Masa czołgów

Zacząłem analizować podane masy czołgów w grze i jakoś mi one tak nie pasują. Pojazdy, które mają o wiele grubszy pancerz przy podobnych gabarytach są niejednokrotnie lżejsze lub mają równoważną masę.

M4A2 76 - 33 tony vs. T-44-100 - też 33 tony
AMX M4 - 52 tony vs. T-10M - 50 ton vs. T32E - 54tony

Dla mnie jakieś to niezgodne jest z jakąkolwiek logiką. Dobra OK, nie jestem idiotą - gabaryty robią swoje, ale chyba nikt mi nie wmówi, że T32 to kruszynka i dlatego przy takim grubym pancerzu waży tylko 2 tony więcej niż AMX M4.

Te ciężary z lat '30 typu Char 2C - jasne, blok mieszkalny okryty pancerzem, no to wiadomo, że ważyło. Także ten argument proszę sobie darować. Mówimy o czołgach, które jakoś nie różnią się diametralnie między sobą wymiarami.

Pytanie zadaję z tego względu, bo natrafiłem na wzmiankę, że francuscy inżynierowie mocno się głowili jak tu zrobić tego Lorraine’a 40t żeby ważył te 40 ton. Mogli się dopytać Rosjan, którzy zrobili wielkiego kloca IS-3, który rzekomo ważył tylko 8 ton więcej przy o WIELE grubszym pancerzu. No albo Amerykanów, którzy zrobili Jumbo Pershinga o wadze 46 ton - tylko 2 razy więcej niż taki papierowy Panzerek 3 i o 6 ton więcej niż Lorraine 40t.

Dla mnie te masy to są z czapki wzięte, nie uwierzę dopóki odczytów z wagi nie zobaczę. Według mnie to był element “flexowania” się wtedy. Coś w stylu: “oo patrzcie wy durni kapitaliści/komuniści, zrobiliśmy stalowego giganta, który waży tylko 35 ton. I co łyso?”

1 Like

Wydaje mi się, że to jest bardziej kwestia rodzaju wykorzystanego pancerza, przestrzeni wewnątrz pojazdu, wagi poszczególnych komponentów. Dla zobrazowania: M1 Abrams pomimo swojej wielkości i wagi ma znacznie mniejszy nacisk jednostkowy na podłoże od odpowiedników z najwyższej ery ZSRR.

Dodatkowego smaczku dodaje fakt wg powyższego przykładu, że amunicja do działa 76mm ma wagę do 7kg a w dziale 100mm do 15,9kg. Ciężko stwierdzić czy rozłożenie masy całego czołgu na wewnętrzne komponenty czy pancerz jest prawidłowo odwzorowany oraz czy “źródła historyczne”, na które powołują się gadziny są słuszne/prawdziwe. Historia wojskowości pokazuje, że lubiano zawyżać lub zaniżać dane różnego rodzaju dla celów propagandowych lub zrobić “ćwieka” przeciwnej stronie “jak tego dokonali?”.

Sherman brał 71 pocisków, a ww teciak 30.

1 Like

Ten co odkrył że WT nie ma nic wspólnego z realizmem xD