Premiowy myśliwiec ZSRR: Hurricane Mk IIB (AB/RB/SB)

Wątek będzie dotyczyć Waszych pytań/uwag/podpowiedzi/opinii/recenzji na temat premiowego Hurricane Mk IIB z nacji ZSRR .
Przed rozpoczęciem swojego wpisu proszę o oznaczenie w kontekście jakiego trybu gry dotyczy Wasza wypowiedź: AB (bitwy zręcznościowe) / RB (realistyczne bitwy) / SB (bitwy symulacyjne).
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :)

2 Likes

AB
Kolejny bardzo dobry samolot z 3.0 BR II Ery. Choć w grze mamy sporo wariantów Hurricana ten jest na swój sposób wyjątkowy.
Pierwszą zaletą jest unikatowe uzbrojenie dla tego modelu samolotu:

2x 12,7mm KM + 2x 20mm działka

Uzbrojenie_Hurricane_RUS

Szybko strzelne KM 12,7mm ze smugową taśmą amunicji API-T szybko potrafi podpalić przeciwnika (to najlepsza taśma).
Popularne Radzieckie działka ShVAK stanowią sporą siłę ognia gdzie osobiście polecam taśmę amunicji Stealth AP-I/HEF/HEF/FI, która ma najwięcej pocisków burzących. Alternatywną taśmą amunicji do tych działek może być ta do celów naziemnych HEF/FI-T/AP-I jeśli ktoś potrzebuje pocisków smugowych.
Drugą zaletą jest dobre wspinanie się gdzie na tle pozostałych Hurricanów wersja RUS się wyróżnia.
Trzecia zaleta to bardzo dobrze się kręci ale do czasu utrzymania energii/prędkości - zbyt długa walka kołowa pomału zamienia zwrotną maszynkę w kloca.
Tu poniżej macie porównanie pretendentów do bycia najlepszym Hurricanem w grze:

Było nas trzech, w każdym z Nas inna krew... ale jeden przyświecał nam Cel ;)

Osobiście kocham ten wariant na równi z UK wariantem z 4x 20mm działkami na 3.3 BR :)
Często go używam w seciku aby mieć 3.3 BR tj.: premium A-20G-30 + premium Hurricane Mk IIB + premium I-153P. Te trio premiowych samolotów wymiata w nacji ZSRR!
700 GE to mało i nie ma co się zastanawiać bez względu czy jest czy nie ma promocji.
Polecam z czystym sumieniem to jest Kozak jakich mało “to widać… to słychać… i czuć” ;)
Edit:
musiałem uzupełnić myśl bo zacząłem od pierwszej zalety nie wspominając o innych xD event z naleśnikiem mnie wykańcza xD

1 Like

AB
On i premkowa czajka bardzo mnie interesują. Oba to unikalne samoloty i będą idealnie pasować do drzewkowych latawców. Cieszę się, że Hurricane dobrze się sprawdza, na pewno sobie kupię na świątecznej promocji.

RB
Chociaż rzadko latam myśliwcami, najlepiej czuję się w Hurricane. Najbardziej lubię wersję ZSRR.
Jest moją pierwszą lub jedną z pierwszych premek-samlotów. Najbardziej przeze mnie wylatany myśliwiec.
Ma najlepsze osiągi spośród wszystkich Hurricane w WT. Jeżeli Gadzina nie przestawi wajchy na pociski, to armaty robią sieczkę, ślicznie podpala bombowce.

Skąd lepsze osiągi w porównaniu z innymi Hurricane? Czy zmiana uzbrojenia wpłynęła na charakterystyki? Czy może jest to konwersja do wersji morskiej?

Porównanie: Hurricane Mk IIB (USSR) vs Hurricane Mk IIB/Trop vs Sea Hurricane Mk IB vs Sea Hurricane Mk IC

Hurricane Mk IIB (USSR) vs Hurricane Mk IIB/Trop vs Sea Hurricane Mk IB vs Sea Hurricane Mk IC

1 Like

a zobacz u kotelnikowa albo w innych zrodlach czy cos wiecej nie bylo grzebane

no i se wyobraz jakby oral na 4 shvaki (byla tez taka wersja)

ogolnie sowieckie lend-leasowe premki warto miec bo jakos przyjemniej sie nimi lata, a i uzbrojenie ciekawsze

na RB jak kiedys tym latalem to fajna zabawka byla
w obecnych warunkach nie wiem, dawno nie bylem na lotniczym RB a na sim latam wysoko

2 Likes

Męczyło mnie, więc poszukałem i doszedłem do wniosku, że g… wiedziałem i nadal g… wiem, skąd różnice.

Historia sowieckiego Hurricane Mk IIB

Gdy wynki poszukiwań modelu nie są satysfakcjonujące, rozszerzeniem jest szukanie po oznaczeniach malowanych na samolocie.

Wyszukiwarki numerów seryjnych

Sowiecki Hurricane Mk IIB w części zadnio-bocznej ma numer: Z3597. Są również inne numery, ale nie wiem, co oznaczają.
Na podstawie ww. źródeł (poprawiłem daty na: RRRR-MM-DD):

Konwersja na wersję morską

Pomysł wziął się stąd, że samoloty mogły być odchudzane, by mogły startować z lotniskowców. Nie znalazłem potwierdzenia takich modyfikacji. Może były, ale skupiałem się na parametrach i tabelkach. Nie łowiłem literek w czasami ścianach tekstu.
Gdzieś znalazłem, że Hurricane Mk I i Mk II były konwertowane do Sea Hurrier Mk I. Wśród nich kilka z numerami seryjnymi Z* oraz z silnikiem Merlin-XX.

Uzbrojenie i jego waga

Hurricane Mk IIB (RU)

Hurricane Mk IIB/Trop (GB)

Próbowałem policzyć i wyszło mi pi-w-oko:

• Sowiecki ma lżejsze uzbrojenie, ale cięższą amunicję.
  • Sumarycznie waga broni + amunicja powinny być zbliżone dla obu wersji.
  • Jeżeli brytyjski Browning (znalazłem 10 kg) jest lżejszy od US (14 kg), to może nawet z korzyścią dla Hurricane Mk IIB/Trop (GB).

Parametry

Które są poprawne?

Wydaje się, że Mk I i Mk IIA były krótsze 9.6 m, pozostałe były dłuższe 9.8 m
Wg. podglądu x-ray w WT, silnik Mk IIB (RU) jest o 50 kg cięższy niż w Mk IIB/Trop (GB).

1 Like