Planowane zmiany w Klasyfikacji Bitewnej na sierpień 2025

Witamy w sierpniowych propozycjach zmian w Klasyfikacji Bitewnej!

Planujemy wprowadzić kilka zmian w klasyfikacji bitewnej samolotów, śmigłowców, pojazdów naziemnych i okrętów.

Najważniejszą zmianą jest podwyższenie maksymalnej Klasyfikacji Bitewnej samolotów z 14.0 do 14.3.

Najważniejsze zmiany to nie żadne bezużyteczne z 14 na 14, tylko szybkostrzelność dział pojazdów różnych. Szczególnie radosna przemiana obejmuje czołgi radzieckie (czytaj: najlepsze) typu KW-2.
Za to ból doopy nie pozwala już wszelakim pojazdom opartym o podwozie Sd.Kfz. 182 na jazdę z innymi, tylko w ogonie teamu. O szwedzkim wziątku oczywiście “zapomniano”… Brawo!
PS już dawno optowałem za nadaniem pojazdom KW-2 klasyfikacji 1.0 - no max 2.0, a teraz dorzuciłbym jeszcze automat ładujący z czasami, jak w tym szwedzkim syfku ze 120. Po co się ograniczać, to tylko gra…

1 Like

Ayanami podnoszą BR co jest bez sensu ale SKR dalej nie ruszony do tego jakieś jaja z jednostkami mocy w silnikach tygrysów raport podaje konie parowe a w grze będą zmienione konie mechaniczne

Nawet jeśli tak, to różnica będzie niewielka. 600 HP to 608,33 KM. 680 HP to 689,45 KM.

Ciekawe, też macie błąd klikając w linki z raportami o silnikach Tygrysów II ?
https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/6zsv1RlTkVkQ
https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/PROVKMs8LRSw

Oczywiście obie linki mają tę samą treść: Something went wrong…
HP vs KM - tu nie chodzi o zmianę jakichś tam iluzorycznych wartości mocy, tylko o te konkretne - prędkość. Zjazd o 1/4 to w zasadzie deklasacja. W tym przypadku będzie bredzenie o “zgodnosci historycznej”, ale czas przeładowania u wszystkich KW-2 służy oczywiści tylko i wyłącznie “podniesieniu grywalności”.

2 Likes

Igła dla szyłki to najlepsze co dodadzą

Ratelka mi podniosą, hmm i znowu trzeba będzie kombinować z formowaniem seta.
Reszta na szczęście na tyle wysoko, że jeszcze tam nie doszedłem.
W tych zmianach klasyfikacji, tylko bym prosił, żeby to robić z głową i niestrugać notorycznie BRów z jednym pojazdem, tylko żeby dane nacje miały sensowne punkty, w których te sety można sklecić.

obraz
Uważam, że to bez sensu. One z 5.0 powędrowały na 3.7, co już uważałem za przesadę, teraz im jeszcze zmniejszą przeładowanie. Przecież to z dobrą załogą zejdzie poniżej 20 sekund.

obraz
A tu bym prosił o jakąś rekompensatę w postaci najlepiej mniejszych kosztów napraw.
JagdTiger to i bez tej zmiany jest żelbetonowym wozem z węglem.

Nie zejdzie. W zmianach BR jeśli coś grzebią w przeładowaniu, to pokazują zmiany w najlepszych możliwych wariantach (zrobione załogi na asie), więc 24 sekundy to będzie najlepsze możliwe do osiągnięcia przeładowanie.

1 Like

Aaa ok, ale to jakby nie patrzyć i tak jest niska wartość jak na ten pojazd.

Widać ugięcie się Gadzinów pod wpływem okrzyków zachwytu nad czasami przeładowań w KW-2… A może lepszym rozwiązaniem byłoby połączenie obu wartości, tak aby wszystkie strony były zadowolone: pierwotne 33,3 i proponowane 21 połączyć ze sobą w wartość 33,21?
Jest zmiana? No jest!

Albo usunąć zródło problemu, czyli pojazd haha.

1 Like

u mnie linki działają normalnie

jest kwit na redukcje obrotow zeby sie silnik nie rozpadł (konkretna przyczyna Uważa się, że poważne uszkodzenia łożysk korbowodowych na przednim końcu wału korbowego, które zwłaszcza przy silniku pracującym na najwyższych obrotach (czyli wspomniane w dokumentacji 3000 , w ciągu kilku minut prowadzą do całkowitego zniszczenia łożysk, są spowodowane przez drgania zginające na końcu wału korbowego.) z konca 1943 punkt 5 strona 5 od konca, jest wartosc 2500

chłopaki z panzer farm co faktycznie grzebali w tygrysich bebechach

mowia o 700 KM i delikatnosci silnika wspominaja tez o regulatorze obrotow
przegladajac dokumenty ogranicznik obrotow ma sens, jest potwierdzony nie tylko w manualu wspomnianym w bugreporcie ale przez mechanikow i raport od producenta
co nie zmienia faktu ze chetnie bym zobaczyl dynorun, i czolgu i silnika, i odpalenie go na wysokich obrotach az do wystapienia usterki :p

a z kawulcem to by sie zrodelka przydaly, zeby pogonic slimoka zeby trzymali sie wartosci historycznych a realistyki przestaly byc ganianiem sie po torach bobslejowych na miejskich mikro mapach
we wiorowych warunkach gdzie na malej mapie liczy sie szybkosc i zwrotnosc pojazdu obrot wiezy i czas przeladowania spowolnienie tygrysow moze zostac odebrane jako nerf a zmniejszenie przeladowania dla kawulca jako buff

1 Like

Dzisiaj już działają, 16 sierpnia nie działały ;)

Przecież to są truizmy, bo informacje o tym (w języku polskim) znane są od przełomu wieków. Ogranicznik wprowadzono ze względów eksploatacyjnych, aby wydłużyć resursy silników. Było ku temu kilka powodów, ale przecież nie mówimy tutaj o historii wojen i techniki, tylko o grze komputerowej, która nie uwzględnia stopnia zużycia, wad materiałowych, partactwa i kilku innych czynników mających wpływ na awaryjność. To nie jest symulator pola bitwy, tylko ładnie wymodelowana strzelanka w 3D. Owe silniki Maybacha były 700-konne i tyle.
Czy naprawdę nikogo nie dziwi fakt tej gry, iż sowieckie T-34 z początkowych 49 km/h (na AB 54 km/h) po dodaniu nowych większych wież dla nowych dział i zwiększeniu masy czołgu o 13% zrobiło się 55 km/h (na AB 61 km/h)? Na tym samym silniku… Również nikogo nie zastanowiło źródło owych 71 km/h (AB = 79) którymi dysponuje Pz.Kpfw. III Ausf. E? Czy to są rzetelne i wiarygodne dane?
Z mojego doświadczenia wiem, że takie są skutki braku wiedzy i naiwnego podchodzenia do dokumentów z minionej epoki. Mieszanie bajek i nierozumienie pewnych czynników “obiektywnych” doprowadza do takich absurdów w tej wyraźnie niedopracowanej grze. No chyba, że raczej chodzi o to, aby kpić z graczy w otaczającym wszystko coraz szczelniej oceanie ignoranctwa i dyletanctwa?
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

2 Likes

w warunkach wymodelowanej strzelanki to tradycyjnie russian bias, nerfic niemca i uciac duze mapy gdzie ruskie czolgi byly jak kaczki na strzelnicy - jak np stary kursk ;)

no były, ino kaganiec dostały od producenta, btw - któreś muzeum wspomniało że sobie silnik uszkodzili w czasie jazdy testowej (szczegółow nie szukałem)

szwabskie papiery nie wspominaja o resursach tylko o fizycznych usterkach dla dokladnie tego modelu silnika, wiecej faktycznych danych moga miec chlopaki z panzer farm ktore te silniki wspolczesnie remontowali
co do starych papierow to se lubie pogrzebac jak cos mnie zainteresuje pezeta jakos nie zwrocila mojej uwagi, a co do teciaka to chyba szukalem czegos oo zawieszeniu
bardziej mnie interesuje co powinien wyswietlac hud fantoma s bo mnie brak znacznika celu wnerwia, a jak na zlosc papierow znalezc nie moge
co do latadel, to obecnie dostepne do zdobycia tez mnie juz drazni , niby wszytko fajnie piekne latawiec spoko, ale z najfajniejszych zabawek wykastrowany - ani atomowej rakietki ani naziemnego wsparcia namierzania celu - dostajesz w zamian obrotowe dzialko i w gratisie slupek na srodku przedniej szyby idealnie zaslaniajacy cel

1 Like

Obniżenie maksymalnego wysilenia zmniejszało awaryjność, a tym samym można było wydłużyć resurs. Zresztą Tygrysy i po drodze w czasie przemarszów nie jeździły szybciej niż 20 km/h, a i tak co godzinę był obowiązkowy postój i uzupełnianie smarowniczek. Ale w czasie szczególnie gorącym, jak na przykład ucieczka, pałowano ile fabryka dała…
Ale to nie to jest ważne - tutaj chodzi o wspomniane przez Ciebie całkowicie wybiórcze i wyraźnie tendencyjne traktowanie dostępnych źródeł i relatywizowanie ich. To plus tłumaczenia o “dbałość” jest szczególnie irytujące, by nie powiedzieć wręcz obrzydliwe.
PS współczesne doświadczenia restauratorów militariów nie są miarodajne, gdyż nie dysponują oni nowymi częściami zamiennymi.

1 Like

znów się wkręciłem i szuykam bzdur po internetach
co do taili - mają mają , a czego nie mają to dorobią lub naprawią

co do samego silnika nie chodzi nawet o obsługe i pałowanie tylko o wady projektu

z tym pałowaniem też różnie mogło być - kilka minut pracy z maksymalną mocą i główne łożysko wału padało od drgań wg tych tam dokumentów- no i pojechane

sam silnik i tak byl obciazony bo mial jakies 25% zwiekszona pojemnosc i napedzal kloca do tego cienkie ściany i tuleje…ruskim w 2012 udało sie odpalić pantere chwile pojeździli …i zrobili masło

szkopy podobno kombinowali żeby przerzucić toto na wtrysk i doładować, przeca korbowody by bokiem wyszły

mnie tam bardziej irytuje tłumaczenie “balansem”

A wisienką na torcie jest obniżenie prędkości dla Tiger II (H) Sla.16, który nie ma Maybacha, tylko wysokoprężnego SGP Sla. 16 :D
Dodatkowej pikanterii dodaje fakt, iż owa wirtualna zabawka jest sprzedawana za forsę. Mam nieodparte wrażenie, że tam nikt tego nie ogarnia…

1 Like

Premkowy Tygrys II Sla, z tego co widzę zyska na zmianie:
Tiger II (Serienturm) (Sla.16):
horsepower: 750 → 680,
max engine RPM: 2000 → 3000,
max speed: 41.67 → 46.92 km/h,
max reverse speed: -11.12 → -11.21 km/h

1 Like

tam ktos na yt robil filmy jak tygryski sie kulaja, ten z wiekszym rpm calkiem calkiem zasuwa
a pozostale latwiej bedzie bombic