Problem z uruchomieniem gry

Siemano. Mam ponownie problem z uruchomieniem gry a mianowicie z Easy Anti Cheat.
Ponownie bo miesiąc temu było podobnie ale tydzień później już grę udało się uruchomić. Dziś po aktualizacji taka sama sytuacja.
Ostatnio nie mam czasu grać a jak już się znajdzie chwila to wiecznie coś nie tak ehh

Macie jakiś pomysł jak to naprawić a nie liczyć na szczęście, że akurat zadziała?

Spróbuj przeinstalować Easy AntiCheat. Tutaj znajdziesz instrukcję jak to zrobić.

Dzięki za szybką odpowiedź ale ten sposób niestety nie działa.

Jeśli masz Windows 11, z internetu wynika że funkcja KERNAL-MODE HARDWARE-ENFORCED STACK PROTECTION źle współgra z EAC. Tutaj masz opisane jak wyłączyć tę funkcję.

Mam Win7. Ostatnio próbowałem tego sposobu z naprawą EAC i nic więcej nie znalazłem prócz właśnie tego Kernela.
Skanuję tym Malwerbytes antirootkit i antivirus może pomoże XD

Hej, a integralność plików gry sprawdzałeś? :)

Oczywiście. To pierwszy krok zawsze.
No chyba że to może być problem, że War Thunder mam dodany do Steam jako gra spoza Steam. Bo po drodze robiłem format systemu a WT jest zainstalowany na dysku D

Malwerbytes nie wykrył żadnego zagrożenia oprócz uruchomienia gry także leci do kosza :D

Kiedyś znalazłem opis na Steam i… nie działa mi odnośnik. Kolejność działań była następująca:

• Zamknij aplikację.
  • Uruchom: WarThunder\EasyAntiCheat\EasyAntiCheat_Setup.exe
  • Kliknij odinstaluj i zamknij aplikację.
  • Usuń pliki aces.exe. Są dwa, w WarThunder\win32 i WarThunder\win64
  • Uruchom WT przez launcher.exe. Zostaną pobrane brakujące pliki i sprawdzona integralność plików.
  • Kliknij “Uruchom”. Teraz odezwie się EasyAntiCheat_Setup.exe. Kliknij w Napraw lub Zainstaluj (nie pamiętam co tam będzie).

Jak dotąd działało bezbłędnie. Opis był ze Steam, ale jak najbardziej do zrobienia bez posiadania Steama. Z lenistwa zrobiłem sobie prosty skrypcik .cmd:

set WT_path=C:\sciezka_instalacji\WarThunder

REM Zabicie wszystkich procesów związanych z WT
taskkill /T /F /IM launcher.exe
taskkill /T /F /IM aces.exe
taskkill /T /F /IM EasyAntiCheat.exe
taskkill /T /F /IM eac_launcher.exe
taskkill /T /F /IM cefprocess.exe

timeout 2

REM Uruchomienie EAC. Po wykonaniu czynności zabicie procesu (gdyby coś było w pamięci).
%WT_path%\EasyAntiCheat\EasyAntiCheat_Setup.exe
taskkill /T /F /IM EasyAntiCheat.exe

timeout 2

REM Usunięcie plików
del /f "%WT_path%\win32\aces.exe"
del /f "%WT_path%\win64\aces.exe"
rmdir /s /q "%WT_path%\cache\"

timeout 2

REM Uruchomienie WT. Synchro i test poprawności plików. Włączenie EAC.
%WT_path%\launcher.exe
REM pause

Timeouty są bo lubię. Na końcu zakomentowana jest pauza, czasami się przydaje.
Możesz usunąć więcej plików. Nic się nie stanie, aplikacja ponownie je pobierze. Jeżeli dawno tego nie robiłeś, to zrób pełną reinstalację (odinstaluj, usuń śmieci po WT, zainstaluj ponownie). Z obserwacji (może błędnej), WT lubiło się pierdolić po kilku większych aktualizacjach (problemy graficzne, uruchamianie, stabilność) i zwykle pomagała mi pełna reinstalacja.

Oprócz tego sprawdź aktualizacje systemu, karty graficznej i oprogramowania antywirusowego.
Przeskanuj też system. Zdarzyło mi się, nie wiadomo jak, złapać jakiegoś syfa, który blokował mi uruchamianie często używanych aplikacji, w tym WT.

1 Like

Też się nie udało. Chyba trzeba faktycznie wykasować wszystko i ściągnąć grę na nowo ale przy moim łączy Neostradowym 10mb/s to zostawię na noc XD
Dzięki za odzew

Jednak jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to chętnie sprawdzę :D

Temat do zamknięcia. Po zainstalowaniu na nowo wszystko działa póki co :D

Jednak nie :( Kolejny tydzień, kolejna aktualizacja i to samo XD

Masz aktualne sterowniki, łącznie ze wszystkimi opcjonalnymi (windows update)? Sterowniki karty graficznej też dobrze zaktualizować.

1 Like

Dziwna sprawa. Sprawdzenie spójności plików na platformie STEAM nie zadziałało ale po uruchomieniu ze steam launchera sprawdziło automatycznie i teraz już działa.
Teraz już zamykam bo to chyba faktycznie loteria u mnie :P

Nie działa tylko gra włączyła się bez Easy Anti-Cheat XD

Dobra. Na noc włączam pobieranie Windows update bo już dawno tego nie robiłem ale pewnie nie pomoże :(

War Thunder tak samo jak EAC są programami aktualizowanymi regularnie. Czasem jest tak, że jeśli nie aktualizujesz systemu i sterowników przez dłuższy czas, do programów aktualizowanych regularnie wprowadzane są zmiany które nie współgrają ze starszymi wersjami systemu.
Poza tym to też kwestia bezpieczeństwa. Aktualny system to gwarancja załatania większości znanych exploitów, przez co ciężej wkraść się na Twój komputer, niezależnie od tego czy posiadasz antywirusa czy nie.

No nie było tak źle i zaktualizowana karta graficzna i Windows Update. Dalej to samo

z tym bym sie nie rozpedzal, latam na 7 i drajwerach z 2016…

Spróbuj ponownie przeinstalować EAC. Sprawdź też czy antywirus Ci nie blokuje (o ile masz), warto dodać na wszelki wypadek wyjątek dla EAC i WT.

Wiem że się starasz pomóc i doceniam to ale to nie działa. Zresztą zaraz po instalacji Na nowo zapora pytała o WT i zezwoliłem. EAC w zezwoleniach zapory nie ma ale na tym supporcie EAC zrobiłem test i nic nie blokuje. Antywirusa nie mam

1 Like