Proponowane wydarzenie na 11 listopada

Zbliża się kolejna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę. W związku z tym wydarzeniem, chciałbym zaproponować wprowadzenie Mustanga Mk.III z osobistym kamuflażem najskuteczniejszego polskiego pilota Stanisława Skalskiego.
Wspomniany samolot znajduje się już w drzewku lotniczym Francji (.F-6C-10-NA - War Thunder Wiki). Jedyna zmiana, która miałaby nastąpić dotyczy wykonania kamuflażu dla tej maszyny oraz dołączenia tej maszyny do brytyjskiego drzewka, które można byłoby zakupić za złote orły w trakcie wydarzenia.
image
Obraz pochodzi z modelu plastikowego firmy Eduard.

Stanisław Skalski (1915-2004) - polski pilot, as myśliwski, zajmuje pierwsze miejsce (18 pewnych zestrzeleń) na tzw. liście Bajana - rankingu zestrzeleń dokonanych przez polskich pilotów w czasie II wojny światowej.

W czasie kampanii wrześniowej, służył on jako oficer w 143 Eskadrze Myśliwskiej w Toruniu. W 1940 wziął udział w bitwie o Anglię w składzie 501. Dywizjonu Myśliwskiego RAF. W 1941 roku został przeniesiony do 306 Dywizjonu wykonujące misje bojowe nad okupowaną Europą. Na początku 1943 roku latał nad Afryką Północą w Polskim Zespole Myśliwskim (‘Polish Fighting Team’), który ze względu na swoją niezwykłą skuteczność w walce powietrznej został nazwany ‘Cyrkiem Skalskiego’.

image

Stanisław Skalski w kabinie swojego Mustanga III FZ152 ‘SS’

Myślę, że byłby to ukłon zespołu Gaijin Entertainment tworzącej grę w stronę polskich graczy oraz przyczyniłby się do rozpoznawalności zapomnianego przez wielu asa polskiego lotnictwa, którego wkład był istotny w przebieg II wojny światowej.

Pozdrawiam danielevicius

13 Likes

Zacny pomysł.
Co do Pana Stanisława, to można dodać, że był więziony w czasach stalinowskich oraz o ile dobrze pamiętam z jego książki to miał już wydany wyrok śmierci, ułaskawiony w czasie odwilży po śmierci Stalina.

…a gdy był już schorowanym starcem, to został okradziony z mieszkania przez czyścicieli kamienic.

Pomysł fajny, ale najlepiej było by zgłosić sugestię w odpowiednim dziale forum, bo tu nikt z decydentów tego nie zauważy.
@danielevicius

Być może nie jesteśmy decydentami (bo gdybyśmy byli, polskie drzewko już od lat byłoby w grze), ale jesteśmy na forum, czytamy Wasze pomysły i opinie i przekazujemy je do deweloperów. Pomysł jest ciekawy i aktualnie prowadzimy rozmowy o nim z deweloperami, lecz wiadomo, że nie zawsze wszystko idzie tak, jak każdy z nas by sobie wymarzył. Nie możemy więc nic obiecać na 100%, lecz jeśli uda się coś zrealizować z tym pomysłem, to nie będzie to na tegoroczny Dzień Niepodległości, jako że wszystko wymaga czasu (ale może się pojawić przy innej okazji). Oczywiście jeśli chcecie, to mocno zachęcamy do zrobienia pełnoprawnej sugestii w dziale Suggestions na forum, gdzie wraz z angielskojęzyczną społecznością będziecie mogli przedyskutować pomysł i spróbować go urzeczywistnić w inny sposób.

7 Likes
Chciałbym serdecznie podziękować za odpowiedz polskiej administracji na temat wyżej wymienianego wątku a zwłaszcza osobie podejmującej temat - Saharczykowi. Jestem w grze od końca 2012 roku, wydaje mi się, że brak pewnej konkurencji na rynku spowodowało, że wytrwałem i nadal gram w ten tytuł, chociaż wielu moich znajomych dało sobie spokój z różnych wzglądów.
Polska społeczność jest moim zdaniem ważnym elementem tej układanki, tej gry, tej zabawy, która umyka osobą decydującym o ostatecznym kształcie gry i jej przyszłości. Szkoda że, spora część graczy z Polski, która jest jakby trochę pomijania(może to moje osobiste zdanie), nie posiadając ani jednej rodzimej maszyny. Projekt: P-11c, który po długim czasie tworzenia - stare forum ([Project Log] PZL P.11c - Page 14 - CDK (Content Development Kit) - War Thunder - Official Forum ), nie doczekał się ukończenia…
Pamiętam początki gry … lotnictwo oraz polskie dywizjony, które nawiązywały nazewnictwem do historycznych dywizjonów RAF, w których latali Polacy. Czas ich przeminął. Może to trochę sentymentalne, ale bitew stricte historycznych w trybie RB już nie ma. Dużo się zmieniło przez te kilka lat.
Ufam i wierzę oraz dopinguję obecnej administracji, że Polski wątek, nie będzie zapomniany oraz prędzej czy później pojawi się więcej maszyn z polską szachownicą na niebie War Thundera.
Co do sentymentów to dodaje dwa filmy z YT poniżej, które moim zdaniem są pewnym wyznacznikiem oraz powrotem do przeszłości.

Źródło: bajtek55 oraz Zabytki Nieba.

5 Likes