Zniżka na Tu-1 z okazji urodzin A.N. Tupolewa

10 listopada 1888 roku urodził się wybitny radziecki konstruktor lotniczy Andriej Nikołajewicz Tupolew. Zaprojektował ponad 100 typów samolotów, w tym bombowiec frontowy Tu-2, który był szeroko stosowany podczas II wojny światowej, bombowiec strategiczny Tu-4 i pierwszy radziecki pasażerski samolot odrzutowy Tu-104.

Tu-1 jest tymczasowo dostępny z 30% zniżką za Złote Orły!

Ten radziecki bombowiec premium jest dostępny za 3 416 Złotych Orłów!

Kiedy: Od dziś do 11 listopada (08:00).

Gdzie: ZSRR > Lotnictwo > Maszyny premium.

image

O tym samolocie

• Tu-1 jest szybki, ale kruchy. Posiada dwa działka 23 mm oraz dwa działka 45 mm. Dodatkowo posiada bomby i torpedy, w tym trzy potężne bomby o masie 1000 kg, zdolne zniszczyć każdy cel naziemny. Pracując nad Tu-2, Tupolew chciał stworzyć prawdziwie wielozadaniowy samolot zdolny do eskortowania, przechwytywania i ataku, i tak rozpoczął się projekt Tu-1. Prace nad nim zakończono dopiero po wojnie, a prototyp nie wszedł do produkcji, ponieważ miał gorsze właściwości pilotażowe niż samoloty odrzutowe.
3 Likes

W szczególności się bidulek namęczył przy “konstruowaniu” Tu-4. Nie jest łatwo przeliczać przy kopiowaniu z systemu imperialnego na metryczny.

1 Like

Wiesz, zrobić dokładną kopię przy innych materiałach, braku oryginalnych planów i służbami które z chęcią wezmą Cię na wycieczkę w razie niepowodzenia nie jest łatwo. Weź pod uwagę, jeśli dobrze kojarzę oczywiście, Andriej Tupolew był wtedy “aresztowany” przez NKWD.

Tupolew ma sporo bardziej lub mniej udanych konstrukcji na swoim koncie - Tu-14 czy Tu-104. Jego biuro również skopiowało Concorde’a (Tu-144) ;)

Ależ ja się zgadzam że to nie było łatwe. Napisałem o tym. Tylko kopiowanie nie bardzo dla mnie oznacza konstruowanie. W szczególności z tego co pamiętam to ta kopia nieszczególnie udana była.

…za to samoloty te są twarde jak stonka, strzelają laserami tnącymi wszystko na pół. Amerykańskie oryginały za to są łatwiutkie do zniszczenia.