uzbrojenie dodatkowe i główne . Wybór uzbrojenia dodatkowego aktywuje również uzbrojenie główne.
Według mnie nie powinno tak być i jeśli wybieram działka, to tylko działka powinny być aktywne, a jak wybieram bomby, czy rakiety, to tylko one powinny być aktywne.

Gram na joysticku. Sprawdzę jeszcze jak to wygląda na myszce.

Tak wybór jednego typu uzbrojenia aktywuje ogólnie selektor do tego drugiego uzbrojenia :) Tak jak pisał LuftMaus problemem może być przypisanie tego samego przycisku do obu funkcji. Niestety muszą być przypisane różne przyciski do strzału/zrzutu obydwu typów uzbrojenia inaczej będą się gryzły

tez kombinwalem i mi nie wyszlo zeby fire bylo od wszystkiego
do tego u mnie dalej cyrk z osiami

Watch f5 controls | Streamable chcialbym tez cos takiego jako weapon selector, nawet mam 3 pozycyjny obrotowy pstryczek ale nihuhu. wior wogole nie widzi ze cos takiego jest