Pytanie dotyczące zakupu czołgów premium

Cześć. Z racji tego, że jest promocja na czołgi premium za orzełki zwracam się do was z zapytaniem, jako totalny laik.
Gram póki co tylko niemieckimi czołgami oraz izraelskimi. Posiadam 2 czołgi premium - Turm III i Sholef.
Z racji tego, że są obecnie fajne przeceny chciałbym powiększyć nieco flotę czołgów.
Planowałem zakup 4 sztuk - 2 sztuki na USA (bo planuję ogrywać jako następne) oraz 2 sztuki ZSRR. Mowa oczywiście o czołgach z BR 8.0+.
Teraz pytanie, czy taki zabieg ma sens? Dodam, że jestem zielony i gram kilka miesięcy, dlatego też pytam. Czy warto kupić po dwa czołgi premium w momencie gdy mam totalnie nierozwinięte drzewko?

1 Like

Myslałem o czołgach: USA Wolfpack i T54E1 oraz ZSRR T80UD i 2s38

Sens ma na pewno, pod warunkiem, że pary będą miały zbliżoną klasyfikację bitewną. Wtedy masz potencjalnie 4 wyjazdy taką parą (do każdej maszyny za ZO otrzymujesz zapasowe użycia ;) ).

Tym samym, w drzewku rosyjskim masz przykładowo IS-6, Obiekt 120 oraz TO-55 (pozostałe dwa są z przepustek bitewnych).

obraz

Nieco wy… niżej w drzewku, masz inną parę, tym razem oba za złote orły - 2S38 oraz T-80UD (T-72AW jest ze sklepu, promocje pewnie po zakończeniu tej za złote orły)

obraz

W drzewku USA jest nieco mniej opcji za złote orły, ale za to w sklepie jest więcej zestawów.

obraz

W tym wypadku bardziej polecał bym Wolfpacka i dobrać Abramsa KVT ze sklepu, będziesz mógł jeździć oboma nie “upośledzając” lineupu.

1 Like

Właśnie myslałem o połączeniu ZSRR - 2S38 i T80ud. Jakie połączenie byś polecił w jakiejkolwiek innej nacji żeby to miało ręce i nogi? Ewentualnie mogę zakupić 5 czołgów (2+3) jeśli zajdzie taka potrzeba.
Mam jeszcze pytanie odnośnie gry po zakupie, bo tak naprawdę będę miał po 2 czołgi premium i będę musiał grać nimi na tyle dużo żeby wbić jakikolwiek czołg niepremium do zbliżonego BR zanim tak naprawdę go uzyje, dobrze myslę??

Generalnie cokolwiek, co ma zbliżoną klasyfikację bitewną. W przypadku USA napisałeś T54 + Wolfpack. Tutaj źle by to działało, ponieważ T54 niewiele zrobisz na KB Wolfpacka, a wyjeżdżając pojedynczą maszyną będziesz się irytował Ty oraz inni gracze. Różnica w KB nie powinna być większa niż 1.0 w przypadku takiego łączenia, aby to miało ręce i nogi.

Zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz tylko wybadać drzewko, ale grać każdą maszyną, możesz sobie zrobić szablon z maszynami na innym BR po wybadaniu ich (polecam mieć przynajmniej 2 i nie pomijać gałęzi pojazdów przeciwlotniczych).

Jeśli chcesz grać tylko współczesnymi maszynami… niby możesz dorzucić jakieś starsze, ale niewiele nimi zdziałasz.

Musisz też wziąć pod uwagę, że gra w okolic KB 10.0 staje się o wiele bardziej intensywna i wymagająca. Dochodzą Ci dodatkowe mechaniki, zupełnie inne typy amunicji, termowizja, noktowizja, śmigłowce z kierowanymi rakietami jak i samoloty z bombami naprowadzanymi. Jeśli nie masz wcześniejszego doświadczenia, może to być… no szokiem lekkim ;) Grunt aby się nie poddawać.

Ostatnie pytanie, bo jestem raczej graczem który lata przegrał w wota i tam przewaga czołgów premium nad tymi zwykłymi jest no… zauważalna. Jak ma się sytuacja w War thunderze? :P

Może zamiast jednego czołgu więcej kup sobie konto premium np. na 180 dni co bardzo ci ułatwi wybadanie maszyn w drzewku i zdobycie kasy na ich zakup. Szczególnie że jesteś na początku swojej przygody.

1 Like

jestem pod koniec 6 ery czogłow niemieckich, już myslałem nad przedłużeniem premium :P

W War Thunder większość maszyn jest zbalansowana (wyjątki to zazwyczaj maszyny które dopiero co weszły, ale je czeka korekta w dalszym terminie). Jedyna przewaga maszyn premium nad drzewkowymi to mnożniki do waluty oraz punktów badań. Bonusowo niektóre maszyny są unikalne (brak drzewkowego odpowiednika), ale gameplayowo nie mają przewagi nad tymi drzewkowymi.

@EvilBambus też ma rację, jeśli gra Ci się podoba, warto kupić konto premium. Masz nie tylko stały mnożnik do punktów badań oraz srebrnych lwów, ale również “ubezpieczenie”, więc jeśli bitwa nie pójdzie po Twojej myśli, nie tracisz kasy na naprawy (nie możesz mieć negatywnego balansu SL z bitwy). Wyjątkiem jest, jeśli popełnisz zbrodnię na koledze z drużyny ;) wtedy płacisz jego koszty napraw.

1 Like

Ogólnie zauważyłem tutaj pewną rzecz, poprawcie mnie jesli się mylę. Jeśli dajmy na to, zakupię czołg premium BR 4.0 to tak naprawdę po wbiciu drzewka trochę ponad ten BR to czołg staje się bezużyteczny w ogólnym rozrachunku, czyż nie?

Niekoniecznie, będziesz miał go na później. W poprzednim poście nie wspomniałem - ogólnie efektywność badań dowolnej maszyny masz +/-1 erę, tzn posiadając czołg ery V możesz efektywnie badać czołgi ery VI oraz IV, bez kary. Maszyny premium mogą badać wszystko od początkowej ery, aż do jednej wyżej niż ich własna bez kary.

Osobiście mam masę maszyn premium i mam takie rzuty, teraz gram zimnowojennymi, za pół roku pewnie drugowojennymi itp, więc w moim wypadku każda maszyna ma sens. W Twoim, to zależy w co lubisz grać ;)

1 Like

Dzięki za pomoc, bardzo mi rozjaśniłeś temat :)

Warto też spróbować pobawić się maszynami innych nacji, mogą ci sympatycznie zaskoczyć.

1 Like

Cała przyjemność po mojej stronie. Jakbyś miał jakieś pytania, pisz śmiało. Nasza społeczność ogólnie jest bardzo pomocna ;)

1 Like

jeszcze jedno pytanie odnoście promocji na zestawy, skąd pewność że taka promka wleci zaraz po tej obecnej? A dwa, to też będzie 50%? :P

Co roku tak jest, najpierw wpada promocja na maszyny za złote orły, konto premium oraz talizmany (+ maszyny za srebrne lwy i modyfikacje), po czym ta się kończy i zaczynają się promocje na zestawy w sklepach. Zazwyczaj jest tak, że jak jedna jest 50% to i druga również, chociaż może być to na zasadzie 1 zestaw w promocji 30%, ale jak kupisz dwa, to już oba są po 50% swojej ceny. Czasem jest tak, że tylko wybrane zestawy są na promocji ;)

Oczywiście promocji nie ulegają maszyny z dwóch najnowszych aktualizacji.

Ogólnie w War Thunderze masz kilka “stałych” dat gdy odbywają się promocje:

Na początku maja - Dzień Zwycięstwa (30%)
Letnia promocja na przełomie czerwca/lipca (wybrane zestawy / 30%)
Urodziny War Thunder - początek listopada (50%)
Świąteczna/Noworoczna (30%)

CHYBA mniej więcej poprawnie opisałem terminy oraz % zniżek. Lista jest raczej orientacyjna.

kurde, bo zastanawiam się która dwójkę do pary dokupić. Mam już set t80ud+2s38. W pozostałych krajach cięzko coś dobrać, bo w większości drugi pojazd musiałby być z zestawu. Myślę też nad dokupieniem do niemieckiego drzewka i turma - tam 2ip, akurat na farmę 7 ery