Premiera aktualizacji „Ninth Wave”!

Pobierz tapetę: 1920x1080 - 2560x1440 - 3840x2160

Aktualizacja „The Ninth Wave” przynosi mnóstwo nowej zawartości i ulepszeń, z których każdy będzie mógł się cieszyć. Najważniejsze nowości to kilka pojazdów lądowych, w tym Dragoon i Ho-Ni II z czasów II wojny światowej, a także AS90 dla Wielkiej Brytanii. Dodaliśmy też nowy samolot F-16CM PoBIT IX ery dla USA, a także kilka węgierskich maszyn włączonych do drzewka lotniczego Włoch. Miłośnicy marynarki mogą zdobyć jako okręt premium słynny USS Helm, a wraz z nim niesamowite nowe efekty wodne. Oprócz nowych maszyn, w rotacji map powraca Kamienna Twierdza, z klasycznym układem, który teraz został ulepszony graficznie!

Zajrzyj do rejestru zmian, żeby zobaczyć wszystkie poprawki, maszyny i inne funkcje, które dodaliśmy w tej aktualizacji.

Jednostki naziemne: działa 155 mm, lekkie pojazdy i PZR!

Stany Zjednoczone otrzymują M1296 Dragoon, lekki czołg z bezzałogową wieżą i działkiem automatycznym kalibru 30 mm, idealny do szybkiego przemieszczania się i strzelania.

M1296

Japonia dostaje trochę zabawy w klimacie II wojny światowej dzięki Ho-Ni II, wyposażonemu w potężną haubicę kalibru 105 mm, strzelającą pociskami HEAT i HE. A Niemcy mają teraz dostępny do badań pojazd typu Boxer w postaci sWaTrgInf, z działkiem automatycznym 30 mm i PPK Spike-LR II!

Ho-Ni II

sWaTrgInf

Wielka Brytania otrzymuje GBT 155, wyposażony w działo kalibru 155 mm w wieży GBT zamontowanej na dobrze znanym podwoziu Vickers Mk.3. Idealny do rozwijania drzewka brytyjskich sił lądowych.

Zestaw Vickers GBT155

Zestaw zawiera:

• Vickers GBT155 (era IV, Wielka Brytania)
  • Konto premium na 7 dni
  • 1000 Złotych Orłów

39.99€ Sklep

Dodaliśmy słynny brytyjski AS90 z potężnym działem kalibru 155 mm! ZSRR otrzymuje Pancyr SM-SW, wyposażony w nowy pocisk 95Ja6M o zwiększonym zasięgu oraz pociski TKB-1055 o mniejszym kalibrze, idealne do przechwytywania amunicji wroga.

AS90

Pancyr SM-SW

Nowe maszyny:

USA

• M1296

Niemcy

• sWaTrgInf
  • Sd.Kfz.234/2 “Biene” (Premium)

ZSRR

• Pancyr SM-SW

Wielka Brytania

• GBT 155 (Zestaw)
  • AS90

Ja ponia

• Ho-Ni II
  • BTR-3E1

Chiny

• ZTZ96B (Zestaw)

Włochy

• Centauro II (P)

Szwecja

T-50 (Finland) (Premium)

Izrael

• Eitan (P)

Odświeżone modele:

• ZSRR: T-50
  • Japonia: Typ 61

Samoloty: Nowe samoloty IX ery i węgierskie myśliwce!

Niedawno wprowadziliśmy IX erę dla samolotów, a w aktualizacji „Ninth Wave” pojawił się zestaw nowych maszyn tej ery! Na początek mamy F-16CM PoBIT, wyposażony w zupełnie nowe pociski AIM-120D ARH oraz bomby szybujące AGM-154A1 JSOW naprowadzane satelitarnie.

F-16CM PoBIT

Ninth Wave przedstawia cztery węgierskie samoloty z czasów II wojny światowej! Poznaj modele Héja I i II oraz WM-21 i WM-23, wyposażone w karabiny maszynowe i charakteryzujące się niezłą prędkością maksymalną

Héja I & II

WM-21 & WM-23

Pojawiła się też nowa partia samolotów Me 210 – jeden dla Niemiec, dwa dla Włoch i jeden dla Japonii!

Nowe Me 210

Wielka Brytania otrzymuje australijskie samoloty F/A-18F, wyposażone w 12 zaawansowanych pocisków AIM-120D AMRAAM oraz bogaty arsenał uzbrojenia powietrze-ziemia, w tym nowe pociski manewrujące AGM-84H SLAM-ER z naprowadzaniem na podczerwień i GPS.

F/A-18F (Australia)

Niemcy otrzymują samolot VI rangi Alpha Jet w zestawie premium, który świetnie nadaje się do odblokowywania wielu innych samolotów. Jest bardzo zwrotny, ma w uzbrojeniu bomby o masie 250 kg i mnóstwo rakiet, ale nie ma broni kierowanej.

Zestaw Alpha Jet A

Zestaw zawiera:

• Alpha Jet A JaboG 41 (era VI, Niemcy)
  • Konto premium na 15 dni
  • 2000 Złotych Orłów

59.99 Sklep

Nowe maszyny:

USA

• F-16CM PoBIT

Niemcy

• Alpha Jet A (JaboG 41) (Zestaw)
  • Me 210 A-1

ZSRR

• MiG-29M (9-15) (Maszyna dywizjonowa)
  • MiG-29 (9-12)

Wielka Brytania

• F/A-18F (Australia)

Japonia

• Me 210 V22 (Premium)

Chiny

• J-15T

Włochy

• Ba.65 A.80 (Premium)

• WM-21

• Héja I

• Héja II

• WM-23

• Me 210 Ca-1 (Węgry)

• Me 210 Ca-1 36.M (Węgry)

• Fw 190 F-8 (Węgry)

Szwecja

• JAS39D (Maszyna dywizjonowa)
  • F-16A (Norwegia)

Nowe kokpity:

• USA: B-24D-25-CO
  • ZSRR: Su-30SM2

Nowy model samolotu:

• Wielka Brytania: Blenheim Mk.IV
  • Japonia: D3A1
  • Chiny: J-10C

Śmigłowce: nowy japoński AH-64 i szczegółowe kokpity

Ninth Wave wprowadza nowy model AH-64DJP (AT) w zestawie przeznaczonym dla Japonii! Ten unikalny Apache jest wyposażony w pociski Hellfire i pociski powietrze-powietrze, a także w narty umożliwiające lądowanie w każdym terenie!

Zestaw AH-64DJP

Zestaw zawiera:

• AH-64DJP (AT) (era VII, Japonia)
  • Konto premium na 15 dni
  • 2000 Złotych Orłów

59.99 Sklep

Nowe maszyny:

Japonia

• AH-64DJP (AT) (Zestaw)

Nowe szczegółowe kokpity:

• USA: AH-56A
  • ZSRR: Ka-29
  • Chiny: Z-19, Z-19E

Marynarka: Niszczyciel, który stawił opór!

W aktualizacji „Ninth Wave” pojawia się sporo nowych statków, w tym USS Helm, który był jednym z nielicznych okrętów, które stawiły opór Japończykom w Pearl Harbor.

USS Helm

Nowe maszyny:

USA

• USS Helm (Premium)

Niemcy

• Z52
  • S-61

ZSRR

• TK-126

Wielka Brytania

• MTB-379

Japonia

• IJN Kagero
  • IJN Tade (Premium)

Włochy

• RN Vincenzo Gioberti
  • RN Saetta (Premium)

Francja

• Verdun

Mapy i misje: Odświeżone Ardeny i powrót Kamiennej Twierdzy!

Kamienna Twierdza wraca do gry po 4 latach! Ta uwielbiana mapa przeszła gruntowną modernizację graficzną i została przebudowana w niektórych miejscach, ale znana nam wszystkim nawigacja pozostała w dużej mierze taka sama.

Kamienna Twierdza

Ardeny zostały odświeżone wizualnie i zrealizowane zgodnie z nowoczesnymi standardami graficznymi, z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Oryginalny układ pozostał bez zmian.

Odświeżone Ardeny

Nowe efekty wody

Jedną z kluczowych zmian było wprowadzenie obsługi animowanej mapy wysokości dla efektów wodnych. Dzięki temu geometryczny kształt wody może się zmieniać w zależności od potrzeb danego efektu, np. gdy pocisk przecina powierzchnię wody, wybucha bomba, torpeda przecina wodę, a nawet gdy kropla deszczu zakłóca lustrzaną taflę wody. Efekt ten jest proceduralny, co oznacza, że dosłownie deformuje siatkę powierzchni, tworząc wrażenie namacalnej głębi nawet w statycznych klatkach.

Nowe

Stare

Więcej szczegółów na temat nowych efektów znajdziesz w naszym specjalnym blogu deweloperskim – zajrzyj tam!

Jest jeszcze mnóstwo innych fajnych rzeczy!

Zobacz pełną listę zmian, żeby poznać wszystkie ulepszenia i nowości!

Pobierz aktualizację i dołącz do bitwy!

2 Likes

Kto to wymyśla? Nowe okno od załogi to jakieś badziewie

Wcześniej mogłem sobie przeskoczyć i wydać punkt na załogę czołgową czy kajakową cały czas widząc jaki poziom, co mi jeszcze zostało itd.
Teraz muszę wkładać w ten sam slot jakieś głupie rezerwy czołgu żeby mieć dostep do podglądu co tam jeszcze zostało i za każdym razem przeskakiwać?

8 Likes

Opisy też bardzo fajne. Podoba mi się zwlaszcza opis miny UDM-E na V-990. Uniwersalna mina lądowa. Google translator ani chybi. Bo jak na mój rozumek to jednak jest pewna różnica w minie dennej czy też przydennej a lądowej. Ale ground to ground jako stoi w pisowni angielskiej.

1 Like

Oho… widzę, że też mnie czeka nie małe zdziwienie jak będę chciał nadmiarowe pkt. wydać na załogę innego typu pojazdu…
I jak tu brać na poważnie podajże wywiad z listopada 2025 Pana Dyrektora, który wspominał, że nie planują zmian dot. menu/interfejsu bo skoro dobrze działa to będą się skupiać na innych rzeczach…
clown

2 Likes

Proszę bardzo gracze, tutaj J-15T o który tyle pytaliście! Co prawda posiada zaledwie 48 środków zakłócających na BR 14.7 ale za to nie posiada również działającego ECM, miłej rozgrywki, piona! :E

1 Like

Dlaczego w tym miejscu już mi się nie wyświetla jakie mam zainstalowane rakiety? Za każdym razem mam wchodzić w moduły i tego szukać?

Jeszcze co do załóg, gdzie się teraz sprawdza jakie jeszcze załogi samolotów, okrętów czy pojazdów naziemnych mogę wstawić w ten slot oraz ile expa mam wbite na tej maszynie?

Ja bardzo proszę o przywrócenie poprzedniej wersji.

4 Likes

Na czołgach brakuje grubości pancerza, brak penetracji.

Ale mi budżet uratował ten zwrot xD

2 Likes

Masakra… teraz żeby dowiedzieć się co dana maszyna ma zamontowaną broń ofensywną trzeba poczekać aż pociąg liter i cyfr przejedzie do samego końca…
amtrak

Edit:
PS
Skasowano mój wpis na anglojęzycznym forum kiedy w temacie premiery aktualizacji przyrównałem zmianę menu/interfejsu załogi i parametrach technicznych pojazdów do wykolejonego pociągu xD
Ponoć to offtop był… no ciekawe, że nie można w zabawny sposób ośmieszyć mało przydatne zmiany… łagodnie pisząc :P

4 Likes

Dawno takiego badziewia nie wydali. Piszą, że teraz ray tracing mniej zasobów zużywa i powinno lepiej chodzić a jest gorzej niż wcześniej.
Wcześniej na ustawieniach nisko-średnich miałem zużycie na poziomie 6,5-7,5 GB a teraz dochodzi do prawie 8 GB.
Dx12 w ogóle jest teraz niegrywalne, fps-y spadają czasem nawet do 1 a po 10-15 minutach gra się wiesza i robi się czarny ekran.
Po przejściu na Dx11 też są szarpnięcia i spadki do około 45 fps.

2 Likes

Ja takich problemów nie zauważyłem, za to nadal występuje u mnie zamrożenie gry, czasem po kilku, a czasem po kilkudziesięciu alt+tabach. Sama kombinacja alt+TABtu nie ma znaczenia, bo nawet jak wcisnę przycisk Windows to grę zamrozi.
No i to jest jakiś specyficzny błąd, który występuje tylko na niektórych konfiguracjach sprzętowych. Może podobnie jest z tymi FPS-ami.

Po kilku miesiącach czerpania wiedzy z chatu GPT (bo inne źródła nie pomagają zrozumieć mi tego zjawiska), dochodzę (a raczej to GPT) do wniosku, że jakaś funkcja, z której gra korzysta do przełączania okien, która jest funkcją związana z DirectX, jest źle zaimplementowana i powoduje zamrożenie gry. Ale to w jakiejś specyficznej konfiguracji komputera, rzadko występującej.

I tak od ponad roku męczę się z czymś, czego nikt nie potrafi rozwiązać. A przypomnę że już zmieniłem cały komputer w międzyczasie.

Co mi się podoba w tej aktualizacji, to dodanie opcji Headphones, dzięki której przynajmniej w bitwach naziemnych lepiej słyszę inne pojazdy, potrafię z większym prawdopodobieństwem ocenić gdzie się znajdują.
W bitwach powietrznych też jest lepiej, ale już nie tak jak w bitwach naziemnych.
Ciekawa też wydaje się opcja filtrów w radarach, choć to chyba tylko w trybie TWS działa.
Może jeszcze nowe efekty wody, ale statkami to ostatnio pływam tylko na rejsach próbnych.
A i jeszcze opcja ustawiania limitu FPS, osobno w bitwach, osobno w hangarze. Dzięki temu, gdy gra działa w tle, nie zużywa 80% mocy karty graficznej, a np. 50%, gdy jestem w hangarze - przy zablokowanych 100 fps-ach.

UI, zmiana na minus. Nazwy karabinów, działek itp są zbyt długie i trzeba czekać aż się cały napis przewinie.
Zmiana interfejsu załogi, nie wiem po co przesunięto te okno w prawy górny róg, po co mi widok na pojazd gdy badam załogę. Lepiej gdy te okno było na środku ekranu.

A jeszcze przypomniałem sobie o załodze pojazdów naziemnych, która buja się podczas ruszania i hamowania.
Fajnie to nawet wygląda, pewnie zaraz pojawią się jakieś klipy czy shortsy z podkładami muzycznymi 🤣

A co do dodanych pojazdów. Dodali? Dodali, po co drążyć temat.
Ale + za kilka niskoerowych samolotów.

3 Likes

Mała refleksja do przekazania Ślimakowi.
Nowe węgierskie samoloty wyglądają obłędnie. Znaczy mają wspaniałe historyczne malowania. Jak zresztą wszystkie “małe nacje” dodawane do podstawowych (Finowie są tu wyjątkiem z uwagi na idiotyczne obawy o swastyki).
Obecnie włoskie wczesnowojennego samoloty wyglądają w drzewku jak ubodzy krewni. Czy nie można zaimplementować choć po jednym historycznym malowaniu np. do zdobycia po nabiciu punktów? Wzorce są na WT Live, więc robota żadna. Zresztą skoro stworzenie tak pięknych, natywnych malowań węgierskich czy holenderskich nie było problemem, to co tutaj stoi na przeszkodzie? Jakieś prawa licencyjne?

3 Likes

Ale to jest problem prawie wszystkich maszyn w grze. Ale gagen ma to gdzieś bo z tego nie ma hajsów więc olewa temat.

1 Like

Zapomniałem o jeszcze jednym.
Na Dx12 menu w logowania mam 1-8 fps.

Edit: Jakimś cudem po napisaniu tego komentarza i rozpoczęciu pisania bug reportu pobrała mi się dzisiaj jakaś mikro łatka i wszystko naprawiła.
Dziwne, jest to, że nie zauważyłem, żeby RT zużywał mniej zasobów, wręcz przeciwnie, ale wszystko działą płynniej i bardziej stabilnie niż przed dużą aktualizacją.

1 Like

Zagadka:
Znajdź karabin 7 mm :)

2 Likes

Czy Gajin ma zamiar coś zrobić z oknem załogi? Do samego okienka z czasem się człowiek przyzwyczai, ale brak możliwości przeskoczenia na inny rodzaj pojazdów i brak podglądu listy pojazdów na które załoga jest przeszkolona… no bez żartów….

6 Likes

Spokojnie, będzie co aktualizować przez następne 3 duże aktualizacje ;)

1 Like

Sprawa jest oczywista: mechanizm zmian, w których zabiera się część użyteczności, służy zniechęcaniu starych i stałych graczy, którzy podnoszą próg wejścia nowym. Ekonomia plus szczypta socjotechniki, ot co…

4 Likes

Toż to czysty makiawelizm u ślimaka. Potem jeśli naprawi/zmieni przyjdzie jak zbawca jak ten majster co spojrzy i komentuje “kto Panu tak to spier…ł?”… a potem naprawi co sam zrobił wcześniej.

2 Likes

Kto był tak nawalony, że zepsuł przełączanie widoków w samolotach? Nic nie było robione z kokpitami, widokami, nowymi mechanikami w samolotach, żeby przypadkiem ktoś się zesrał.

Dotyczy samolotów ze strzelcami.
Jestem w jakimś widoku. Chcę przełączyć się do kokpitu. Naciskam klawisz przypisany do kokpitu: raz - jestem w widoku strzelca, drugi - jestem w kokpicie.
Tylko, gdy jestem w widoku strzelca, to od razu przenosi mnie do kokpitu.

Gdy patrzę na swoje ustawienia, to albo jestem ślepy albo jest wszystko OK.

Ponownie załadowałem z pliku ustawienia klawiszologii, ale bez zmian.

Od aktualizacji, po tym jak gra jest uruchomiona przez dłuższą chwilę, przez kilkanaście sekund pojawia się przetwarzanie operacji, gdy próbuję zmienić załogi w slotach, albo zainstalować nowe moduły w pojazdach i samolotach.
Nie da się z tym nic zrobić?

4 Likes