A-6E TRAM Nieprawidłowości

Postanowiłem założyć temat w polskiej części forum, dotyczący samolotu A-6E Intruder w wersji TRAM ( Target Recognition and Attack, Multi-Sensor)
Temat ma dotyczyć wszelkich nieprawidłowości jakie znajdują się w tym samolocie w grze.

Na początek radar, którego brakuje w grze.
Posiadam jeden Manual NATOPS, który obejmuje wcześniejszą wersję A-6E, bez modyfikacji TRAM.
W sekcji dotyczącej radaru, jest opisany radar AN/APQ-148 z funkcją przeszukiwania celów powietrznych, włącznie z funkcją TWS. Taki radar był na wyposażeniu wersji A-6E. Dodatkowo samolot posiadał radar nawigacyjny, typu dopplerowskiego AN/APQ-153.
Jako, że w grze posiadamy przedostatnią modyfikację A-6E TRAM, samolot ten został wyposażony w nowszy radar AN/APQ-156.
I to w tym drugim skróconym manualu jest informacja na temat radaru AN/APQ-156 oraz AN/APQ-153.
Aktualnie spróbuję uzyskać informacje na temat radaru z jeszcze jednego źródła, ale nie wiem kiedy dostanę do niego dostęp.
Może ktoś jest w posiadaniu i chciałby podzielić się dokumentacją dotyczącą A-6E w wersji TRAM?

Jeszcze raz wstawiam wspomnianą skróconą instrukcję do wersji TRAM

Tu jeszcze znalazłem informację na stronie National Air and Space Museum, o modyfikacji radaru, który z dwóch osobnych radarów został zamieniony na jeden, z tymi samymi funkcjami.

The final version of the Intruder, the A-6E, first flew in February 1970, in the form of a modified A-6A. 240 A-6Es were rebuilt A, B, and C models with another 207 that Grumman manufactured new. The new model, featuring an updated avionics suite, airborne radar set, and navigational computer, entered service with the VA-42 training unit in 1971, and with VA-85 as the first operational unit in December that year.

The new radar set was a multi-mode radar that replaced the two single-mode radars in the A-6A. As a result, there was space available in the nose for new sensors, but the final design of those sensors took longer. Grumman delivered most of the A-6Es (new and conversion) with accommodations to install the sensors later. These sensors ultimately became a chin-mounted pod known as TRAM – Target Recognition Attack Multisensor – that featured FLIR (Forward Looking Infra-Red camera), laser ranging and designation, and a laser sensor (so the bombardier/navigator could see targets designated by others) in a gyro-stabilized turret. The TRAM began coming into the fleet in 1979. New-construction Intruders had them installed on the production line as did older Intruders converted after that, but most were retrofitted to aircraft in the field.

Żródło

Grumman A-6E Intruder | National Air and Space Museum

Link do raportu: Community Bug Reporting System

4 Likes

Kolejną sprawą jest nieprawidłowy RWR. W kokpicie mamy zainstalowany model AN/APR-25, który był używany we wcześniejszych wersjach Intrudera. Jednak podgląd załogi pokazuje nam, że w samolocie jest system AN/ALR-67(V)2, który był montowany jako modyfikacja w F-14B, F/A-18 oraz AV-8B.

AN/ALR-67 Advanced Special Receiver

The AN/ALR-67(V)2 radar warning receiver has provided warning capability for both US and foreign military aircraft since 1982.The AN/ALR-67(V)2 is a radar threat warning system. It has three different types of receivers; a broadband crystal video receiver, a super-heterodyne receiver, and an integrated low-band receiver. It also has an antenna array and an azimuth indicator, which are controlled by a CP-1293C threat processor. The AN/ALR-67(V)2 was produced by Northrop Grumman and is used in the F/A-18, F-14 and AV-8B aircraft.

Źródło

AN/ALR-67 Advanced Special Receiver

W Instrukcji z wersji TRAM są jednak wyszczególnione starsze modele, czyli AN/ALR-45 i AN/ALR-50

Instrukcja z wersji A-6E podaje modyfikację panelu na model AN/ALR-45/50

Więc w grze mamy co najmniej nieaktualny panel RWR oraz możliwe, że zbyt nowoczesny system RWR.

Link do raportu: Community Bug Reporting System

Po tym jak zdobyłem najnowszy manual do wersji TRAM/SWIP zrobiło się ciekawie.
Jest tam informacja, że do modyfikacji AFC 552 samolot był wyposażony w RWR AN/ALR-45/50, a po tej modyfikacji otrzymał RWR AN/ALR-67. Jednak nie podano tam daty tej modyfikacji. Co oznacza, że równie dobrze może być jeden jak i drugi model RWR-a.

1 Like

Brakujące zewnętrzne (podwieszane) zbiornika paliwa 300 Galonów

Według instrukcji z wersji TRAM, w grze brakuje możliwości podwieszania dodatkowych zbiorników paliwa.
Zbiorniki występują w konfiguracjach:
8 x bomby Mk-83 LDGP + 1 x 300 Gal
4 x bomby Mk-84 LDGP + 1 x 300 Gal
6 x Mk-83 LDGP + 3 x 300 Gal
18 x Mk-82 LDGP + 2 x 300 Gal

Raport sprzed 3 miesięcy: Community Bug Reporting System

I do zestawu zakupiłem to :)

1 Like

Mam pewien problem, jak zrozumieć Airborne Moving Target Indicator? Bo znalazłem jeszcze określenie GMTI - Ground Moving Target Indicator.
Jak dla mnie znaczenie airborne i Ground w przypadku tych skrótów, może oznaczać zarówno śledzenie celów w powietrzu w przypadku AMTI, a śledzenie celów naziemnych w przypadku GMTI. Ale możliwe, że Airborne oznacza że śledzenie odbywa się z powietrza (np. w kierunku ziemi), a Ground, że śledzenie odbywa się z ziemi (w kierunku powietrza).
Z tym, że w przypadku radaru z Intrudera, tryby do śledzenia celów naziemnych mają inne nazwy niż GMTI.

Niestety, nadal nie natrafiłem na żaden dokładny opis radaru APQ-156 czy wcześniejszej wersji APQ-148.

https://www.oocities.org/pentagon/bunker/7316/radar.html

tu jest do apq 153 cgyba dokladny opis, moze nasa ma tez do 156 i 148

1 Like

Dzięki.
W sumie APQ-156 to jest połączenie kilku osobnych radarów w jeden, przejmujący ich funkcje.
Wiem że jest jeszcze w B-52 używany, ale na razie nie szukałem żadnych instrukcji.

https://www.arl.noaa.gov/wp_arl/wp-content/uploads/2017/08/ARL-66.pdf tu niby jest zdjecie podstawowych podsystemow an/apq-148 (156), strona 13 archiwa norden trza przekopac, cos powinno sie znalezc

Patrz, nawet na gaijonowej stronie wiki od F-5E teraz znalazłem wzmiankę o radarze APQ-153.

The most important equipment of the F-5E was the new AN/APQ-153 multi-mode, forward-looking, X-band pulse, Search and Fire Control Radar, which could provide air-to-air search, range, and track information for use in Air-to-Air gunnery and missile launch, it formed the F-5E fighter’s Fire Control System together with LCOSS unit, also the late production version of F-5E used AN/APQ-159 (V) 3 search and fire control radar instead of the previous AN/APQ-153 radar.

Tak poza tematem, trochę to smutne :(

161233
“zezłomowano - scrapped”

Wczoraj się kapnąłem, że ten radar co mi podesłałeś to jest inny radar. Numer ten sam co w Intruderze, ale jest różnica pomiędzy APN a APQ;)

Po przestudiowaniu całego internetu doszedłem do wniosku, że niestety celów powietrznych Intruder nie mógł wykrywać radarem.
Radar służył do śledzenia celów na ziemi, wykrywania ruchomych celów na ziemi oraz ich śledzenia i atakowania, nawigacji oraz rozpoznawania rzeźby terenu. Prawdopodobnie służył też do lądowania na lotniskowcu.
Radar obsługiwał nawigator/bombardier, a cele wykryte przez radar wyświetlały się również na wyświetlaczu pilota (VDI - Vertical Display Indicator).

samolot tam byl to bylem pewien ze toto lotnicze

Był samolot, ale to inny radar. Ten sam numer ,ale jedna literka inna ;)

Myślę, że raport został odesłany na śmietnik historii :(

A-6E_TRAM_duplicate

https://old-forum.warthunder.com/index.php?/topic/569487-fwd-dec102022-222014-a-6e-tram-missing-radar-modes/

A-6E TRAM stary raport