Nie.
Tak, w dodatku widać że ktoś włożył w niego sporo pracy.
Nie, czemu tak uważasz? Gra jest mniej więcej zbalansowana. Przy takiej ilości maszyn trudno jest znaleźć idealne miejsce dla każdej, całkowicie zrozumiałe.
Nie, w przeciwieństwie do innych produktów tworzonych dosłownie na zlecenie Kremla, War Thunder jest prywatną inicjatywą. W dodatku nie promuje jakiejkolwiek kultury, chociaż patrząc po wypowiedziach niektórych osób, przydało by się aby uczyła kultury…
Tak, co 5-ta klatka wyświetla symbol Illuminati.
A tak na poważnie, gdyby Gaijin wspierał działania rosji, nie reagował by na sytuacje gdzie gracze wrzucają na sowieckie pojazdy oznaczenia typu “Z” czy “V”, nie było by polskiego tłumaczenia gry, nie przenieśli by biura do Unii Europejskiej niedługo po aneksji Krymu.
Ja wiem, zaraz wyciągniesz wycieki dokumentów. Podejrzewam, że w Gaijin wręcz panicznie się tego boją, ponieważ takie akcje mogą prowadzić nie tylko do potencjalnych konsekwencji prawnych, ale również do potencjalnego zakazu działalności w państwach zachodnich, co by oznaczało w najlepszym wypadku utratę gigantycznego źródła dochodów. Zauważ jak reagują przy takich wyciekach (które są efektem głupoty graczy, a nie działań firmy) - od razu zaznaczają że źródła tajne oraz poufne, nie przeznaczone do ogólnego użytku czy objęte zakazem wykorzystania za granicą nie zostaną uwzględnione przy poprawianiu maszyn.
Owszem, jak wiele innych produktów. I co z tego? To że coś pochodzi z państwa którego Ty nie lubisz, nie oznacza że obywatele tego państwa powinni z automatu mieć zakaz działalności gospodarczej, twórczej myśli itp.
Rosja i Rosjanie to naród jak każdy inny, to że mają taką władzę jaką mają to inna sprawa, ale sami ludzie nie różnią się od Ciebie czy mnie. Też chcą żyć, pracować, zarabiać, zakładać rodziny i mieć święty spokój.
Przepraszam, ale co to za zarzut? xD KAŻDA GRA jest “złodziejem czasu”. W szczególności wszelakie gry z modelem “free2play”, ponieważ ich model biznesowy dosłownie polega na utrzymaniu jak największej liczby graczy online, z czego jakiś procent tych graczy jest skory zapłacić za dodatkowe przedmioty wirtualne w grze. To tak jak by zarzucić że młotek do wbijania gwoździ jest twardy i ma wcięcie (to od wyciągania gwoździ).
Także no… polecam zdjąć foliową czapeczkę, wyjść na zewnątrz, integrację z różnymi ludźmi, kulturami, może poczytanie jakiejś książki… To na prawdę poszerza horyzonty i pozwala spojrzeć trzeźwiej na świat. Metaforyczne życie w piwnicy sprawia że powstają różne dziwne teorie spiskowe, uprzedzenia narodowe i inne twory…
troche tego poubijalem ale dalej sie zdarza spotkac, a i =NKVD= ma sie niezle…
Z obrazkiem domyślam się, że chodzi to, że jest to sowiecka bandera. Cóż, ZSRR również było stroną konfliktu i skończyło ten konflikt po stronie Aliantów, jest to historyczny niezaprzeczalny fakt.
W tym roku okolicznościowa bandera sowiecka, w przyszłym, kto wie, może amerykańska?
To prawda, ale tutaj są trzy aspekty:
- Moderatorzy mają ograniczone moce przerobowe (dlatego często banowanie albo resetowanie oznaczeń zajmuje dużo czasu)
- Żeby ktoś poniósł poważniejsze konsekwencje związane z tymi oznaczeniami pewnie musi wielokrotnie złamać zakaz ich używania
- NKWD jest źle kojarzone na zachodzie, co nie oznacza że jest tak samo na wschodzie. Zawsze możesz zgłosić i zobaczyć czy coś się z dywizjonem stanie. Ja na przykład zgłaszałem dywizjony bezpośrednio odnoszące się do ideologii nazistowskiej (wystarczy w wyszukiwarce wpisać “SS” i wyłączyć filtry) i niestety dalej istnieją. Chociaż wróć, przed chwilą sprawdziłem, niektóre znikły lub zmieniły zupełnie opis / nazwę.
Jeśli widzisz inny naród tylko przez pryzmat działań politycznych garstki ludzi to nie świadczy dobrze o Tobie. W każdym narodzie znajdą się zgniłe jabłka, również i wśród Polaków. Odnosiłem się do zwykłych obywateli, którzy również chcą po prostu żyć w spokoju i mają gdzieś konflikty i zawirowania.
Tak czy inaczej, nie jest to forum o tematyce politycznej, więc może skupmy się na dyskusji związanej z grą :)
Przykro mi, ale ten naród zawsze taki był, poczytaj sobie o wyzwolenia ziem polskich przez armię czerwoną w czasie II wojny światowej.
I to nie są pojedyncze zgniłe jabłka, jak próbujesz kogoś usprawiedliwiać, wiem, że wszędzie tacy się zdarzają, ale tam to raczej po prostu norma.
Dobrze, nie zapominaj również o zbrodniach wojennych zachodnich nacji. Amerykanie “wyzwalający” niemcy nie byli wcale tacy lepsi, jeśli już odnosisz się do historii. Poczytaj co było przyczyną masakry w Wołyniu to i o naszych rodakach się dowiesz. Francja w Wietnamie również ludności lokalnej nie traktowała ulgowo. Tego jest o wiele więcej, to nie jest tak że tylko Rosjanie są źli.
Co do jednego mogę się zgodzić - zachód mimo wszystko ma jakieś standardy których przynajmniej udaje że stara się trzymać podczas wojen.
Jednocześnie po obu stronach znajdziesz przypadki gdzie żołnierzy za gwałty na ludności cywilnej po prostu rozstrzeliwano.
Wszystko to wiem i tu masz całkowitą racje, więc może zakończmy już tę dyskusję tym optymistycznym akcentem.
Przecież nie reaguje. Od 2022 jest ich pełno i nikt im nic nie robi. A jak się poskarżą na teamkill to jeszcze karę dostajesz.
Ty na prawdę jesteś tak naiwny, nowy, czy inna opcja?
I nie, promowanie sztandaru zbrodniarzy z symbolami zakazanym prawem w Polsce i wielu cywilizowanych krajach nie jest czymś normalnym.
Polecam przeczytać mój post powyżej, uzyskasz odpowiedź czemu nadal pełno Z i V.
Za zabijanie członków własnego zespołu jest kara, niezależna od tego czy ktoś ma Z czy V czy nie. W grze moderatorzy, a w świecie sądy i policja są od tego aby wymierzać sprawiedliwość, właśnie dlatego aby nie dochodziło do samosądów.
Gdyby propagowali tylko “jeden słuszny światopogląd” w życiu byś nie zobaczył P-47 Łanowskiego, ikony profilowej Zumbacha ani żadnych wydarzeń związanych z walką z komunizmem (np kart historii przedstawiających walki w Wietnamie itp).
Oczywiście, w kontekście światopoglądowym jest to nielegalne. W kontekście historycznym w grze, nie ma takiego zakazu. Jest wiele gier w których są wykorzystane pełne oznaczenia czy to sowieckie, czy to nazistowskie, ponieważ wpisują się w kontekst historyczny gry. Rozumiem że równie mocno oburzasz się na swastyki w grach Wolfenstein (edycja europejska, ponieważ edycja niemiecka ma je zastąpione), na czerwone gwiazdy oraz swastyki w Call of Duty mających miejsce podczas II Wojny Światowej, co gorsza, na te same symbole zawarte w polskich serialach historycznych?
Kolega ma rację. Nie warto czegokolwiek tłumaczyć. Jednak “inna” opcja…
Faktycznie, taka “dyskusja” z osobami które mają klapki na oczach i nie rozumieją otaczającego ich świata, rzucają zasłyszanymi gdzieś twierdzeniami bez sprawdzenia stanu faktycznego oraz brakiem zrozumienia pewnych mechanizmów (a wypowiadających się niczym eksperci) nie ma sensu.
Nie karmcie trola.