Wedle Harmonogramu: Powiadomienie o zbanowaniu zgłoszonego gracza!

Dziś pokażemy wam nową funkcję z harmonogramu, która właśnie została wprowadzona do gry: powiadomienie o zbanowaniu gracza, którego zgłosiliście. Działa to zarówno w przypadku graczy zgłoszonych w grze, jak i tych zgłoszonych za pośrednictwem usługi powtórek na naszej stronie internetowej.

Od teraz, jeśli zgłoszony gracz zostanie zbanowany, po zalogowaniu się do gry pojawi się okno z powiadomieniem. Dodaliśmy również nową zakładkę do okna wiadomości o nazwie „Powiadomienia systemowe”, która zawiera wiadomości o zbanowanych graczach, których zgłosiłeś. Ważną informacją jest to, że wszystkie powiadomienia są anonimowe, ponieważ przepisy dotyczące danych osobowych w wielu krajach zobowiązują nas do tego.

W międzyczasie kontynuujemy prace nad nowymi funkcjami z harmonogramu, a kilka z nich pojawi się wraz z wydaniem aktualizacji Dance of Dragons. Wypatruj więcej wiadomości!

Przydało by się wdrożyć lepszy system anty-cheaterski. Albo przynajmniej aktualizować obecny. Bo to że jest, wersja z 2020-2021 roku, nie znaczy że działa. Zresztą widać jak działa. Gracze sami muszą zgłaszać oszusta a potem jest “ręczna” weryfikacja, która trwa.

1 Like

znaczy mozna opublikowac liste zbanowanych kont ale w powiadomieniu o zbanowaniu nie dostaniemy info ze chodzi o gracza x? XD

Przecież nick nie pozwala w myśl przepisów RODO zidentyfikować gracza. Po to są owe pseudonimy ;)

1 Like

Niekoniecznie tak jest. Według rządowej strony z przykładami RODO:

Jednak w pewnych sytuacjach, np. w wąskim gronie przyjaciół lub we współpracującym ze sobą od lat zespole projektowym, nawet takie pojedyncze informacje jak imię, pseudonim, przezwisko czy przydomek, będą odnosiły się do konkretnej lub możliwej do zidentyfikowanej osoby. Wówczas takie informacje należy traktować jako dane osobowe.

Graczy War Thunder można zaliczyć do takiej zamkniętej społeczności, ogółem jak i szczegółem, tj wewnątrz jednego dywizjonu, a nawet w ramach narodowej społeczności często ludzie się kojarzą.

Gaijin po prostu wziął wszelakie możliwości pod uwagę i wyszło że to jest najkorzystniejsza z nich, biorąc pod uwagę przepisy.

Co do tego, niby powyższe wyklucza się z tym co napiszę poniżej, ale ma to sens, nawet jeśli logika jest pokrętna.

Na tej stronie dotyczącej RODO znajdziecie rozwinięcie pojęcia pseudonimizacji danych, pod co można podciągnąć nicki graczy. I teraz, zbiór nicków w liście zbanowanych graczy można podciągnąć pod zbiór danych pseudonimizowanych, a więc bez dodatkowych informacji, nie jest to możliwe aby ktoś powiązał nick z daną osobą.

Pojęcie psedonimizacji zostało oficjalnie wprowadzone do prawa ochrony danych osobowych przez przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej „RODO”). Definicja pseudonimizacji nie występowała w nieobowiązujących już przepisach Dyrektywy 95/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady WE z dnia 24 października 1995 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych oraz Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.

Zgodnie z art. 4 pkt. 5 RODO pseudonimizacja oznacza przetworzenie danych osobowych w taki sposób, by nie można ich było już przypisać konkretnej osobie, której dane dotyczą, bez użycia dodatkowych informacji, pod warunkiem że takie dodatkowe informacje są przechowywane osobno i są objęte środkami technicznymi i organizacyjnymi uniemożliwiającymi ich przypisanie zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Pseudonimizację wykonuje się w celu utrudnienia identyfikacji określonej osoby fizycznej, polega ona za zastąpieniu danych osobowych dotyczących osoby fizycznej innymi danymi np. numerem identyfikacyjnym. W takim przypadku dysponując wyłącznie danymi spseudonimizowanymi nie można na ich podstawie zidentyfikować osoby, której dane te dotyczą. Według powyżej przywołanej definicji dane spseudonimizowane powinny być rozdzielone i przechowywane osobno niż dane, które pozwalają na identyfikację określonej osoby fizycznej. Stosownie do motywu 26 RODO spseudonimizowane dane osobowe, które przy użyciu dodatkowych informacji można przypisać osobie fizycznej, należy uznać za informacje o możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej.

Logika jest tutaj taka, że TEORETYCZNIE osoba zgłaszająca drugą osobę, jest w stanie teoretycznie powiązać nick z konkretną osobą, dlatego nie otrzymamy powiadomienia który z graczy został zbanowany. Natomiast w zbiorze danych pseudonimizowanych nie znajdują się informacje dzięki którym można by powiązać konkretny nick z daną osobą. Więc póki nie zapisujecie kogo zgłaszacie i nie szukacie potem w liście osób zbanowanych, to się nie dowiecie o którego konkretnego gracza chodzi.

1 Like

War Thunder jest grą MMO, a nie “współpracującym ze sobą od lat zespołem projektowym”. Argument z “wąskim gronem przyjaciół” jest wewnętrznie sprzeczny, co nie dziwi w kontekście powstania RODO jako zbioru przepisów ochronnych dla przestępców zadaniowanych. Dawniej złoczyńca był nazywany “wyjętym z pod prawa”…

Korzystając z okazji chciałem pochwalić nową wyszukiwarkę powtórek serwerowych. Zmiany są w miarę świeże. Na początku lipca było po staremu.
Można wysłać zgłoszenie z wyszukiwarki. Mnie podoba się coś innego.

Szukanie powtórki. Dzisiaj znalazłem za pierwszym podejściem. Bez uruchamiania n-powtórek, bez kombinowana z zapytaniami.
Byłby komplet, gdyby było szukanie po dacie i Session ID. Chociaż, czy data jest potrzebna? Pamiętam, że powtórki serwerowe nie były długo przechowywane.

Płynność odtwarzania powtórki. Obecnie brak zacięć. Poprzednio długo czekałem na załadowanie kolejnych plików powtórki. Rozwiązaniem problemu, było pobranie wszystkich plików, skopiowanie do katalogu Replays i odtworzenie.

Nie porównywałem jeszcze (nie chce mi się) godziny powtórki serwerowej z godziną powtórki lokalnej. Rozumiem, że różnice mogą wynikać ze stref czasowych. W pewnym momencie taki był rozjazd, że nie wiem skąd wynikał.

edit:
Ładowanie kolejnych plików zostało zamaskowane. Może się to objawiać gubieniem ustawienia widoku lub przyciemnieniem/rozjaśnieniem obrazu.
Na minimapie mogą pojawić się błędy w wyświetlaniu symboli pojazdów (wyświetla coś, czego nie ma).