Naliczanie aktywności w bitwie (błąd)?

Witam,

zastanawiam się jak naliczana jest aktywność operatora w bitwach. Zwróciłem uwagę że z każdym kolejnym patchem do gry jakby jej ubywało a co za tym idzie ograniczana jest liczba przychodów za każdą rozegraną bitwę. Przykład z dnia dzisiejszego - czas trwania bitwy (według czat) 9:48, aktywność zaliczona 9:18 - wszedłem od razu po wyzerowaniu licznika na pierwszym ekranie zaraz po dołączeniu do rozgrywki grając całość tylko 1 pojazdem:

Ostatecznie wychodzi na to że czas aktywności zaliczany jest (chyba) dopiero jak pojawisz się na polu odliczając ten pierwszy czas w którym czekasz na rozpoczęcie rozgrywki co osobiście uważam nie ma najmniejszego sensu, a co za tym idzie tracisz przychody. Wygląda na to że Gaijin celowo zmniejsza przypływy na konto gracza według mojej oceny.

Czy ktoś z weteranów może się wypowiedzieć jak to wyglądało wcześniej? Być może moje rozważania są bezpodstawne.

1 Like

Jakby weterani zwracali uwagę na takie pierdoły, to dawno by wylądowali w Tworkach czy innej Choroszczy.
Nie zwracaj na takie duperele uwagi i ciesz się grą, jeśli sprawia Ci przyjemność.

2 Likes

Dla ciebie to może i pierdoła, ja jako nowy gracz cierpię na chroniczny brak srebrnych lwów, tracąc za każdym razem na bitwie po kilka czy kilkanaście tyś SL w formie możliwego błędu mogę poprawić (podejrzewam) nie tylko sobie tą sytuację, dlatego szukam możliwego potwierdzenia u bardziej znających mechaniki gry.

Pozostaje mi się cieszyć z faktu że akurat tobie wszystko w tym temacie pasuje. Pozdrawiam

2 Likes

Mam podobne wrażenie co i Ty, ale w tej wengierskiej grze gracze są jedynie gawiedzią, która co najwyżej może się irytować. Cały współczesny świat jedzie od lat na obniżaniu jakości… pardon - optymalizacji, więc obecnie łatwo spotkać takie trendy w miejscach dawniej uważanych za niedopomyślenia. A czy to działanie celowe czy samosięrobiące - nie mamy jak sprawdzić. Jaka więc jest Prawda? Kiedyś to była Komsomolska, Moskiewska i Leningradzka ;)

Musiałem zagrać jakieś mecze, żeby napisać post na forum - to też jest jakiś absurd, zwłaszcza gdy grasz od kilku(nastu) lat, no ale do tego absurdu był czas przywyknąć.

Ja tam czasem wnikam, ale kolejnego raportu, który nigdy nie doczeka się rozwiązania, nie będę tworzył 🤣
Tymczasem, naliczanie aktywności dywizjonowej też coś szwankuje:

Według niebieskich “żarówek” otrzymałem:
4680 pkt / 200 = 23,4 pkt dywizjonowych
5783 pkt / 200 = 28,9 pkt dywizjonowych
5062 pkt / 200 = 25,3 pkt dywizjonowych
Razem 77,6 pkt. Oczywiście Gaijin zaokrągla te liczby, ale w jakiś dziwny sposób :)

Według gry, posiadam na razie:
shot 2026.01.17 01.37.50

Ogólnie to dramatu nie ma, bo i tak nie ma za dużej aktywności, ale chodzi o sam fakt, że coś nie działa i właśnie nikt nie zwraca uwagi na takie rzeczy. Nie wiem, może na starość człowiek staje się bardziej uważny? Przynajmniej w tych kwestiach ;)

shot 2026.01.17 02.08.44

Kiedyś to było naliczane mniej więcej tak:
Gdy dostawaliśmy niebieskie punkty, dzieliło się je na 200 i wychodziło ile punktów dywizjonowych dostaniemy po bitwie.

Jeśli nie dostawaliśmy niebieskich punktów (bo np. nie badaliśmy żadnej nowej maszyny, ani żadnego modułu) dzieliło się żółte “żarówki” przez 100 i to też się zgadzało. Mniej więcej, bo jak wspomniałem ślimak czasem dziwnie zaokrągla ;)

Nie liczę tego po każdej bitwie, ale teraz zwróciłem uwagę, że coś te punkty się nie zgadzają. Zagrałem czołgami, ze słabymi wynikami to i mało punktów wpadło. Zazwyczaj gram SB powietrzne gdzie czasem wystarczy 1 bitwa, żeby nabić 360 pkt więc sprawdzam tylko, czy punkty się pojawiają po zakończonej bitwie. A teraz sprawdziłem szsczegółowo i jest lipa :)

Punkty dywizjonowe

2 Likes

Czyli wychodzi na to, że jednak coś jest nie tak jak powinno zarówno w aktywnościach osobistych jak i w dywizjonowych. Jutro założę ticket w tej sprawie choć sądzę że jak to w “niewygodnych” tematach pozostanie bez odpowiedzi lub wpadnie jakaś bezsensowna regułka bota, a rezultatami podzielę się tutaj.

Dzięki za wypowiedzi

1 Like

Okazało się, że o 1:26 przeniosło 23 punkty, z pierwszej bitwy prawdopodobnie, na badanie maszyny dywizjonowej, tyle że nie miałem powiadomienia na ekranie. Nawet restarowałem grę o 1:34 patrząc po plikach .clog i tego powiadomienia też nie było.
Punkty się znalazły, ale dostałem więcej niż to wychodzi z obliczeń.

shot 2026.01.17 11.34.00

2 Likes

Dobrze, że się wstrzymałem z ticketem na czas po weekendzie. Czyli pozostaje tylko fakt “ucinania” drobnych expa i SL w bitwach. Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam

1 Like