Seek & Destroy: Ulepszenia i udoskonalenia

Maszyny w aktualizacjach zwykle znajdują się w centrum uwagi, więc dzisiaj chcieliśmy omówić niektóre z interesujących dodatków, ulepszeń i udoskonaleń, których być może nie widzieliście, a które pojawią się w aktualizacji Seek & Destroy!

Zaktualizowane modele

W aktualizacji Seek & Destroy wprowadzimy nowe modele załogi naziemnej dla niemieckich pojazdów z otwartym dachem z czasów II wojny światowej i radzieckich pojazdów z otwartym dachem z okresu powojennego! Kiedy aktualizacja zostanie wydana, przyjrzyj się niektórym pojazdom samobieżnym i działom przeciwlotniczym tych nacji, aby zobaczyć je w całej okazałości.

Zwróciliśmy również uwagę na współczesnych pilotów. Możesz zobaczyć nowe modele pilotów w samolotach A-10, F-14, F-16, F-15, J-11, MiG-29, Su-27 i Jak-141!

Szczegółowe wewnętrzne moduły pojazdu naziemnego

Odkąd społeczność zagłosowała na nowe moduły wewnętrzne, pracujemy nad ich wdrożeniem w wielu pojazdach naziemnych. Uszkodzenie lub zniszczenie tych nowych modułów zakłóci ich działanie w pojeździe, gdy jesteś w bitwie.

Te nowe moduły można naprawić, aby przywrócić ich funkcjonalność, ale zapewniamy, że nie potrzebujesz do tego modyfikacji Ulepszone części! Możesz je naprawić za pomocą domyślnego zestawu naprawczego dostępnego dla pojazdów naziemnych.

Oto pełna lista modułów i tego, co się stanie, gdy zostaną uszkodzone lub zniszczone:

• Automat ładujące: uszkodzony automat nie będzie podawał nowych pocisków do zamka działa, ale pocisk już załadowany do lufy może zostać wystrzelony.

• System kierowania ogniem (FCS): uszkodzenie FCS zablokuje powiązane z nim systemy. Na przykład stabilizacja działa, LWS/LR i NVD. Pełną listę systemów powiązanych z FCS możesz zobaczyć w podpowiedzi hangaru, która wyskakuje po najechaniu na moduł FCS w trybie prześwietlenia.

• System zasilania: awaria zasilania może doprowadzić do pożaru tego modułu i awarii powiązanych z nim systemów, takich jak FCS, stabilizacja działa i radar.

• Układy sterowania kierowcy: uszkodzenie tego modułu uniemożliwia poruszanie się i skręcanie.

• Sprzęt elektroniczny: uszkodzenie tego modułu powoduje, że IRST, LWR i radary przestają działać.

Oderwanie koła

Po tym, jak opadł kurz na opustoszałej drodze gniewu z naszego wydarzenia prima aprilisowego, zdecydowaliśmy się dodać fizyczne odrywanie kół od wszystkich pojazdów kołowych, gdy zostaną trafione. Bezpośrednie trafienie pociskiem lub eksplozja bomby może teraz doprowadzić do uszkodzenia podwozia pojazdów kołowych z animacją oderwania jednego lub więcej kół.

Ulepszenia bitew morskich

Dodamy dodatkowe alarmy o pożarach w magazynach broni. Usłyszysz specjalną syrenę i komendę głosową, a aby ugasić pożar na czas, ikona gaśnicy przypisana do twojego klawisza zostanie podświetlona w interfejsie.

Ulepszyliśmy również kamerę zniszczeń w bitwach morskich. Jest teraz bardziej szczegółowa, z podświetlonymi konturami zniszczonych modułów, a same uszkodzenia stają się bardziej widoczne dzięki zmianom warstw w oknie kamery uszkodzeń, dzięki czemu elementy zakłócające widok są teraz przenoszone na tło. Zbiorniki paliwa, bunkry węglowe i bąble przeciwtorpedowe nie będą już widoczne w kamerze uszkodzeń. Gdy wrogi statek zostanie uszkodzony, pożary spowodowane trafieniami będą teraz wyraźnie widoczne, ponieważ lokalizacje pożarów są oznaczone ikonami przedstawiającymi płomienie.

W trybie analizy ochrony marynarki dostępna jest teraz opcja pokazująca rozmieszczenie załogi na twoim statku. Spójrz na to w hangarze, kliknij przycisk Analiza ochrony, a następnie “Pokaż rozmieszczenie załogi”. Pokaże ci to różne obszary, które są podświetlone na zielono, żółto, pomarańczowo i czerwono. Tam, gdzie jest zielono, jest mniej załogi, a tam, gdzie jest czerwono, jest więcej załogi na twoim okręcie lub łodzi.

Zaktualizowane kokpity śmigłowców

Nasi artyści byli bardzo zajęci i wykonali wiele pracy, aby ulepszyć kokpity i modele samolotów. Teraz wprowadzimy szczegółowe kokpity dla dziesiątek śmigłowców, a pełną listę będziecie mogli zobaczyć w dzienniku zmian dużej aktualizacji Seek & Destroy, gdy tylko zostanie ona opublikowana.

Wskaźniki radarowe

Ulepszamy wskaźniki radarowe dla samolotów wyższej ery! Teraz możesz zobaczyć aktualną pozycję pocisków na wskaźniku, które mają aktywny celownik radarowy i inercyjne naprowadzanie (IOG). Wskazanie ataku na cel jest teraz wyświetlane na linii łączącej pocisk z celem: linia ciągła oznacza dozwolony zasięg przechwycenia celu przez głowicę pocisku, a linia przerywana oznacza lot zgodnie z naprowadzaniem inercyjnym. Gdy pocisk znajduje się pod kontrolą IOG, jego cel jest wyświetlany jako okrąg, a gdy pocisk namierzy cel i rozpocznie śledzenie, okrąg ten znika.

Dodatkowo wskaźniki radarowe będą teraz inaczej wyświetlać zakłócenia naziemne. W trybie wyszukiwania będzie się on pojawiał stopniowo za wiązką przeszukiwania, zarówno w azymucie, jak i elewacji. W trybie śledzenia odbicia są teraz wyświetlane jako wąski pasek na azymucie do celu.

To wszystko na ten temat. Mamy nadzieję, że spodobały wam się niektóre z mniejszych rzeczy. Do następnego razu!

3 Likes

Bąble. To były bąble przeciwtorpedowe lub przeciwprzechyłowe ;)

1 Like

Bąble przeciwtorpedowe (ang. bulges) nie miały nigdy za zadanie działać stabilizacyjnie, od tego były i są stępki przeciwprzechyłowe.

2 Likes

Dzięki, nie wiem skąd mi się wzięły te bomby :)

Graf Zeppelin miał takie, właśnie stabilizacyjne.

Co ma sterowiec do zabezpieczeń przeciwtorpedowych dużych okrętów oraz kamery w grze w bitwach morskich, to doprawdy nie mam pojęcia. A niemieckiego, nieukończonego lotniskowca w grze nie ma. Poza tym u niego bąbli w pierwotnym projekcie nie było. Zmieniono jego projekt w trakcie budowy, a wraz z jego “utyciem” bąble dodano, ale ich rola nie polegała tylko na stabilizowaniu. Chodziło o nie zwiększanie zanurzenia jednostki po “utyciu” projektu. Prócz tego zwiększały poziom zabezpieczenia przeciwtorpedowego.

2 Likes

Uważasz, że stabilizowanie nie ma nic wspólnego z przechylaniem? A to, że w grze nie ma niemieckiego lotniskowca nie zmienia faktu posiadania przez niego owych bąbli.
BTW trochę dziwne, że gajdziny go jeszcze nie dodali - wszak to był ich pierwszy lotniskowiec. I to trofiejny ;)

Veto. Węgry nigdy nie posiadały lotniskowca. :)

1 Like

A gdzie tak napisałem? Faktu posiadania bąbli przez “Grafa” nie neguję, neguję tylko to, że - jak pisałeś wpierw - bąble były “przeciwprzechyłowe”. Otóż nie były - głównym zamysłem ich stosowania było wzmocnienie ochrony przeciwtorpedowej dużych, cennych dla floty i kosztownych dla ekonomii kraju okrętów. Zaczęto je stosować od lat 20-tych XX w, podczas przebudów drednotów, które zachowano w służbie na mocy Traktatu Waszyngtońskiego. Odrabiano w ten sposób lekcję zagrożenia ze strony torped, którą przyniosła I Wojna. Szerokość jednostek wzrosła, spadała zatem prędkość (jeśli nie wymieniono siłowni na mocniejszą). Przy okazji rósł też zasięg, gdyż dodatkowe przedziały bąbli przeciwtorpedowych zagospodarowywano na zbiorniki mazutu, które także pełniły rolę pochłaniania/rozpraszania energii wybuchu głowicy potencjalnej torpedy. Taka była idea i następstwa stosowania owych bąbli, a nie poprawa stateczności. Okręty wypierające ponad 30k ton i szerokości około 30 m raczej dodatkowej poprawy stateczności nie potrzebowały. Do poprawy stateczności służyły i służą stępki przeciwprzechyłowe:
A co do Grafa Zeppelina - jeśli niemieccy stoczniowcy mieli na myśli głównie poprawę stateczności przez zastosowanie bąbli (a przy okazji polepszenie ochrony podwodnej części jednostki oraz jej zasięgu), to jest to wyjątek, świadczący o doraźnym rozwiązaniu ze względu na zmiany w pierwotnym projekcie i zwiększenie ilości wysoko położonych mas, a nie reguła.

Ano, trofiejny, tylko sobie go długo nie poużywali, a już zwłaszcza w pierwotnej roli :D

1 Like

Com napisał, napisałem…
Wywarzasz otwarte drzwi, lecz nie zmienia to faktu, że w przypadku Graf Zeppelin bąble były dodane przede wszystkim w celu unikania KONKRETNIE przechyłów tego wysokiego okrętu. Ich przeciwtorpedowość jest w zasadzie truizmem i w tym konkretnym przypadku była na dalszym planie, by nie rzec wręcz efektem ubocznym.
Rzeczownik “stabilizacja” jest pojęciem szerszym i zawiera w sobie również odniesienia niezwiązane z pionowaniem okrętów np. do polityki czy gospodarki.
Skoro więc mamy tutaj do czynienia z innym głównym celem budowy okrętowych bąbli - choćby w tylko tym jednym jedynym przypadku - nie powinniśmy generalizować już tego pojęcia. Ja - chcąc być precyzyjnym - uwzględniłem owe inne zastosowanie bąbli okrętowych.
BTW to kolega użył tu określenia generalizującego (Bąble przeciwtorpedowe (…) nie miały NIGDY za zadanie działać stabilizacyjnie) - mijając się jednak z prawdą. Zatem ja również mogę uznać to za “megaczepialstwo”, a moim bazowym jest jednak język polski.

Co Ty masz z tym “bazowym” językiem polskim? Jeśli chodzi Ci o język ojczysty, spoko, nie musisz podkreślać tego w co drugim wpisie. Jeśli się go nauczyłeś - gratulacje, nie jest to najprostszy język czy to w mowie czy w piśmie.

1 Like

Nie wyważam otwartych drzwi, tylko prostuję błąd. Jakbyś chciał być od początku tak naprawdę precyzyjny, tobyś najpierw nie pisał, iż ogólnie bąble przeciwtorpedowe służyły poprawie stabilizacji (a właściwie - poprawie stateczności poprzecznej). Trzeba było napisać do razu tylko o tym jednym, konkretnym przypadku: Grafa Zeppelina,a nie generalizować. Nie umiesz przyznać się do błędu i z wyjątku robisz regułę. Nie wiem po co rozmywasz temat chwytając się semantyki jednego rzeczownika. Bazuj sobie na jakim chcesz języku, dla mnie może być i maoryski ;), obyś tylko myślał trzeźwo. EOT.

3 Likes

Więcej spodziewałem się od Kolegi… Ale cóż, trzeba pogodzić się z faktem, że do od wielu lat kultywowanego ignoranctwa dołączają ludzie z niewatpliwą wiedzą, która niestety stanowi ich bańkę życiowych przeświadczeń uniemożliwiająca jakąkolwiek interakcję z otoczeniem, aż do nierozumienia tego, co czytają czy zakrzywianiem rzeczywistości.
Pozdrawiam życząc sukcesów. EOT

Tak z innej beczki, bardzo fajne zmiany w radarach oraz dla pojazdów pancernych. Teraz będzie można się “znęcać” nad kołowcami :D a 2S38 nie będzie już kartonowym pudłem przez które wszystko przelatuje na wylot nie wyrządzając żadnych szkód (przy snapshotach ciężko o trafienie idealnie w silnik czy załogę).

3 Likes