Planowane zmiany w Klasyfikacji Bitewnej na kwiecień 2024

Cześć wszystkim, dziś przedstawiamy propozycje zmian w Klasyfikacji Bitewnej na kwiecień!

Wprowadzono kilka zmian w Klasyfikacji dla samolotów, pojazdów naziemnych i okrętów.

Zgłoś nam swoje uwagi

Będziemy czytać wasze opinie na temat tych zmian, więc zachęcamy do dzielenia się swoimi przemyśleniami i wszelkimi innymi sugestiami.

Jeśli widziałeś jakieś komentarze, z którymi się zgadzasz, upewnij się, że dałeś im serduszko!

Zespół War Thunder

Ktoś się wreszcie odważył ruszyć M18 ciut w górę. Brawo Wy. Trochę lat to zajęło.
L-62 ANTI II dawno zasługiwało na podniesienie klasyfikacji, tylko tam nie ma nic sensownego na samoloty do III ery włącznie, a i IV cierpi na chroniczny brak amunicji. Obrót wieży na poziomie 14-15 stopni to sorry ale to są zwyczajne crapy jeśli chodzi o strzelanie do czegokolwiek co lata. Jak często leci coś w Was i nie strzela? No właśnie, a to jedyny sensowny przeciwnik dla takich wehikułów. Generalnie więc poziom beznadziei zwiększa się.
Leopard 40/70 - ktoś tam chyba zapomniał dodać 1 przed przecinkiem jak nie lepiej. Elitarny niszczyciel czołgów, dawno powinien wylądować wyżej. Zresztą helloł, to jest podwozie Leoparda, a jest niżej niż Tiger I.
Fox - Brytole mają na 7.7 4 pojazdy, z czego już jeden lekki. Na 7.0 tylko jednego Conwaya, a na 7.3 jednego FV4202. W ramach różnorodności setów, proponowałbym raczej nie ruszać go poza widełki 7.0-7.3.

Szczerze nie rozumiem pewnych zmian, szczególnie w drzewku francuskim:

AMX-30 DCA (GRB) z 8.3 → 8.7 - rozumiem, że ten pojazd jest bardzo efektywny, ale jednocześnie nie jest bardziej efektywny od Geparda czy innych pojazdów przeciwlotniczych na tym BR.
Czyste statystyki to jedno, tylko trzeba uwzględnić z czego one wynikają - być może francuskie drzewko jest robione przez doświadczonych graczy, dla których to nie jest pierwsze drzewko.

Roland 1 (GRB) z 10.0 → 9.7 - będzie to aktualnie najniższy pojazd przeciwlotniczy z zasięgiem rakiet powyżej 6km (po wybadaniu pocisków Roland 3 - 8km zasięgu), gdzie w najgorszym wypadku będzie grał na przeciw samolotom 8.7 które nie posiadają RWR. Przyznam szczerze, że nie mam go jeszcze wybadanego, ale patrząc po nim, nie wiem czym prócz podwozia różni się od niemieckiego czy amerykańskiego rolanda.

Inne przypadki:

Bosvark oraz BTR-ZD. Różnica między nimi to granaty dymne oraz kąt ostrzału (Bosvark ma limitowane), prócz tego są to pojazdy o bardzo podobnych możliwościach, z dokładnie tym samym działem przeciwlotniczym - ZU-23-2 oraz tym samym wyborem amunicji. Różnica na poziomie 0.4 BR jak było dotychczas jest uzasadniona ze względu na inne kąty ostrzału (oraz te granaty dymne…) ale cokolwiek ponad to jest już dziwną zmianą według mnie.

Co do samych samolotów - ciężko jest się wypowiedzieć. Z jednej strony samoloty z 8.3 mogły natrafić na samoloty posiadające pociski 30G (chociażby Jak-38), z drugiej strony… teraz będą mogły walczyć przeciwko samolotom z 7.0 co jest no… kompresją.

Uważam, że o wiele lepszym rozwiązaniem byłaby dekompresja samolotów wyżej i ewentualnie dostosowanie samolotów poniżej, np zwiększyć BR do maksymalnie 14.0 lub nawet 15.0 - gdzie najwyższą klasyfikację zajmowały by samoloty z aktualnej topki.

Podobnie można by zrobić z pojazdami pancernymi - zwiększyć klasyfikację bitewną do ~14.0, co pozwoliło by na o wiele bardziej zbalansowany matchmaking.

Być może niektóre nacje miały by dziury, ale czy i tak niektóre nie posiadają takich dziur aktualnie?

Edit:
Dodatkowa sprawa - Francja zostanie jedną z niewielu nacji, które nie posiadają dobrego pojazdu przeciwlotniczego do 8.3 - zaburza to nie tylko pewien balans, ale również zabiera pojazd z konkretnego zakresu bitew dywizjonowych.
Zmiana klasyfikacji AMX-30 DCA jest dla mnie tym bardziej niezrozumiała, że na tym samym BR znajdują się o wiele lepsze pojazdy jak np PGZ09, który posiada dwa radary, jeśli mnie pamięć nie myli to IRST oraz termowizję oraz stabilizację, przy w zasadzie tych samych możliwościach artyleryjskich co Gepard.
Sam Gepard posiada dwa radary - co daje już znaczną przewagę nad AMX-30 pod względem możliwości przeciwlotniczych.
Mam również gorącą prośbę ze strony społeczności SQB - jeśli wprowadzacie jakiekolwiek zmiany w klasyfikacji bitewnej, niech to odbywa się dosłownie w ostatni dzień sezonu SQB.

2 Likes

Teraz czekamy na powrót Strf 9040 i Lvkv 9040C na 9.7. Tak samo gdzie podbitka BR dla 2s38?

No i Wizel 1A4 na 8.0 lub wyyyyże j;)