Wiem że temat mocno kontrowersyjny co ciekawe bardziej wśród Polskiej społeczności niż międzynarodowej. Jednakże zaledwie 2 dni temu TheEuropeanCanadian (zwany dalej TEC) zamieścił dość ciekawy materiał (https://www.youtube.com/watch?v=PV_QrG572vA&t=615s) dotyczący wycieku maili od ślimaków. Śliska sprawa, aczkolwiek jeśli wyciek jest prawdziwy… Dostaniemy swoje pełno drzewko (kiedyś) i jakieś bliżej nieokreślone poddrzewka dla nas. Sam TEC obstawia Czechy, Słowację, Ukrainę oraz Rumunię. Co o tej całej sytuacji sądzicie ? Myślicie że wyciek jest prawdziwy? Plusy/minusy? Bonusowo pozwolę sobie zamieścić 3 linki do propozycji Polskich drzewek. Zaczynając od stosunkowo starej i od lat nieaktualizowanej propozycji drzewka lądowego [Polish ground forces tech tree for War Thunder proposal by PikPikker (neocities.org)](Polish ground forces tech tree for War Thunder proposal by PikPikker. Drzewko zakładało dodanie państw Bałtyckich jako poddrzewek stąd ich maszyny w drzewku. Dodatkowo w sekcji premium jest parę maszyn “fantasy” które albo nigdy nie istniały albo powstały tylko na papierze. Kolejną propozycją jest drzewko lotnicze ze starego forum Independent Polish Aviation Tech Tree - 120 Aircraft! (93 indigenous) (Revised 10/10/2020: 26 aircraft) - Other Nations - War Thunder - Official Forum. Co ciekawe tutaj twórcy również zakładali dodanie bałtów jako premek (chociaż w niewielkiej ilości). Samo drzewko było mocno nastawione na Układ Warszawski. Co odpowiadało temu jak kiedyś wyglądały bitwy. Kiedy to było parę układów które za nic w świecie się nie zmieniały w bitwach realistycznych. Przykładowo Brytyjczycy nigdy nie walczyli przeciwko USA w lądowych i zawsze byli w tej samej drużynie. Tudzież państwa osi + Szwecja kontra alianci. W obecnych czasach kiedy układ drużyn jest losowy i opiera się na ilości graczy chcących grać danym narodem już mocno przestarzałe podejście. Ostatnia najbardziej dojrzała propozycja niestety również ze starego forum również zakładała nastawienie na blok wschodni Project - Polish Technological Tree / Projekt - Polskie Drzewko Technologiczne [EN/PL] - Przywitaj się! - War Thunder - Official Forum. Tak jak w przypadku drzewka lotniczego podejście już archaiczne. Jeśli nie widzicie grafik w ostatniej propozycji to w teorii mam gdzieś je zapisane na dysku. Tak. Mam bo już w momencie stworzenia tematu przez Cichociemnego na moim kompie wyświetlało się zaledwie parę z nich, na służbowym parę innych, a u kumpla na kompie jeszcze inne. Nigdy nie pokazywały mi się wszystkie razem Więc pobrałem i zapisałem je na dysku by na spokojnie sobie oblookać i nigdy ich nie usunąłem. Od tego czasu z tego co wiem powstały inne propozycje ale były stosunkowo miałkie i biedne.
Mi już jest obojętne w jakiej postaci, oby dodali. Będę zadowolony.
Bo obecnie straciłem entuzjazm do tej gry. Gram dla samego grania.
Ja osobiście uważam że drzewko Polska, Czechy i Słowacja, to jest już jedna z ostatnich sensownych drzewek jakie można dodać do gry, bo w większości są to jednak dość ciekawe pojazdy i wyjątkowe, plus, całe drzewko byłoby od rezerw do top tierow, a nie jak izreala, i to w samolotach i czołgach co jest ogromnym plus, jasne że można dodać inne kraje np, całą Amerykę południową ale tam pojawi się problem że mają czołgi ale brak samolotów, albo na odwrót, mam nadzieję że gaijin potraktuje, poważne dodanie polskiego drzewka do wt, bo jeśli mamy stać się sub, i np Francja nas dostanie i 80% pojazdów to będzie t-54-55-34 itp i 10% to będzie jakiś oryginalny projekt, jak to ma miejsce w Węgrzech czy Belgii, to ja wolę by Polski nigdy nie było w grze.
No ja kupiłem konto premium na 180 dni. I stwierdzam że za długo. Zawsze robiłem przerwy w grze najdłużej 7 miesięcy bez nawet wejścia do gry. A teraz zostało mi się 73 dni i już mam ochotę pograć w coś innego. W morskich i lądowych dobija mnie gra na pełnym uptierze 3 na 4 bitwy. A w samolotach to, plus fakt że w końcu uruchomiłem odrzutowce i zauważyłem że sporo maszyn jest fajnych ale dopiero jak się je w pełni ulepszy. Na początku strasznie się nimi męczę by coś ugrać.
Kiedyś byłem przeciwko, ale dzisiaj jestem za. Byłoby drzewko niegorsze od chińskiego czy izraelskiego. Do tego dać subdrzewko z Ukrainą czy państwami bałtyckimi i gitara.
Tylko trzeba wziąć pod uwagę to, że byłoby to wykonanie gaijinowe czyli na początku byłyby to kopie z innych drzewek z 1-2 unikalnymi maszynami. Jakaś unikalna premka pewnie w preorderze. Dopiero później daliby coś naprawdę polskiego.
To ja od 4 lat gram praktycznie z przerwami max na 2 tygodnie. Przestałem grać bitwy naziemne, sporadycznie z jakimś streamerem zagram parę bitew i szybko przypominam sobie, dlaczego mam nie grać tego trybu, okrętów nie ruszałem nie pamiętam od kiedy, powietrzne bitwy realistyczne praktycznie też przeszły do historii, gram symulacje powietrzne, choć coraz mniej radości mi to sprawia. Niestety balans i grind psuje całą radość. W zeszłym tygodniu zagrałem łącznie 17 bitew, jeśli wierzyć temu co w moim profilu widnieje :) (Mam ukryty, więc Wy nie widzicie).
Tak w zasadzie pomyślałem że z tego wszystkiego nie dodałem swoich przemyśleń na ten temat. Ogólnie w pełni popieram dodanie Polskiego drzewka. W 3 propozycjach które wyciągnąłem na wierzch twórcy chcieli pokazać ogrom unikalnych Polskich konstrukcji. I zawsze uważałem ze jest to plus ale też i błąd. Bowiem koniec końców nie chodzi o to bo po prostu dodać Polskę, ale by ta Polska była grywalna! A do tego potrzeba dobrego zbalansowanego lineupu. I Polska zawsze to posiadała! Ba sam fakt że poza rodzimymi konstrukcjami używaliśmy ogromu maszyn zagranicznych, choćby do szkolenia jest gigantycznym plusem bo mamy w pełni załatane dziury w BR, mamy mnóstwo maszyn które mogą służyć jako premki zarówno “zwyklaki” jak i prototypy, maszyny na eksport, samoloty znanych pilotów i sporo “nazwanych czołgów” jak i maszyn zdobycznych w Polskich barwach. WT musi na siebie zarabiać i nie może nudzić, a Polska oferuje maszyny za złote lwy + maszyny pułkowe + maszyny na eventy. Z poddrzewkiem tylko Czechosłowacja/Czechy/Słowacja byłby to ogrom maszyn. Ukraina jako poddrzewko jest dla mnie lekko kontrowersyjna. W zasadzie same maszyny z top tierów plus to co dostali jako wsparcie, tudzież zdobyli w bitwie. Wydaje mi się że sprawialiby że Polska na szczytach byłaby zbyt “popsuta” (czyli zbyt potężna)
Nom. Masz ewidentnie okres wypalenia zawodowego. Wiesz że mam dekal za 3 lata służby? jak szedłem na imprezę/ wyjeżdżałem na szkolenie/urlop prosiłem siostrę oraz kumpli by się logowali za mnie.Brakło mi 2 miechów do dekala za 5 lat. Ale odpuściłem i na dobre mi to wyszło. Przemyśl to. Mi nie raz odpoczynek od Wt mocno pomógł i pozwolił zignorować wszelkie problemy gry. A sam pewnie wiesz że jest ich dużo. Na dobrą sprawę można by nowy temat założyć “problemy gry” i ciągnąc to tam. Od dziwnych mechanik, przez problemy, po mechanizmy które od lat nie działają.
Prędzej wypalenia życiowego.
Ja tam sam nie mogę się już doczekać Polska zwłaszcza po ostatnim szaleństwie zakupowym tym bardziej stanowi o wiele większy sens dodawania jej niż kiedykolwiek. W dodatku Polacy zapewne tak samo jak w przypadku WoTa stanowią duży playerbase więc potencjalne drzewko przyniosło by ślimakowi spore przychody $$$. Trochę siedzę w temacie oglądam te treści na bieżąco nawet zrobiłem własną suggestię Polish Tech Tree with Czechoslovakian sub-tree idea! - #105 by IN_SPEEDwE_TRUST i wsumie po tym leaku mam wrażenie że jesteśmy tylko coraz bliżej.