Mi-8AMTSz-WN: Wyższy poziom szturmu

Dzisiaj omówimy najnowocześniejszą i najciężej uzbrojoną wersję wojskowego śmigłowca transportowego Mi-8, która pojawi się w grze z wydaniem najbliższej aktualizacji!

Mi-8AMTSz-WN „Sapsan”: Śmigłowiec szturmowy dla ZSSR na erze VII

W pigułce:

• Pociski przeciwpancerne Ataka, których nie mają wersje Mi-8 obecne w grze.
  • Pociski powietrze-powietrze Wierba.
  • RWR z MAWS.
  • Celownik strzelca zintegrowany z kamerą termowizyjną.
  • Radar lotniczy z aktywnym elektro­nicznym skano­wa­niem fazo­wym (AESA).

Historia śmigłowca

W 2017 roku na wystawie MAKS szerokiej publiczności po raz pierwszy zaprezentowano nową, transportowo-szturmową wersję Mi-8, opracowaną w Ułan Udeńskej Fabrykce Lotniczej, która zastała zmodernizowana w Narodowym Centrum Śmigłowców (NHC) – przedsiębiorstwie badawczo-rozwojowym utworzonym w ramach kooperacji biur konstrukcyjnych Mila i Kamowa. Nowy Mi-8AMTSz-WN Sapsan był dalszym rozwinięciem Mi-8AMTSz Terminator, uwzględniającym doświadczenia z ich bojowego użycia, w tym w Syrii. Głównymi różnicami w stosunku do poprzedniego wariantu były nowe silniki produkcji rosyjskiej oraz czterołopatowy wirnik ogonowy, który był stosowany w śmigłowcach Mi-28N i Mi-35. Zmodernizowana elektronika umożliwia użycie przeciwpancernych pocisków kierowanych Ataka, a przedział desantowy został zmodyfikowany. W 2019 roku Ministerstwo Obrony podpisało kontrakt na dostawę dziesięciu śmigłowców Mi-8 „Sapsan”.

Pobierz tapetę:

Poznaj Mi-8AMTSz-WN!

Kto by pomyślał, że staruszek Mi-8 z woła roboczego zmieni się w niesamowity śmigłowiec szturmowy z najnowocześniejszą bronią i zaawansowaną elektroniką? Poznajcie Mi-8AMTSz-WN „Sapsan”, bezpośredniego następcę rekordzisty War Thunder pod względem ilości przenoszonych rakiet, Mi-8AMTSz. Ten nowy helikopter jest skuteczniejszy w boju od swojego poprzednika, być może pod każdym względem! Obejrzyjmy z bliska tego olbrzyma!

Operacje bojowe w Syrii wykazały pewne aspekty, w których śmigłowiec szturmowy Mi-8AMTSz mógłby zostać ulepszony. „Sapsan” ma lepszą widoczność w każdych warunkach pogodowych i jednocześnie mniejszą podatność na pociski powietrze-powietrze! Jest to możliwe dzięki nowemu i zaawansowanemu systemowi celowniczemu, którego częścią jest wysokiej jakości kamera termowizyjna i optyka, a także osłonom na otworach wydechowych i automatycznemu systemowi (MAWS) do odpalania flar i dipoli po wykryciu działania wrogich systemów rakietowych.

image

image

Dzięki nowej elektronice pokładowej i celownikowi z dobrym powiększeniem, Mi-8AMTSz-WN może wystrzelić kierowany pocisk przeciwpancerny Ataka. Rakieta ma głowicę tandemową, zasięg do 6 km i jest głównym uzbrojeniem tego śmigłowca w bitwach lądowych. „Sapsan” posiada także radar, zdolny do wykrywania i śledzenia zarówno celów powietrznych, jak i naziemnych, znacznie zwiększa świadomość zagrożeń pola walki.

Mi-8AMTSz-WN ma też czterołopatowy wirnik ogonowy, taki sam, jaki mają Mi-28N i Mi-35M. Inne ważne modyfikacje obejmują zwiększoną ochronę i nowe, wbudowane uzbrojenie — parę wielkokalibrowych karabinów maszynowych na skrzydłach z węzłami podwieszenia broni.

Pomimo znacznych ulepszeń, Mi-8AMTSz-WN zachował ważne cechy swojego poprzednika, które są cenione przez tych, którzy grają tą rodziną śmigłowców! Po pierwsze, nadal przenosi rekordową dla śmigłowców liczbę rakiet, nawet do 80 rakiet S-8KO z głowicą kumulacyjną. Można je dokładnie wycelować dzięki komputerowi balistycznemu. Po drugie, posiada rakiety powietrze-powietrze Wierba, należące do najlepszych w swojej klasie. To oznacza, że tak jak poprzednik stanowi zagrożenie dla samolotów myśliwskich, które liczą na łatwego fraga! I na koniec, ten helikopter ma duży zapas przeciwśrodków zaradczych odpalanych automatycznie w przypadku wykrycia zagrożenia.

To wszystko na dziś! Mi-8AMTSz-WN pojawi się w War Thunder wraz z wydaniem kolejnej dużej aktualizacji. Do tego czasu śledź naszą stronę internetową, aby uzyskać więcej informacji o nowościach!

Należy pamiętać, że charakterystyka tego pojazdu może ulec zmianie przed dodaniem go do gry.

Możesz znacznie przyspieszyć badania nad Mi-8AMTSz-WN z tym zestawem:

Zestaw Black Shark

Black Shark Pack

Zestaw zawiera:

• Śmigłowiec Ka-50 „Black Shark" (Era VI, ZSRR)

• Konto premium na 15 dni

• 2000 Złotych Orłów

• 49.99

• SKLEP

4 Likes