Pay to win, nebo no skill?

Ahoj lidi,

přišel jsem se trochu vyzpovídat, možná pro radu, možná trochu pobrečer. Asi po 3, nebo 4 letech jsem se rozhodl, že se zkusím do WT vrátit. Nedalo mi to, mám rád druhou světovou a její bojovou techniku. (Vím, že tu jsou i moderní stroje) Považuji se za “veterána”, který pamatuje 20 tierový systém u letadel i začátky tanků, kdy byli jen Němci a SSSR.

Hraju letadla a tanky, nyní tier 4-5. Za USA, Němce a Brity.

Je to necelý měsíc co jsem se vrátil, dlouho jsem si říkal, jestli mi to za to stojí. Samozřejmě začátek byl pro mě drsný, na dně tabulky každou hru, ale přišlo mi, že se postupně zvedám. U letadel se mi osvědčovala taktika, kdy jsem dělal nálety a měnil tak výšku za rychlost a naopak. Co mě ale začalo zarážet, že většina strojů co mě sestřelí jsou Sověti. Stačí půl sekundová dávka a je po mě, nehledě na to, že a to hlavně s Brity, nemám šanci cokoli vymanévrovat. Mně kolikrát nestačí celý zásobník abych něco kloudného provedl. Ale i tak býval jsem v první půlce hodnocení.

Tak jsem si řekl, že zkusím jak jsou na tom tanky, začínal jsem se do toho lehce dostávat, ale už téměř celý ten měsíc pozoruji, že možná 60% killů dostanu “překvapivě” od Sovětů, velká většina instakill. Ale asi víc mě udivuje, že snad nejhůř si vedou Němci, kdy Tiger I ani Panter, není defakto schopný prostřelit ani KV-1, nebo T-34, přičemž v garáži při simulaci výstřelu dávám tomu tanku instakill. To samé proti prémiovému Tigeru Ost, který opakovaně nepenetruji i na 100m, ale on mě ano. Jakto? Jsou to přeci identické tanky. Pamatuji začátky, kdy Tiger I byl král pole a my ostatní se Shermany a T-34 jsme byli hlavně na delší vzdálenosti naprosto bezradní. Nehledě na to, proti jakým tankům člověk celkově hraje. S tankem z období války není problém hrát proti něčemu ze 60. let, nebo prototypy (např. M109, T29).

I Sherman Jumbo, nebo T25 jsou schopny občas vydržet x zásahu do věže a být držáci i za cenu, že samy nic neprostřelí, zejména M4. Ano povedli se mi světlé momenty i s Němci, konkrétně dva. Kdy se povedlo dát 6 zářezů za bitvu s jedním tankem. Ale jak říkám dvě bitvy. O Britech nemluvě, s FV4202 neprostřelí nic o přes fakt průraznost 300 mm, a když už nic neuděláte.

Ale tento týden jsem měl třeba bitvu, kdy jsem za 5 minut 3x zkapal a vystřelil si třeba dvakrát, nebo taky vůbec, jelikož pokaždé zdechnu po ráně, ideálně od tanku který není na mapě ani vizuálně vidět a nestihnu někam dojet.

Nejsem bůhvíjakým hráč, to vím. Řekl jsem si, stačí mi být v top 8 svého týmu každou bitvu a mít alespoň tolik zabití co úmrtí, ale dost často se to prostě nedá a jsem 12. nebo hůře s 1, 2 asistencemi. Proto se vás ptám, děje se to více lidem, nebo jsem fakt tak špatnej a mám skill issue? Vyřeší se to prémiovým účtem, nebo že by to nebylo pay to win? Případně nějaký rady, nebo kdyby byl někdo ochotný odehrát se mnou nějaké hry, třeba mě něco naučit/poučit, je i pro mě dost nových map a člověk úplně neví kam zamířit, navíc není asi fajn aby 10/16 lidí jelo na jedno místo což se často děje, nechci od vás “potahat” to není správný, ale rád bych věděl pohled ostatních a třeba by mi i někdo poradil.

Snad můj příspěvek není moc trapnej. 😅
A ať vám to lítá/jezdí/pluje!

Díky, SheriffCz

1 Like

nikoho si neurazil, nie si v rusku tak si mozes napisat co uznas za vhodne. napriek tomu ze mam nemecko a usa tanky komplet, davam ti za pravdu vo vsetkom. nechapem ani ja tomu stylu kedy, co, ako vybuchne a preco, ale vacsinou to skonci na tom, ze ked to napises tak ti napisu skill issue a vytiahnu ti nejaku statistiku a ti povedia ze si podpriemerny :) obcas sa najde den ze co trafis vybuchne, vacsinou sa mozem aj roztrhat, vystrcis delo a v najlepsom pripade mas rozflakane okrem dela aj pas.premiovy ucet je podla mna platit zbytocne ak hrajes len na to aby si bol lepsi, ked potrebujes body tak plat. ale druha svetova je asi najzaujimavejsia co sa hrania tyka. ta ma bavila a bavi aj teraz. problem je v tom ze su nemotorne a tazkopadne oproti tankom na br12. tak vela stastia v hrani

1 Like

Nech me hádat, některá z variant Jak-3ky nebo La-5/7?

Co dodat. Nejde tolik ani o jejich výzbroj která je poměrně standartní, ale o výkon jejich motoru a celkové letové vlastnosti letadla.

Nebojuj s nimi pod 3km nadmořské výšky a pokud nutně musíš, boom n zoomuj je. Vedle Bf109 v energy fightu nebo Spitfiru/Zer v turnfightu proti nim moc šancí není.

To je velmi zvláštní nebudu lhát 😆. Já poslední dobou hraju 5.7 US (Hell on Wheels balíček) a 76mm, technicky vzato slabší dělo, s nimi problém nemá.

Uhlování s Tigerem I dělá divy. Když natočíš korbu 45° směrem k nepříteli, tvůj efektivní pancíř je najednou dvojnásob efektivní. A Tiger I je v tomto skvělý protože to je doslova pravoúhlá krabice.

Samozřejmě to předpokládá, že pokud jsi v rané verzi Tigeru I, protivník se ti prostě nepodívá na velitelskou kopuli a nepošle ti tam APHE že.

Otravné ale ultimátně freekill. .50cal je schopen ji probít i z dálky a vše ostatní ji anhiluje s HE granáty.

Není náhodou 7.0? Protože to je přeci jen trošku silnější tank než Tiger I?

Nope.

Měj rozmanitý lineup.

Na začátku hry checkni SP cenu vozidla.

Pokud pro příklad tvoje Medko stojí 150 SP, jsi v downtieru.

Pokud stojí 100 SP, jsi v uptieru.

Na základě toho si urči jak budeš muset hrát mapu, kterou jsi zrovna dostal, a dle toho si vyber tank.

Pokud dostaneš něco jako Sinaj v uptieru, asi horko těžko budeš poměrová velikost svého údu, pardon, dávát sniper duel se svým Shermanem Jumbo proti King Tigerum. Spíš se budeš muset dostat blízko k nepříteli, dost pravděpodobně na křídla aby jsi čelně nepřijel na control point a nečuměl na ten King Tiger čelně. A jelikož mají silnější děla, asi nemá cenu úplně řešit pancéřování. Tak vezmeš něco jako hellcat a budeš nalepený na kraj mapy nebo nejakou skálu co protíná mapu.

A tak dále a tak dále.

3 Likes

No v skratke by sa to dalo nazvať skill issue, to ale neber ako urážku. Treba si uvedomiť že aj keď tá hra je stále to isté dokolečka, vie vytvoriť obrovské množstvá situácií kde napríklad aj ja po 5000h hrania, umriem 3x po sebe bez toho aby som vystrelil. Ta hra je veľmi o vnímaní toho ako hráš ty a ako ostatný, zrovna Tiger 1 vie byť veľmi OP vozidlo v dobrých rukách, alebo veľmi zlé vozidlo v zlých. Beeschurger ti tu dal nejaké rady, taktiež odporúčam pozrieť nejaké videá, streamy ľudí čo to vedia hrať a skúšať, naučiť sa silné a slabé stránky vozidiel pri tom množstve nebude ľahké, tých smrtí bude ešte veľa dokiaľ sa to zlepší. Premium ti nepomôže, teda pokiaľ nechceš rýchlejšie skúmať alebo expiť, tak isto prémiové vozidlá, takže považovať túto hru za P2W sa moc nedá.

1 Like

Děkuji za tvou odpověď a rady. Baví tě to více s Němci, nebo USA? Mě paradoxně přijde, že Amíci jsou na tom lépe. Mám u nich tedy M4 Jumbo, T25 a M41, a první dva zmínění jsou někdy schopný vydržet dost velkej nápor střel. Včera jsem se prostřeloval s M4 proti Persingu a neměl téměř šanci mi cokoli udělat, já jemu skoro taky ne a to byl ne mě bokem. :S. Máš pravdu v tom, že jsou dny i já dávám pravidelně instakill, ale je to minimálně mi přijde. Teď se mi pro změnu stává, že první ranou mě vyřadí z pohybu i nemůžu střílet, takže si tak “vesele” stojím, nemůžu nic dělat a doufám, zda to přežiju než se opravím a doplním posádku. :D

U letadel přesně jak píšeš, Jaky a Lavočkiny.

Úhlování zkouším, ale moc mi to nejde, občas to pomůže, ale nejspíš budu muset potrénovat. 😅 Na velitelskou kopuli mi střílejí pravidelně no, tam stačí jedna rána a jsem jasnej.

To s M109 jsem netušil a to jsem na ni podle mě kulomet zkoušel.

Nevím jaký je BR ale proti nim, americkým T34, nebo IS3 jsem pravidelně.

Snažím se v určitých situacích brát i něco rychlého, třeba M41, protože má docela slušný dělo, ale nedaří se mi ten “moment překvapení”, takže pak dopadnu špatně. Každopádně díky za rady, budu se snažit zlepšovat.

5000 hodin, to už jsi jiná liga, klobouk dolů.

Asi spousta tanků dovede být skvělá v dobrých rukou jak píšeš, jen zatím nemám nejspíš ten skill. Jak jsme psal povede se občas výborná hra i mně a jsem top v tabulce buď díky killům, nebo mám nejvíc asistencí, ale málokdy se poštěstí.

Z mého pohledu to u mě závisí na tom jak moc mi věnuje nepřítel pozornost oproti mým spoluhráčům. Videa jsem zkoušel, když jsem se chtěl naučit hrát s Centurionem, ale to byly právě ty situace, kdy měl týpek štěstí na to, že mu vycházeli střely a nikdo si ho moc nevšímal.

Každopádně díky za tvojí odpověď a rady. :)

jooo tady bohužel nic nenaděláš. staliniový drak, motor s výkonem toho nejslabšího sovětského rolníka, poháněný krví a potem sovětských ocelářů. V leteckých musíš zkrátka vystoupat nad 3km a boom n zoomvat, což bohužel něž na tu letovou hladinu vystoupáš, je většinou po bitvě. Hlavní důvod proč nehraju letecké bitvy v druhoválečných strojích.

V pozemních pak spíše potkáš Iljušiny nebo Jak-9K, tady je nejlepší rada opět vystoupat (ale nemušíš tak extrémně) a pak na ně skočit jak bezdomovec žebrající o peníze v Praze na hlavním nádraží. v tomhle dost pomáhá, že v pozemních nepřátelská letadla nemají tagy. Pokud mineš nebo si tě všimne a uhne, nepouštěj se s ním do dogfightu, využij nabranou rychlost a pod stopavým úhlem 5 až 10° zmiz směrem k letišti. Jakkoliv jsou Lavočkiny a Jaky nechutné, v otočce ztrácejí dost rychlost. Pokud se za tebou nepustí, naber vzdálenost a výšku a otoč to zpátky nad bojiště.

Jednoduchá pomůcka u Tigeru 1 je že se prakticky natočíš tak, aby jeden z tvých čelních rohů mířil skoro na nepřítele.

Tohle samozřejmě nefunguje proti každému dělu, sovětské 122mm a i 85mm, zvláště pokud používají APHE s ballistic cap (APHEBC) se o úhel pancíře zajímají stejně jako se evropský politik zajímá o potřeby průměrných občanů. americké 90mm jako najdeš třeba na Jacksonech mají zase dost průbojnosti aby prošly skrz úhel neúhel.

S kopulí pomůže jen zůstat v pohybu a zastavit až když nepřítel vystřelí.

pozor, musíš brát v potaz, že jsem zmiňoval .50cal. Koaxiální kulomety, pro příklad u američanů, jsou většinou v ráži 30.06 (nevím proč ve hře píšou 7.62mm což je poválečná konverze). Pušková ráže není dostatečně výkonná aby prošla skrz.

Jeden tip, nabinduj si možnost přepínání ovládání mezi hlavní zbraní a velitelským kulometem. Ono to mimo jiné přepne i optiku právě na velitelský kulomet, což znamená, že se můžeš přiblížit k lehkému cíli skrytý pod terénem nebo jinou překážkou s tím, že ti jde vidět právě jen velitelský kulomet, a poslat tam dávku.

záleží samozřejmě, co hraješ. Jestli Tiger 1, T34 je jen 0.7 BR nad tebou, což znamená, že nemusíš být ani v plném uptieru, aby jsi ji mohl potkat. 6.7 je navíc velmi populární BR.

IS-3 by jsi neměl mít možnost potkat v Tigeru 1. Teda za předpokladu, že hraješ realistické a ne arkády. Na IS-3 jinak potřebuješ nějaký otvírák na konzervy, Tiger 1 si s ní čelně neporadí.

záleží na BR na jakém hraješ, že ano. pro příklad můj US 5.7 lineup vypadá takto:

76mm Shermany na běžné použití, T1E1 90 a M36 Jackson do města, M36B2 na otevřené mapy v uptieru protože má přístup k poválečné kumulativní munici. Skink proti letadlům, Thunderbolt jako CAS/CAP.

Vozidlo volím podle mapy a situace. Což je asi to nejdůležitější, co se můžeš naučit. Nebudeš přeci jíst polévku vidličkou, že jo.

opět, samozřejmě záleží na tom jestli hraješ realistické nebo arkády, ale v realistických je to o hodně snažší, protože nepřítel nemá markery. Tady je nejdůležitější znát mapy, což bohužel na toto není žádná zázračná rada.

Můžeš si vždy vzít ponaučení z reality. Pohybuj se z krytu do krytu pokud zrovna nerushuješ na nějakou výhodnou pozici na začátku hry. Nepohybuj se přes otevřené prostranství pokud to není nezbytně nutné a když už, pohybuj se rychle. Nejezdi po hřebeni kopce ale pod ním, aby se tvá silueta nerýsovala proti obloze. Nauč se rozdíl mezi cover (kryt přes který nejde vidět a co neprostřelíš) a concealment (keř, přes který sice vidět nejde, ale jde prostřelit).

Nauč se číst mapu.

shot 2024.12.14 21.19.37

Tady je screen z jedné mojí bitvy. Když se na tuhle mapu podívám, vím hned několik věcí:

• z D7 spawnu můžu na bod B dojet bez starostí, protože vím, že mezi spawnem a Bčkem velmi pravděpodobně není nepřítel, protože jinak by tam nebyli spoluhráči
  • byť na C nikoho nemáme, je naše, takže nepřítel nesedí přímo na bodě
  • z E/F7 spawnu na bod C sice dojet můžu, ale musím si dávat pozor, protože na F/G lajně nikoho nemáme, a před bodem C taky nikoho nemáme, což znamená, že tam může být nepřítel
  • stejné platí pro bod A; vím však, že ten je níž než zbytek mapy takže když se budu držet na nábřeží na lajně C, měl by jsem být v bezpečí před nepřítelem kempícím na pláži.
  • vím, kde má nepřítel spawny; to znamená, že nepřítel může být kdekoliv na čáře, kterou si nakreslíš mezi jejich spawny a kterýmkoliv bodem

a tak dále a tak dále.

Omlouvám se za autistickou odpověď, ale tahle hra má překvapivě hloubku, jestli se chceš u každé hry zapotit :D

2 Likes

ak hram 2sv tak idem max aj nemecko aj usa 6 br. u amikov je tam dobry hellcat, ten je rychly a dokazes rychlo obsadit uzemie ale nevyhoda je to ze ked ide delostrelectvo musis zdrhat.inak potom klasika 2 ks AA a sherman.lietadla corsair alebo mustang, s corsairom sa mi celkom dobre bombarduje. ked hram br12 tak mam HSTV, ten je tiez skor na obsadenie uzemia, m1a1 sep v2 s tym je super hrat, ma dobre strely a je aj dost odolny a ako AA adats a claws.lietadlo mam f16a, je to vyborne lietadlo ale musis lietad dost nizsko lebo ta hned dostane iris alebo ine AA.
u nemcov jednoznacne oba tigre, 2 ks AA, lietadlo fw190.inak ked hram s nemeckom vyssie br tak max 10.7 aby som s lietadlom nechytil pancir, ten je brutal dobry proti lietadlam.nemcov uz br12 nehram, nechce sa mi skumat leopard a celkovo vyskum ma hneval v celej tejto hre.stale som siel len s tym co skumam, ked ma znicili siel som z hry a zacal odznova. stale ma dostal nejaky zasivac z krikov :)
ale si myslim ze beeschurger ti dal dobre rady na hru, ak mas silneho oproti sebe skus mu znicit delo, ak sa ti to podari ziskas trochu casu.

1 Like

zaujimave rady a citanie … su tam veci nad ktorymi som sa ani nezamyslal ale maju hlavu aj patu.ist proti tebe, davam si tak 10 sekund :) dik za rady

Do tejto hry som pár kamarátov dostal a mal som možnosť ich sledovať od ich začiatkov, to aby sa umiestňovali vo vrchnej časti tabuľky trvalo každému z nich inak dlho, niekomu 20h ďalšiemu 100h a mám aj kamaráta čo po 500 hodinách má problémy. Tá hra je proste o vnímaní a ochote naučiť sa veľké množstvo informácií, či už sú to silné/slabé stránky jednotlivých vozidiel, pozície pre nich vhodné, situační prehľad, balistické krivky atď.

Tie videá neodporúčam preto aby sa ľudia pozreli že niekto vyberie 1 z 20 bitiek kde dá 10 Killov, ale aby sa pozorne pozerali kde ten človek jazdí, aké má situačné povedomie, ako sa chová pri súbojoch na blízko ako na diaľku, ako strieľa, čo je napríklad u centuriona veľmi dôležitá schopnosť.

Existuje samozrejme ešte druhá možnosť a to nájsť schopných a ochotných ľudí čo s tebou budú hrať a poradia hneď v danej situácii. Takže nájsť nejaký squadron a hrať.

1 Like

Gaijin nedávno zvýšil poškození 20 mm kanónů ShVak. Byly (historicky správně) nejhoršími 20 mm kanóny ve hře a jejich nízké poškození udržovalo BR sovětských stíhačů nízko - níže, než by odpovídal jejich výkonnosti ve vzduchu.

Ale Gaijin ‘zapomněl’ zvýšit BR stíhačů vyzbrojených ShVak - takže teď máte vysoce obratné protivníky s kanóny, které dokážou zabít nepřátele jedním či dvěma zásahy.

V Air RB vidíte tyto klauny ve stíhači USSR BI s raketami 6.7, kteří dosahují až 5 zabití - s 2 x 30 náboji.

Abychom mohli zabít Yak-1/3 nebo La-5/7, potřebujete “správné” letadlo.

• Vaše Spitfiry a Huricany je snadno překonají, stejně jako váš 109 E-4 a vaše A6M2 a Ki-61.Všechno, co musíte udělat, je udržet velmi vysokou rychlost a vyhnout se jejich pokusům o přímý útok.

• Dokonce i váš F6F-5 dokáže s nimi manévrovat, pokud je vaše rychlost dostatečně vysoká.

Jako poslední doporučení:

Prozkoumejte nové švýcarské útočné letadlo C-3604 - máte lepší manévrovatelnost než všechna ostatní letadla, která jsem zmínil - všechna, kromě A6M2…

Mějte skvělý den!

(bing translator😎)

1 Like

“Pay to Win” prémiák + prémium vozidlo by ti pomohlo leda tak ve wotku, ve smyslu, že si díky tomu, že víc vyděláš můžeš kupovat “goldové” lepší náboje a lepší spotřebáky, což ovlivní tvůj výkon ve hře, tady ve WT ale za žádný spotřebáky a “lepší” munici nepřiplácíš, takže ti to pomůže pouze v tom, že si urychlíš výzkum…

Byť souhlasím, že WT je spíš pay 2 progress než pay 2 win jako WoT (pamatuje někdo na release T26E5 ve WoT?), buďme upřímní, gaijin občas taktéž uvaří pay to win vozidlo.

Ka-50 na releasu když šlo hned z prvního spawnu vzít vrtulník s ATGM, měla neomezený počet Vikhrů, které mohla v jednu chvíli navádět, Vikhry měly větší 10km range a ve hře tehdy byly dvě PVO s dostatečným dostřelem - ADATS a Tunguska.

Harrier GR.1 byl na releasu 9.3 a SRAAM byl v té době nejlepší shortrange IR díky TVC + výkonné IR střely ještě nebyly tak běžné takže lidi pořádně nevěděli, jak se jim bránit + fléry taktéž nebyly běžná výbava. Proto taky Harrier GR.1 skončil chvíli po releasu na 10.0 kde setrval snad dva nebo tři roky.

TURMS-T byl na releasu 9.7 a asi dva dny po releasu dostal ještě 3BM42 která v té době měla okolo 479mm/@10m/@10°. Spolu s tím, že pancíř TURMSe fungoval proti starším sabotům + jeho 3rd gen termálům a LRF mu dávaly neskutečnou výhodu v bojích na střední a dlouhé vzdálenosti bylo 8.7 až 9.7 nehratelné.

Su-25K a A-10A early byly také na releasu nějak 9.7. takže Sabry z korejské války bez flér či radaru či vlastích IR střel se najednou musely naučit bojovat proti letadlům s 30G all-aspect IR střelami.

A ve hře je i v tuto chvíli pořád několik prémiových vozidel u nichž se lze bavit o tom, jestli nemají příliš nízké BR s ohledem na jejich shopnosti - TURM III a Su-11.

samozřejmě žádné z těch vozidel samo o sobě z nikoho dobrého hráče neudělá. Ale když se k takovým vozidlům dostane dobrý hráč, je to peklo pro všechny ostatní.

problem som mal s ADATS kym nedali americanom CLAWS. letelo lietadlo, vystrelilo rakety smerom k nam a letelo prec. nemal som raketu s ktoru by som vedel zostrelit lietadlo na taku dialku. to bolo ako pises “peklo pre mna” a zufalstvo.