Od wydania aktualizacji 2.45 podczas uruchamiania gry, pojawia mi się komunikat “Dodano kontroler, Zmienić ustawienia sterowania?”
Posiadam joystick z przepustnicą oraz orczyk. Mam je już od dawna skonfigurowane w grze, są cały czas podłączone do komputera. Mam nawet zapisane ustawienia klawiszy i kontrolerów dla różnych trybów gry. Niezależnie, czy wybiorę opcję Tak czy Nie, po każdym uruchomieniu gry wyskakuje to okienko. Ktoś ma pomysł jak się tego pozbyć?
poczekac na pacza, tez to mam… niby nic to nie robi ale irytuje
Może Was to pocieszy, a może i nie, ale też to mam.
"Controller added - change controll presets?" Message since Hornet update - how to avoid? kilku innych tez, moze jakis bugreport wyjdzie czy co?
Hejka, a złożył ktoś z Was może zgłoszenie na naszej platformie Community Bug Reporting System? Wtedy jest największa szansa na zauważenie tego, zwłaszcza, że nowe błędy zaraz po aktualizacji są priorytetowe.
Chciałbym aby to tak działało, serio.
Tu znalazłem raport
https://community.gaijin.net/issues/p/warthunder/i/95yQu5fJYUd2
Jaja jak berety, ja czasem wlacze RDR2 z padem od xboxa na BT i tez jest jazda. Niby mam uzywac klawy i myszy ale na czolgach nie daje sie zrzucac arty bo wychodzi jakies menu pod pada w dodatku nieaktywne.
no badziewny komunikat… wróciłem do WT po dłuższej przerwie (widzę, że nawet forum chyba jakies wymienione kompletnie jak dwumasa w moim aucie), kurcze coś na początku poklikałem żeby się nie wyświetlał i w efekcie klawa wróciła do ustawień default’owych. To wyskakujące badziewie plus komunikat o wygaszonej subskrypcji no mogliby państwo z GJ ogarnąć, bo nie ma nic lepszego niż dawka irytacji po odpaleniu gry :)
Uff, trochę minęło, ale dzisiaj weszła łatka, która powinna rozwiązać ten problem. Mam nadzieję, że działa, a gdyby nie, to proszę dać znać to przekażę dalej.
powiadomienie o nowym kontrolerze zniknelo ale dalej niezmiennie miesza mi w kontrolsach
A zapisujesz ustawienia? I w jakim miejscu?
Działa, dzięki za info.
Niczego nie naprawili, komunikat nadal sie pojawia z po anulowaniu go nadal w grze wystepuja takie kwiatki.
U mnie komunikat zniknął. Może usuń folder cache z folderu z grą?
Za to nadal mam problem z zawieszaniem gry, po kilku alt+tab-ach. Odkąd wprowadzili obsługę DX12 już 2 aktualizacje sterownika miałem do karty graficznej, a ten problem dalej jest nierozwiązany.
Na DX11 też się to zdarza, chociaż mogę więcej razy robić alt-tab xD.
Raporty są, ale dawno już zapomniane. Niedawno nowy gracz z mojego dywizjonu powrócił do grania w WT i też ma ten sam problem, choć kartę graficzną ma od Nvidii, a ja od AMD.
U mnie również zginął komunikat dotyczący kontrolera, ale za to raz mi się gra zawiesiła po atl+tab.
Czasami utworzy się plik dmp, gdy gra się zawiesi. po przeanalizowaniu tego pliku, gemini wyświetlił takie podsumowanie:
Ten plik wygląda na raport o błędzie (crash dump) programu aces.exe. Analiza tego typu pliku pozwala na zidentyfikowanie przyczyny awarii aplikacji. Oto kluczowe informacje, które można z niego wyczytać:
Podsumowanie błędu:
Typ błędu: INVALID_POINTER_READ (Próba odczytu z nieprawidłowego wskaźnika).
Kod wyjątku: 0xc0000005 (Access violation - naruszenie pamięci).
Adres, pod którym wystąpił błąd: 0x7ff6480aa971 w module aces.exe.
Próba odczytu z adresu: 0x0000000000000000 (NULL pointer - wskaźnik o wartości null).
Szczegółowe informacje:
Program: aces.exe. Z kontekstu poprzedniej analizy launchera War Thunder, aces.exe jest prawdopodobnie procesem samej gry War Thunder.
Wersja gry: 2.45.1.91.
Czas trwania analizy: Około 284 sekund (4.7 minuty).
Zużycie zasobów:
CPU: Około 3.5 sekundy czasu procesora.
Pamięć (szczytowe zaangażowanie): 227 MB.
I/O: Zapisano 57 MB, odczytano 1 MB, inne operacje I/O 27 MB.
Informacje o systemie: System operacyjny to Windows 10 (64-bitowy).
Stack trace: Zawiera sekwencję wywołań funkcji, które doprowadziły do błędu. Na szczycie stosu widać próbę odczytu spod adresu rax, który ma wartość 0x0000000000000000.
Ostrzeżenia o sumach kontrolnych: Pojawiają się ostrzeżenia o niemożności zweryfikowania sum kontrolnych dla kilku podstawowych bibliotek systemowych (KERNEL32.DLL, USER32.dll, ole32.dll, twinapi.appcore.dll, KERNELBASE.dll). Jest to potencjalnie niepokojące, ponieważ może wskazywać na uszkodzenie tych plików lub ingerencję w nie.
Interpretacja:
Najprawdopodobniejszą przyczyną awarii jest próba odczytania danych spod adresu pamięci o wartości NULL. Oznacza to, że program próbował użyć wskaźnika, który nie wskazywał na żaden prawidłowy obszar w pamięci. Takie operacje są niedozwolone i powodują natychmiastowe zatrzymanie programu z powodu naruszenia ochrony pamięci.
Potencjalne przyczyny:
Błąd w kodzie gry: Bug w logice programu aces.exe mógł doprowadzić do sytuacji, w której wskaźnik stał się niezainicjowany lub został ustawiony na NULL w nieoczekiwany sposób.
Problem z danymi gry: Uszkodzone lub nieprawidłowe dane ładowane przez grę mogły spowodować błąd w dostępie do pamięci.
Problem z bibliotekami systemowymi (sugerowany przez ostrzeżenia o sumach kontrolnych): Jeśli podstawowe biblioteki systemowe są uszkodzone, mogą powodować niestabilne zachowanie aplikacji. Może to być wynikiem infekcji malware, błędnej aktualizacji systemu lub innych problemów.
Konflikt z oprogramowaniem: Inne działające w systemie oprogramowanie (np. sterowniki, programy antywirusowe) mogło wejść w konflikt z grą i spowodować błąd.
Rekomendacje:
Sprawdzenie integralności plików gry: W launcherze War Thunder (tym, którego log analizowaliśmy wcześniej) powinna istnieć opcja sprawdzenia i naprawy plików gry. Warto z niej skorzystać, aby wykluczyć uszkodzenie danych gry.
Aktualizacja sterowników karty graficznej: Przestarzałe lub uszkodzone sterowniki graficzne często powodują problemy ze stabilnością gier.
Skanowanie systemu w poszukiwaniu malware: Ostrzeżenia o sumach kontrolnych bibliotek systemowych sugerują, że system mógł zostać zainfekowany. Należy przeprowadzić pełne skanowanie systemu za pomocą zaktualizowanego programu antywirusowego.
Sprawdzenie spójności plików systemowych: Można użyć wbudowanego narzędzia systemowego sfc /scannow w wierszu poleceń z uprawnieniami administratora, aby sprawdzić i naprawić uszkodzone pliki systemowe.
Ponowna instalacja gry (w ostateczności): Jeśli inne kroki nie pomogą, ponowna instalacja gry może rozwiązać problemy związane z uszkodzonymi plikami.
Podsumowując, ten raport o błędzie wskazuje na poważny problem w działaniu aces.exe polegający na próbie odczytu z nieprawidłowego adresu pamięci (NULL). Ostrzeżenia dotyczące sum kontrolnych bibliotek systemowych dodają dodatkową warstwę niepewności i sugerują, że problem może być szerszy niż tylko sama gra.
Bedac w bitwie po wlaczeniu kontrolera nic nie wyskakuje, niestety “controlsy” sie wysypuja i np. nie moge aktywowac artylerii.
pojawia sie takie menu po wcisnieciu 5ki.
gdziekolwiek bym se jako blk nie zapisal to mi takie jaja robi, nawet na reset to default
po ustawieniu klikam w to bo save nigdzie nie pokazuje
a cokolwiek bym z tej listy nie wybral przerzuca mi joya na osie przepustnicy XD
nawet po wczytaniu z pliku blk joy przestawia na przepustnice
juz od dluzszego czasu sie z tym uzeram, reinstali mi sie nie chce robic, jak sie wkurze w koncu to nowego ssdka kupie i system z wiorem na swiezo postawie
Sprawdź jeszcze pliki w C:\Użytkownicy\twoja_nazwa\Dokumenty\My Games\War Thunder\Saves
będą tam foldery: last, jakiś z numerem a w nich podfoldery o nazwach dev, production.
tam są pliki z końcówką *.blk. W nich też są zapisywane ustawienia gry, kontrolerów itp. Jak masz zapisane swoje ustawienia gdzieś indziej, to sprawdź najpierw, czy tamte pliki nie są “tylko do odczyty”, ewentualnie usuń je, ale wtedy wszystkie ustawienia w grze przywróci do domyślnych.
Zostawił bym tylko pliki lastUid i lastlogin.blk, tam chyba dane logowania zapisuje.
caly folder polecial, gra stworzyla na nowo, sytuacja bez zmian
ustawien graficznych nie rusza a dane logowanie jeszcze gdzies indziej siedza (tylko automatyczne logowanie wylaczylo)
musialbym sie chyba dokopac do ustawien z tej listy profili ale nie wiem gdzie to siedzi