Luźna dyskusja o wszystkim

Poszperałem i 4 liter nie urywa. Owszem KW-7 to ciekawa premka do zdobycia dla grających naziemnymi jednostkami.
Zahaczyłem też grudzień i dopiero wtedy jest, że tak powiem crème de la crème czyli promocje 50% taniej na wykup maszyn za srebrne lwy za złote orzełki, zestawy premium i konto premium.

zniżki 50% były też urodzinowe
mam nadzieje ze jakis hornet sie zalapie

1 Like

Z Updated 2.45 się chyba załapią maszyny, czyli Hornet z USA na przykład.

1 Like

Tak przy okazji, to znowu renderowanie samolotów graczy się zmieniło. Na SB i na RB raczej też.

https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/6do7vqiftIXg

jak bedzie 50% to wezme chociaz akurat najmniej potrzebny
innej duzej aktualizacji przed swietami raczej nie bedzie wiec sniper szwajcar i f2a po za zasiegiem

dlatego tak lubie wskaznik celu wbudowany w hud i radarowki :)

Jest w tym temacie info, że pojawi się komar w wariancie bombowym:

To może być naprawdę fajny bombowiec dla brytoli.

Podsumowanie

Oby nie miał skopanego modelu lotu, jak Mosquito TR Mk. 33 ;)

Podpowie mi ktoś o co może chodzić z M1 KVT że ze wszystkich MBT na swoim BR posiada najgorsze pociski jeśli chodzi o penetrację? To już maszyny z jednocyfrowych BR’ów władają często lepszą amunicją…

W ogóle jeśli chodzi o amerykańskie premki na tym poziomie to jedynie Stryker wygląda sensownie (za dużego wyboru nie ma), chociaż pewnie doświadczonemu graczowi to i ten biedny M774 wystarczy w KVT.

Niemniej, jak na MBT którego będzie często rzucać na BR 11.7 to trochę skromnie z tą penetracją muszę przyznać, co sądzicie? :)

Ciekawe.

1 Like

Tragiczne. Ta gra idzie w złą stronę.

6 Likes

Powiedzcie mi co się dzieje z trybem gry w statki wodne?
Kiedyś grałem jak dopiero co wprowadzili te statki i trwała jeszcze euforia, że coś nowego wprowadzili. Teraz widzę, że podzielili ten element gry na flotę przybrzeżną i flotę morską.
Flotę morską bym darował sobie ale może tymi małymi stateczkami… jest to grywalne? Albo trywialnie spytam, ktoś gra w to? ;D

Ja w to gram. Mam w niemieckiej nacji wszystkie okręty i okręciki. Flotą oceaniczną pancerników najlepiej grać późnym wieczorem lub wręcz w nocy, bo gdy już zbierze się ekipa, to można nabijać kaskę na BOTach. Główną zaletą wodnych walk - zwłaszcza pancerników - jest szybkie nabijanie punktów dywizjonowych, tych “360” co trzy dni.
Przybrzeżną można grać o dowolnej porze, bo to zupełnie inna roz(g)rywka… ;)
Ostrzeżenie: rozdział flot jest iluzoryczny - późne kutry nadziewają się na niszczyciele i krążowniki, więc w efekcie są jednostrzałowe na otwartej przestrzeni. No i polecam grać tylko na busterach 300% zdobywanych na szturmach. Bez nich szkoda czasu i prądu. Przekraczanie 200k SL czy 20k PB nie jest wcale rzadkością.

1 Like

latający naleśnik… podobno do wygrindowania na tegoroczny urodzinowy event - ciekawe jak sie zachowa na rynku
do kompletu 2 jety chinski i ruski w wersji premium w przeciekach o nowej aktualizacji
czyli na majowe przeceny powinny sie zalapac :p
jak na razie ok tydzien do urodznowych pprzecen, ciekawe czy cos co bym chcial wpadnie ;)

A tak z innej beczki bo niedowierzałem co zobaczyłem na AB. Lecę ruskim Hurricanem premium co na AB ma 14.1 s kręcenia i wykręcił mnie koleś w ruskim P47 premium… a kilka kółek zrobiliśmy w
Dogfight… O_o
Nie wydaje mi się, żebym miał mało energii zresztą po ostatnich zmianach ten Thunderbolt na AB już nie może włączyć kiedy chce klap w ustawieniu bojowym.
200w

1 Like

Nie sugeruj się wartościami w kartach statystyk ponieważ są niepełne.
Te 14.1s jak podajesz, to przy jakiej predkości? I na jakiej wysokości. Bez klap, czy z klapami, jeśli z klapami to jaki kąt ich wychylenia itp itd.

1 Like

No to teraz muszę sobie poprzypominać: była rozgrywka z zajmowaniem lotnisk więc w walkę z P47 wdałem się na pułapie między 1.000 - 1.500 m. Nie miałem włączonych klap a prędkość ok. 400km/h przy rozpoczęciu dogfight i naprawdę ciasne kółka poziomo robiliśmy (bez udziwnień w zmianach kąta lotu czyli najbardziej standardowe). Ciągle mi brakowało odrobinę aby go złapać pociskami a on po kilku kółkach dorwał mnie.
Staty AB wg wiki:
Hurek RUS:
Hurricane_RUS

P47 RUS:
P47_RUS
Latałem tym thanderboltem bo go mam i nigdy nim w walkę kołową się nie wdawałem ale nie powinien mnie wykrecić kiedy nie miałem uszkodzonego Hurricana…

Thunderbolty na AB potrafią zaskakująco ciasno skręcać kiedy mają dość sporą prędkość (tak ponad 600 IAS), i potrafią zaskoczyć nieprzygotowanego na to pilota; niekiedy nawet lecąc Zerem, albo Hayabusą musiałem się mieć na baczności. Ale energii to zwykle starcza im na 2, może 3 kółka, potem IAS im spada do około 300 km/h, i się robią klocowate jak zwykle. Nie można też wykluczyć iż przeciwnik latał nie na sterowaniu myszą z AB, ale na symulacyjnym z joyem.

Jeszcze mogły zaistnieć ślimacze machlojki “dla wyrównania szans” kiedy to wlepiają ci jakieś debuffy do maszyny (przycięcie mocy silnika, zwiększoną utratę energii w manewrach, pogorszenie działania powierzchni sterowych a w najbardziej chamskim przypadku wyłączenie np. steru wysokości).

3 Likes

Dobrze wiedzieć na przyszłość. Czyli w zasadzie P47 mają podobną cechę co u Hellcata, Corsair czy MB. 5 gdzie przy odpowiedniej prędkości wręcz mogą prawie w miejscu zakręcić. Ostatnio bardziej zainteresowałem się usa maszynkami ale testuje je u Brytyjczyków i właśnie te 3 maszynki (MB. 5 to w sumie hybryda Mustanga ze Spitem) to czasem jak ufoki się zachowują ale nie sądziłem, że i takie cuda na P47 też się da.

1 Like

No prędkość jest kluczowa w takim przypadku. Może było jak kolega pisał wcześniej, joy, może do tego reczne sterowanie skokiem śmigła.

Zerknij sobie na statshark.net wybierz samolot lub samoloty, porównaj modele lotu, optymalne prędkości etc. Zwróć uwagę na prędkości przy których jest najzwrotniejszy i później w bitwach pilnuj tej prędkości, a na pewno takich sytuacji będziesz mieć mniej.

3 Likes

O Panie co za genialne narzędzie :) oj będę studiował choć od jutra event z ufokiem więc mogę nie mieć czasu ale i tak dziękuję za linka :)

1 Like