Premia do badania nowej nacji

Ktoś potrafi mi wytłumaczyć, dlaczego grając A-10C, nie dostaję premii do badania “nowej” nacji,
ale grając np. Wielką Brytanią, Buccaneerem S.2B premię już dostaję? W tej linii nawet nie ma strzałki do pola “Premia do badania maszyn”.

Buccaneer

shot 2024.10.17 21.26.13

A-10C

shot 2024.10.17 21.26.23

A-10C już od kilku dni nie jest traktowane jako nowa maszyna.

Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli.

Premia do badania maszyn w nowej nacji przekłada się tylko na badaną maszynę, a nie na modyfikacje. Tym samym, jeśli masz już wszystkie samoloty w drzewku USA wybadane, nie otrzymujesz premii grając samolotami USA, ponieważ nic nie badasz.

W screenie z Buccaneera premia zawiera się w badaniu F-111C, w modyfikacje powinno pójść ~45k punktów badań (sądząc po wolnym expie).

Dobra, bo mi się coś pokręciło, że jak były testy, to dostawałem expa do maszyny w innym drzewku.

W sumie ten tekst jest dla mnie mylący

A np. Chin, Włoch i Szwecji nie mam odblokowanych najlepszych maszyn. W Chinach to mam tylko 2 erę.

Tak, ale jeśli masz wybadane np całe drzewko USA, dostajesz premię do badania maszyn w każdej pozostałej nacji. Limit to 5 bitew dziennie na nację i rodzaj maszyny, tzn 5 bitew lotniczych na samoloty, 5 bitew na naziemki i 5 na okręty czy śmigłowce.
Tutaj pewna uwaga - jeśli w bitwie lądowej użyjesz maszyny innego typu, np samolotu, to też zużywasz jeden “bonus” do badania dla samolotów.

No to grałem symulacje powietrzne, mam całe drzewko USA wybadane. 1 bitwę dzisiaj zagrałem.

obraz

Tutaj to samo co w przypadku kart bonusowych - 30m w bitwie liczy się jako jedna bitwa. Symulacje potrafią trochę trwać ;)

No ale jak to się ma do tego, że nie dostałem premii do kolejnej nacji? Screen jest z tej dzisiejszej bitwy, jak widać zakończyła się już.
W pierwszych 15 minutach dostałem SL i punkty za skuteczne akcje.

Latając samolotem USA nie możesz badać samolotu np UK. Bonus polega na tym, że jeśli masz topkę w USA, to grając UK dostajesz bonus do samolotu który badasz w UK.

1 Like

No i teraz rozumiem :)

Nigdy nie miałem problemu ze zrozumieniem tekstu, dopóki nie zacząłem czytać opisów u Gaijina ;)
Zwłaszcza opisy eventów.

1 Like

Według mnie opisy nie są tak skomplikowane, w większości przypadków, gdy ludzie dopytują o coś w komentarzach to jest to wynik pobieżnego przeczytania artykułu.

Albo coś działa inaczej niż oni sobie to wyobrażają.

1 Like

…tudzież translatory nie są jeszcze tak dobre jak tłumaczenie przez człowieka.

Nasze teksty tłumaczone są przez ludzi, jeśli potrafisz wskazać jakiś problem w jednym z poprzednich tekstów o wydarzeniu lub innym tekście to zachęcam, a także do wskazywania błędów na bieżąco

2 Likes

Zawsze tak robiłem. Niejednokrotnie. Ale miło wiedzieć, że jesteśmy obsługiwani przez tłumaczy, a nie bezduszne komputery ;)

1 Like

Uważam, że aktualnie mamy świetnych tłumaczy :) jest ich więcej niż można policzyć na palcach jednej dłoni, zajmują się tłumaczeniami tekstów na stronę ale i w grze. Wszyscy jesteśmy jednak tylko ludźmi i popełniamy błędy, dlatego tak jak wspomniałem w przypadku tłumaczeń tekstów w grze, między innymi błędnych opisów osiągnięć, których tłumaczenia sięgają 10 lat wstecz, aby wspominać o tych błędach to zostaną poprawione tak szybko jak tylko się da :)

3 Likes