Karty na Stół Nr 5: Prolog dużej aktualizacji

Pobierz tapetę: 1920x1080, 2560x1440, 3840x2160

Hej wszystkim! Dzisiaj porozmawiamy o tym, czego możecie się spodziewać w związku z nową zawartością nadchodzącej dużej aktualizacji. Porozmawiamy konkretnie o nadchodzących zmianach QoL UI i o kilku oczekiwanych prezentacjach profili graczy. Przejdźmy od razu do szczegółów!

Po raz pierwszy publikujemy artykuł z tej serii na stronie - poprzednie 4 opublikowaliśmy wyłącznie na forum. Daj nam znać, co myślisz!

Nadchodząca Aktualizacja

Recykling ekwipunku

Przyjrzyjmy się najpierw jednej funkcji, która była częścią Harmonogram War Thunder: recyklingowi przedmiotów w ekwipunku! Ta funkcja była rozwijana przez jakiś czas i w końcu możemy pokazać kilka zrzutów ekranu i opisać, jak działa.

Obecnie dostępna tylko na wewnętrznych kontach Gaijin do testowania, działa poprzez wybieranie ze swojego ekwipunku przedmiotów, które chcesz poddać recyklingowi, aby losowo utworzyć z nich nowy przedmiot w stosunku 2:1. Nowy przedmiot trafia do twojego ekwipunku jak zwykle.

Zespół Community Managerów testował tą funkcję, recyklingując przedmioty i otrzymując z nich losowe karty bonusowe, zakłady, zapasowe użycia i rozkazy! Ta nowa funkcja będzie dostępna na otwartym serwerze testowym i jeśli nie będzie żadnych poważnych problemów, zostanie dodana w głównej aktualizacji.

image

Prezentacja profilu gracza

W grudniu magazine2 podał szczegóły dotyczące nowego profilu gracza; projekt wyborów i tego, co zaplanowaliśmy na przyszłość. Z przyjemnością ogłaszamy, że niektóre z nowych (i ważnych!) prezentacji profili graczy są prawie gotowe i zostaną wdrożone w nadchodzącej dużej aktualizacji. Oto te, które zostaną uwzględnione:

• Kolekcjoner — tutaj będziesz mógł pokazać 1 do 3 maszyn swojego wyboru, które odblokowałeś. Wyświetlana jest również liczba maszyn odblokowanych przez Ciebie na kraj i ich łączna liczba. Poniżej znajduje się kilka losowych przykładów:

image

image

image

image

• As Pik — tutaj pokażesz liczbę maszyn, na których wbiłeś asa, a które masz w danym kraju. Wybrane typy maszyn z wybranych krajów są również wyświetlane, abyś mógł zobaczyć, ile jeszcze maszyn musisz wymaksować, aby osiągnąć 100%!

image

• Medalista — tutaj będziesz mógł pokazać od 1 do 10 medali swojego wyboru, które odblokowałeś. Całkowita liczba medali, które odblokowałeś, jest również wyświetlana z tego samego powodu powyżej.

image

Nowy projekt kart statystyk pocisków

Wśród poprzednich zmian interfejsu wprowadzonych w zeszłym roku, programiści pracowali również nad nową i ulepszoną wersją karty statystyk dla pocisków. W tym przypadku celem było wyświetlenie najważniejszych aspektów pocisku, aby można było szybko rzucić okiem i je przeczytać. Głównymi parametrami pocisków są prędkość wylotowa, penetracja pancerza z bliskiej odległości i ekwiwalent TNT.

image

image

Czego jeszcze można się spodziewać w przyszłości pod względem zmian interfejsu użytkownika? Zespół przeprojektowuje obecnie wszystkie karty statystyk pocisków w grze, w tym: granatów dymnych, amunicji i pasów amunicyjnych do działek karabinów maszynowych, które będą w tym samym stylu, co te powyżej.

UAV lekkich czołgów z trybem picture-in-picture

Wyższe ery czołgów lekkich mogą odblokować jako modyfikację bezzałogowe drony zwiadowcze, by móc użyć ich w grze w celu zapewnienia dobrej perspektywy pola bitwy. Stanowią dobry sposób na oznaczenie czołgów wroga dla twoich sojuszników z drużyny. Istnieje jednak kilka wad dla gracza, który wystrzeliwuje drony — zmusza go to do stania w swoim pojeździe i ciągłego przełączania kamer, co jest nieintuicyjne. To jeden z obszarów gry, który twórcy chcieli ulepszyć, dodając tryb picture-in-picture podczas prowadzenia pojazdu naziemnego.

Wystrzelenie drona, a następnie przełączenie się z powrotem na czołg lekki da ci możliwość przełączania minimapy między dwoma widokami; standardową minimapą i widokiem UAV, który wyświetla ci z niego transmisję wideo na żywo. To z kolei pozwoli ci zobaczyć pole bitwy, a wszystko to podczas prowadzenia pojazdu naziemnego i walki. Żółty znacznik PoV jest również wyświetlany w świecie gry, dzięki czemu możesz zorientować się, w którą stronę patrzy twój dron. Oczywiście pojawią się nowe sposoby gry i nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co uda się z tego wyciągnąć.

Widok UAV

image

Widok UAV w trybie picture-in-picture

image

Napotkaliśmy kilka wyzwań podczas projektowania tej funkcji, zwłaszcza podczas próby prawidłowego wyświetlania terenu i optymalizacji. Podobnie jak w przypadku wyświetlaczy wielofunkcyjnych w kokpitach samolotów, pracujemy nad tym, aby gra działała tak płynnie, jak to możliwe, a nowa funkcja nie spowodowała spadku wydajności.

Ulepszenie przycisków minimapy

W zeszłym roku dodaliśmy kilka przycisków do mapy w grze na ekranie odrodzenia, umożliwiając przełączanie się między trybami przesuwania mapy i typem mapy. Chociaż działało to w pewnym stopniu, przyciski wydawały się trochę mylące. Dlatego postanowiliśmy to ulepszyć, jasno określając, co powoduje naciśnięcie przycisku: na PC lewy przycisk myszy służy do zwracania uwagi, prawy przycisk myszy służy do przesuwania mapy, a środkowy przycisk myszy oznacza lub zmienia punkt zainteresowania. Zadbaliśmy również o to, aby było to łatwe w użyciu również na kontrolerach konsolowych.

image

Nowe wyświetlacze wielofunkcyjne dla niektórych samolotów

Wraz z pojawieniem się nowocześniejszych samolotów wyposażonych w wyświetlacze wielofunkcyjne (MFD) w kokpicie, nasze wirtualne kokpity zyskują nowy poziom realizmu i funkcjonalności. Ci z Was, którzy znają na przykład Eurofightery i Rafale, widzieli już tę niesamowitą funkcję w grze, a my z przyjemnością informujemy, że Rafale wkrótce otrzyma stronę z uzbrojeniem dla MFD. Kilka innych samolotów, które są planowane w głównej aktualizacji, otrzyma własne ekrany MFD.

Tego typu funkcje naprawdę ożywiają nowoczesne samoloty i są dodatkową warstwą immersji, wraz z korzyściami taktycznymi i komfortem rozgrywki.

image

Przeróbka graficzna map

Być może pamiętacie, że w zeszłym roku Opuszczona Fabryka przeszła przeróbkę graficzną, aby unowocześnić ją bez znaczącej zmiany rozgrywki. Zareagowaliście na to całkiem dobrze i możemy wam dzisiaj powiedzieć, że kilka innych map jest w trakcie przeróbki wizualnej, aby tchnąć w nie trochę świeżości. Forsowanie Renu, Dżungla i Synaj są obecnie opracowywane, aby otrzymać tego typu odświeżenie wizualne, bez zmiany rozgrywki. Niektóre z waszych starych, ulubionych map nigdy nie wyglądały tak dobrze! Mamy nadzieję, że Wam również się spodobają.

Wiadomość i nagrody za przechwycenie spadających bomb

Pracowaliśmy również nad nowym systemem nagradzania za przechwycenie różnych rodzajów amunicji, czyli za zniszczenie nadlatujących bomb i pocisków przed uderzeniem. Udane przechwycenie będzie pokazywane w kanale informacyjnym, a także na ekranie wyników po bitwie, gdzie możesz zobaczyć przechwycenia, których dokonałeś wraz z nagrodą za nie.

Dodamy również specjalne osiągnięcie za przechwycenie bomby o wadze ponad 5000 kg. Może być potencjalnie bardzo skuteczne, aby powstrzymać taką bombę przed detonacją, a teraz będziesz mógł otrzymać za to odpowiednią nagrodę!

Wskazówka dotycząca maszyny

Mówiąc o przyszłości, możemy zdradzić, że jedna maszyna w kolejnej aktualizacji zdecydowanie wywoła poruszenie. Wiemy, że wielu z was będzie chciało go mieć w swoich rękach i pozostawić swoich przeciwników z prawdziwym ukłuciem zazdrości!

Inne sprawy

Rozmowa o utracie Punktów Badań za moduł lub maszynę

Ten błąd nęka grę od dłuższego czasu. Zasadniczo, jeśli rozegrałeś bitwę w pojeździe i wyszedłeś przed jej ukończeniem, a następnie wszedłeś do kolejnej bitwy i użyłeś tego samego pojazdu, Punkty Badań zdobyte w pierwszej bitwie mogły zostać utracone, jeśli aktualne badanie modyfikacji zostało ukończone po zakończeniu drugiej bitwy.

Naprawienie tego błędu nie było proste — był złożony i trzeba przyznać, po przejrzeniu naszego wewnętrznego raportu problem był badany i pracowano nad nim przez dłuższy czas. Ale z przyjemnością powiedzieć można, że widać światełko w tunelu, a rozwiązanie jest obecnie testowane. Na razie wygląda na to, że poprawka tego błędu zostanie wprowadzona.

Nadchodzące wydarzenia

Następne dwie maszyny eventowe to odpowiednio okręt i pojazd naziemny. Nazwa jednego z nich pochodzi z miejsca dość blisko naszego niemieckiego biura, co jest pewną wskazówką. Drugi opiera się na pojeździe, który już mamy, ale z zupełnie innym systemem uzbrojenia, co powinno całkowicie zmienić styl gry. Miejcie je na oku w nadchodzących miesiącach!

Miesięczne dekoracje

Oxy z tej strony! Ach, Miesięczne Oznaczenia! To było jedno z moich ulubionych wydarzeń sprzed kilku lat i jestem bardzo szczęśliwy, że mogłem je ostatnio przywrócić. Myślę, że świetnie jest mieć jakieś krótkoterminowe cele w grze takiej jak ta, aby nadać jej trochę łagodnego kierunku. Każdego miesiąca będziemy uwzględniać jeden emblemat dla każdego kraju, chociaż być może w tym miesiącu w miejsce dekoracji z większego państwa, damy jedną z mniejszego – na przykład Norwegii. Będzie 5 oznaczeń nowych i 5 ponownie użytych, więc nowi gracze będą mogli również zdobyć niektóre z poprzednich emblematów.

Zajęło nam ponad rok z przerwami, aby znaleźć wystarczającą ilość interesujących oznaczeń, których możemy użyć. Obecnie mamy kilkaset propozycji na przyszłość, ale jesteśmy otwarci na więcej pomysłów! Będę mieć oko na obszar sugestii dotyczących oznaczeń i jestem otwarty na zmianę harmonogramu, jeśli otrzymamy jakieś interesujące emblematy (punkty bonusowe za oznaczenia z motywem rekina).

image

Wkrótce zaktualizuję również opisy innych ozdób, które już są w grze (dodatkowy tekst, który pojawia się po najechaniu na nie kursorem). Obecnie niemieckie i brytyjskie oznaczenia lotnicze mają szczegółowe opisy dotyczące ich historii, symboliki i umiejscowienia. Ostatecznie to drobiazg, ale mam nadzieję, że jest interesujący. Jedną z moich ulubionych rzeczy w grach jest satysfakcja z wyszukiwania i znajdywania dodatkowych szczegółów, więc zawsze, gdy mam czas, miło jest zabrać się do pracy nad tym zagadnieniem. Mam nadzieję, że spodobają Ci się wydarzenia związane z oznaczeniami i zawsze chętnie usłyszę Twoją opinię na ich temat!

Zespół CM

4 Likes

Być może czegoś nie zrozumiałem bądź nie doczytałem ale czy system recyklingu będzie polegał na tym, że wymieniając dwa przedmioty zdobędę jeden LOSOWY przedmiot? Czy Będę mógł wybrać co chciałbym dostać za zrecyklingowane przedmioty? Wychodzi na to, że przy braku szczęścia podczas recyklingu rozkazów które leżą u mnie od wielu lat dostanę w zamian wagery które będą leżały kolejne kilka lat, bądź dojdę do sytuacji kiedy “wyzeruje” z przedmiotów i zostanę z niczym?

2 Likes

Przydałby się mocny update powtórek, lokalnych i serwerowych. Nie nadążają za zmianami w grze.
Miejscami są tak zabugowane, że w pewnych sytuacjach są bezużyteczne nawet w próbie sprawdzenia, czy ktoś jest czy nie jest cheaterem czy chociażby próby analizy własnej gry.

Ja używam powtórek głównie do rejestracji bitew, które może nie wyrywają z butów i skarpetek, ale przede wszystkich dały mi satysfakcję.

Odkryłeś sekret Ślimaka. Czarna Wołga już ruszyła.
Oczywiście że będzie losowy. Gambling to obecnie najukochańsza mechanika Gaijina.

Przez tyle lat uzbierałem tyle tych śmieci teraz za pomocą jednego przycisku będę mógł to wyrzucić do kosza. No bo przecież nie wymienię tego na coś co może mi się przydać…

Ależ z Ciebie defetysta… może wylosuje się chociaż kilka podwójnych użyć ;)

ta, maja to pezetestowane w crsed tyle ze tam jest na sprzedawalne na rynku dekoracje w stosunku 3:1

zalezy co jest w puli i co ci wylosuje jak skrzynki i decale bedzie mozna przelsowywac i beda do wylosowania to fajnie
mi tam lagiery na zniszcz 5 10 wrogow i boostery na lwy sie baardzo przydadza

No i tutaj również pojawia się problem. Gdyż troszkę ich posiadam
Screenshot_6

1 Like

sa jakies plany zeby dalo sie to wyciagnac poza gre jak mape do przegladarki?

1 Like

Na ten moment nie, ale jest to ciekawa koncepcja. Problemem jest renderowanie 3D, może w przyszłości dałoby się to jakoś opracować, aby była opcja streamingu tego widoku do np. telefonu.

1 Like

fajnie by bylo, no i jeszcze mfd z latawca jakby sie dalo wystreamowac po za gre, zwlaszcza do celowania ppk…

1 Like

Możesz napisać sugestię w dziale sugestii, bo to jest bardzo ciekawa koncepcja. Mogę pomóc w ogarnięciu tego tematu jeśli do mnie napiszesz wiadomość

przysiade do tematu jutro, mozna obstawiac zaklady czy odpadnie ze wzgledow technicznych czy z powodu dania przewagi setupom wielomonitorowym…

1 Like