Ostatnio zauważyłem kilka dziwnych rzeczy w całej grze w trybie DirectX12. Sprawdzałem to na nowym kompie na RTX 5090 jak i na starym na RTX 3070. Otóż występują następujące błędy:
FPSy w hangarze, garażu czy w porcie są zablokowane na ok. 150 nawet gdy mamy włączony generator klatek x4 i w bitwie mamy 300-400fps. W przypadku RTX 3070 FPSy w hangarze spadają do połowy wartości, która jest w bitwach. Jest tak od kilku aktualizacji nie pamiętam kiedy dokładnie to zepsuli, ale całkiem niedawno. Obciążenie karty graficznej jest natomiast wyższe niż w bitwie.
W bitwach pancernych szczególnie na arkadach po wejściu do samolotu i ponownym wejściu do czołgu mamy połowę wartości fps, albo nawet i mniej niż w przypadku gdybyśmy zostali w czołgu. Błąd występuje zarówno na RTX 5090 z R9 9950X3D jak i RTX 3070 ze starym Intelem I7-8700.
W bitwach pancernych pomarańczowy dym od wsparcia artyleryjskiego potrafi zadusić 5090 i z 240kl./s robi się 30. Tak samo jest granatami dymnymi.
Przy włączonym generatorze klatek DLSS na RTX 5090 (na 3070 nie można włączyć generatora DLSS więc nie mam jak sprawdzić) obraz się fatalnie rozmywa, tym bardziej, im więcej klatek ma generować karta + karta generuje dziwne plamy na obrazie przy włączonym RT.
W bitwach lotniczych przy włączonym RT słońce nie może się zdecydować czy w danym obszarze ukrywa się za górą czy też przez tą górę prześwieca. Generuje to momentami dziwne mruganie cieni.
Powyższe problemy występują w trybie DirectX 12, który jest w fazie bety zarówno na live serwerze jak i na serwerze deweloperskim, zarówno z włączonym jak i wyłączonym RT Jakość DLSS ustawiona na “natywną”, albo na “jakość”. Na DirectX11 problemów nie ma. Chciałbym się dowiedzieć czy macie podobne problemy na DirectX 12, ale skoro sprawdzałem to na dwóch kompach, co najmniej dwóch aktualizacjach, oraz na dwóch różnych klientach gry: na steam i na launcherze gaijina to obstawiam że problem jest wszędzie i leży on w grze, albo w aktualizacjach Windowsa. Używam Win 11 w najnowszej możliwej wersji, bez wersji previev oraz najnowszych sterowników Nvidii. Będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz i wszelką aktywność pod postem.
Niedawno zakupiłem RTX 5070 12 GB i u mnie jest to samo. Hangar:150 FPS, bitwy 300+z DLSS (FG x4). Obciążenie karty też jest większe w hangarze. Ale podobnie miałem na poprzedniej karcie, Radeon RX 6700 XT. Tzn. obciążenie karty w hangarze było większe niż w bitwie. Tylko liczba FPS nie była limitowana.
Procesor to R7 9800X3D.
U mnie pojawiają się smugi za samolotami. Widoczne są na symulacji, gdy patrzę na samolot wroga.
Wcześniej miałem też ghosting, ale tego pozbyłem się zmieniając ustawienia monitora (Czas reakcji).
Smugi udało się usunąć, zmieniając jakieś opcje w panelu sterowania Nvidia Control Panel, natomiast wróciły po aktualizacji sterownika do najnowszej wersji. Nie chcę tego ruszać, bo czasami po zmianie jakiejś opcji, potrafią znikać tekstury samolotów i przyrządy w kokpicie xD
Jeśli chodzi o RT, dałem sobie spokój. Karta spokojnie daje radę, nawet na ultra, ale mam podobne problemy jak u Ciebie + tekstury wewnątrz samolotu potrafią wczytywać się kilka minut do wyższej jakości.
Jeszcze jedno zapomniałem dopisać. FPSy w kokpitach to jakaś masakra. Im starszy kokpit tym mniej FPSów z włączonym RT. Tak jak widok zza samolotu to 240 fps, tak kokpit to jakieś 60 fps i karta się dusi. FG to trochę ratuje ale mimo wszystko czuć spadki i wczytywanie. W każdym bądź razie dzięki za odpowiedź :)
Ja po ostatniej aktualizacji wróciłem do Dx11 bo 12 jest dla mnie nieggrywalna na 3060. Regularne spadki do okolic 40fps, czasami w lsowej bitwie się zablokuje na 30 fps a czasami spadki nawet do kilku-kilkunastu fps. I to nieważne czyy rt jest włączony czy nie.
Może to kwestia sterowników? Ale nie, że stare czy coś, tylko może są niedopracowane.
Na Radeonie jedyny problem jaki miałem, to zawieszanie się gry po wciśnięciu alt+tab, czasami wystarczyło raz, a czasami dopiero po kilkunastu razach.
Gdy zmieniłem cały komputer na nowy, z nowo zainstalowanym systemem, problem dalej występował.
Po zmianie grafiki na RTX 5070 dalej jest, ale rzadziej występuje.
Za to w pojawiają się jakieś glitche, jakieś przycinki na zimowych mapach lotniczych, problemy z RT i ghosting.