Kontynuujemy realizację planów wymienionych w naszym harmonogramie, a kolejną ważną wiadomością po dużej aktualizacji La Royale jest zaktualizowana ekonomia, na którą głosowała większość społeczności.
Nadeszła długo oczekiwana aktualizacja! Koszty napraw zostały zmniejszone, a zysk SL został zwiększony - tak, że średnio gracze korzystający z pojazdów dowolnej ery osiągną próg rentowności, nawet bez konta premium. Zmiany te dotyczą przeważającej większości pojazdów w grze, co oznacza, że przeciętny gracz prawdopodobnie zauważy je po kilku bitwach.
Ponadto pojazdy tego samego typu, klasyfikacji bitewnej i rangi ekonomicznej będą teraz miały bardzo podobne właściwości ekonomiczne. Więcej informacji można znaleźć w tych arkuszach kalkulacyjnych:
Kolejna świetna nowa funkcja: teraz w oknie preferowanych lokacji i misji natychmiast zobaczysz, na jakim poziomie bitew dostępna jest każda misja. Ułatwi to wybór preferowanych lokacji i misji.
W miarę publikowania planowanych zmian w naszym harmonogramie będziemy również aktualizować infografikę, abyście mogli łatwo zobaczyć, co już wdrożyliśmy. Oto najnowsza wersja!
Sprawdź te ulepszenia i powiedz nam, co myślisz: za pośrednictwem raportów, na Steam, w mediach społecznościowych lub na oficjalnych forach!
A ja muszę powiedzieć że zmiany są gaijinowe wręcz. Zgodnie z zapowiedziami odczułem zmianę już po kilku bitwach. Po 4 dokładnie. Przybyło mi 150 k lewków. Odebrałem nagrodę z battle passa.
Mam mieszane odczucia względem zmian ekonomii.
Z jednej strony widać wzrost zarobków SL i obniżenie kosztów napraw. Zarazem, z drugiej strony pojawiają się dwie kwestie:
kilkuletnie doświadczenia ze Ślimakiem - do tej pory najczęściej było tak, że gdy tylko jedną ręką coś “dawał”, to w tym samym czasie drugą “zabierał” w innym miejscu. Czy gorsza funkcjonalność nowego forum jest w tym wypadku jedynym, co Gaijin “zabierze”?;
ten “poprawiony” i zauważalny poziom zarobków i tak jest niski względem tego, co miało miejsce w czasach największej prosperity w WT. Szacunkowo; obecne zarobki wynoszą nie więcej, niż 1/3 tego, co było przed laty… a o ile mniej było wtedy grindu.
Bo wszyscy zapomnieli o jednej rzeczy. Rok temu Gaijin przechodząc na nową ekonomię, zmniejszył liczbę punktów za poszczególne akcje w bitwach. Za fragi, asysty, przejęcie strefy - tu nie pamiętam o ile.
Za naziemki AI i samoloty AI o jakieś 50% - tu jeszcze był podział na 300 pkt za bunkier i czołg średni, 150 za p-lotki i artylerie, i chyba tyle samo za polajdy lekkie i opancerzone.
Teraz dostajemy 150 pkt za bunkier średni, 150 za czołg średni a za resztę to chyba nawet poniżej 100 pkt. Do tego zeszłoroczna obniżka w zarobkach i mieliśmy niezłą zmianę w ekonomii.
Gdyby teraz, do tego co nam dali, przywrócili starą punktację, było by cacy - na jakieś 2-3 lata, może nawet trochę dłużej. A tak, nie wiem czy za rok lub dwa nie wrócimy do tego samego punku w ekonomii co po ostatniej zmianie.
Ju-288, przed zmianą ekonomii brałem kartę 300% do SL i za zniszczoną bazę dostawałem 53 tysiące SL, a teraz za taką samą bazę i taką samą kartę dostaję 53 tysiące SL (baza za 1.73TNT), a niby Ju-288 otrzymał wzrost zarobków na RB o 0,3. Ja tam tego nie widzę, jakaś ściema.
Ja widzę na wiki róznicę zaledwie 0.05 jeśli chodzi o bazowy mnożnik. Na wiki jest 2 x 220, w grze 2 x 225, czyli 2.2 zmienione na 2.25, no i według tabelki mnożnik się nie zmienił.
No nie wiem, ja jakoś nie czuje tych zmian na plus, może minimalnie.
Koszty napraw wciąż są wysokie, nie są po prostu już absurdalnie wysokie. W każdym razie przy uszkodzonym pełnym zestawie maszyn i tak idą w odstawkę, bo to naprawy rzędu 20-25k na IV erze.
Sam wyższy zysk SL jakoś też tak średnio odczuwalny.
Póki co tak sobie, czy wręcz niezauważalnie, czekam na kolejne zmiany. Może będą bardziej odczuwalne.
Oj no. Wiadomo, że idealnie nie jest, ale teraz przynajmniej można odkurzyć kilka czołgów z garażu, bo jeszcze jakiś czas temu granie kilkoma francuzami, czy tygryskiem 10,5cm mijało się kompletnie z celem, bo było bardzo nieopłacalne na zbyt wysokie koszty napraw. W przypadku trygrysa 10,5cm było to prawie 15k srebra, gdzie teraz jest to lekko powyżej 7k, czyli około 2x mniej. Maus też zrobił się przyjemniejszy dla srebrnego portfela.
Wiem, że to tylko pojedyncze czołgi, ale mimo wszystko to już coś. W chwili obecnej koszty napraw są już do zaakceptowania. Zarobki mogliby jeszcze troszkę polepszyć i będzie dobrze
Booster pięćsetka. 2 koła expa bitewnego plus premium pojazd. Nie wiem ile z tego wynika z tej nowej ekonomii, ale takiego bogactwa to dawno nie miałem.
Na okrętach raczej nie przytną. Tak na marginesie, to z takim boosterem na okrętach można wyjąć 500-700 tysięcy SL z udanej bitwy ^^ Miałem już bitwy z zarobkiem około 150 000 SL bez boostera.