Karty na stół Nr 2: Bieżące informacje

Hej wszystkim, dzięki za sprawdzenie kolejnej edycji karty na stół. Jest to nowa seria, w której informujemy was o tym, co my i deweloperzy robimy za kulisami, możecie przeczytać nasz poprzedni post [tutaj].

Dziś mam kilka informacji na temat kilku nadchodzących funkcji i kilka zestawień tego, nad czym obecnie pracujemy, więc przejdźmy do rzeczy!

Pociski FOX-3 i rozszerzenie BR

Pierwszy tydzień po dużej aktualizacji jest zawsze niezwykle pracowity dla całego zespołu, a kluczowym celem od pierwszej minuty premiery było zebranie opinii i danych z bitew powietrznych najwyższej ery. Dodanie nowego typu broni stanowiło duży skok w możliwościach dla najlepszych samolotów i było czymś, co musieliśmy bardzo uważnie monitorować.

Zaczęliśmy od wycięcia i obniżenia wysokości wielu szczególnie dużych drzew na mapach lotniczych, aby latanie poniżej progu wielościeżkowego było wygodniejsze.

Nie poprzestaliśmy jednak na tym i niedawno zwiększyliśmy maksymalny BR dla bitew powietrznych do 13.7, dekompresując większość samolotów w zakresie 10.0+ i przesuwając wszystkie samoloty wyposażone w FOX-3 w górę, aby dać ulżyć wcześniejszym samolotom.

Ponadto, aby poprawić osiągi, wszystkie najlepsze samoloty na erze VIII mogą teraz domyślnie wyposażyć się w mniejszą liczbę zaawansowanych pocisków rakietowych (pełna ładunek tych pocisków można zabrać normalnie po odblokowaniu odpowiedniej modyfikacji).

Chcielibyśmy również zauważyć, że te zmiany w tym przypadku nie zastępują standardowych zmian BR, które pojawią się nieco później i obejmą również zmiany dla maszyn niższych er.

Chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim, którzy poświęcili czas na pozostawienie opinii na temat najwyższych er i nowych pocisków, było mnóstwo do przejrzenia i regularnie w ciągu ostatnich dwóch tygodni, kiedy się wylogowywałem, widziałem deweloperów w rozmowach głosowych do późna w nocy, omawiających wszystko i przeglądających dane. Chociaż nie możemy odpowiedzieć na każdą opinię indywidualnie, wszystko, co można przekazać, jest przekazywane, więc od nas wszystkich tutaj bardzo dziękujemy za przesłanie nam swoich przemyśleń, te zmiany zostały wprowadzone z wami.

Następne maszyny z wydarzeń

Przejdźmy do konkretów! Kolejnymi dwoma maszynami będą odpowiednio okręt (Alcione) i samolot, dość wysokiego poziomu. Oba będą analogiczne do maszyn, które mamy już w drzewku.

Przypomina to jednak o interesującej kwestii dotyczącej maszyn z wydarzeń, o której często rozmawiamy wewnętrznie. Z jednej strony posiadanie całkowicie unikalnych maszyn jest świetne, ale jeśli robimy to często, blokujemy je przed umieszczeniem ich w drzewku technologicznym, ale z drugiej strony posiadanie już istniejących maszyn w drzewkach jako maszyn specjalnych może być dla niektórych mniej atrakcyjne, jeśli ktoś już je posiada.

Ogólnie rzecz biorąc, lubimy wybierać interesujące modyfikacje lub historycznie znaczące przykłady istniejących maszyn, a nawet po prostu taką wersję która dałaby dobrą reprezentację tego, jak wyglądałaby rozgrywka na wysokim poziomie dla danej nacji dla graczy, którzy jeszcze nie odblokowali tych maszyn. Tak więc nie blokujemy czegoś unikalnego poza drzewkiem, jednocześnie oferując alternatywę dla czegoś, co już istnieje, więc nadal oferuje coś nowego, szczególnie dla graczy, którzy nie mają jeszcze wszystkiego odblokowanego.

Nie oznacza to jednak, że w przyszłości nie będziemy mieć bardziej ekstrawaganckich maszyn specjalnych, mamy kilka ciekawych rzeczy zaplanowanych na późniejszą część roku. Nadchodząca Przepustka Bitewna również powinna być niezła, zawiera pojazd, na który czekałem od jakiegoś czasu i który powinniście zobaczyć już wkrótce. Ten jest również nieco inny i zawiera coś w rodzaju asa w rękawie, myślę, że wam się spodoba.

Zaktualizowane modele uszkodzeń śmigłowców

W dalszej części naszego harmonogramu na 2024 r. pojawią się udoskonalenia modeli uszkodzeń śmigłowców, jest to duża zmiana, na którą szczególnie czekam. Jesteśmy w samym środku procesu deweloperskiego, więc nie mogę pokazać stosu obrazów WIP, ale mogę nakreślić obecny plan ulepszeń.

Głównym z nich będzie dodanie wielu nowych modułów wewnętrznych, podobnie jak ostatnio zrobiliśmy to z niektórymi pojazdami naziemnymi. Wdrożenie wszystkich modułów zajmie trochę czasu, ale planujemy dodać wewnętrzne obiekty, takie jak sprzęt elektryczny, a także FCS, MAWS, systemy sterowania helikopterem i elementy optyczne, które wpłyną na funkcjonalność helikoptera po uszkodzeniu. Lista dodanych modułów będzie się różnić w zależności od helikoptera.

To jednak nie wszystko, zmienimy również sposób obsługi uderzeń w już istniejące elementy modelu uszkodzeń, obecnie planujemy dodać sposób, w jaki uszkodzone moduły będą wpływać na funkcjonalność innych modułów i / lub systemów. Na przykład, jednorazowe uderzenie w kadłub śmigłowca spowoduje uszkodzenie systemów kontroli lotu i uzbrojenia, nawet jeśli same moduły nie istnieją jeszcze w geometrii śmigłowca, co pozwoli nam zmienić zachowanie wszystkich śmigłowców po silnych uderzeniach za jednym razem.

Jeśli ogon zostanie uderzony z wystarczającą siłą w wyniku zderzenia z terenem lub obiektem środowiska, zostanie konsekwentnie odcięty (stanie się tak również, jeśli główny korpus kadłuba zostanie trafiony z wystarczającą siłą). Ponadto, jeśli łopaty wirnika zostaną zniszczone, istnieje szansa, że kąt zniszczonej łopaty odetnie również część ogonową.

Ostatnie Poprawki błędów

Jest rzeczą oczywistą, że zawsze pracujemy nad poprawkami błędów i poprawkami, wybrałem kilka, o których wspomniano mi na streamie, które zostały już naprawione i właśnie zostały wdrożone na serwerze głównym. Poprawki pocisków FOX-3 obejmują [nadmierną korektę wszystkich pocisków na dużych odległościach] (Community Bug Reporting System) oraz chybotanie się pocisku Derby w trakcie lotu. W rzeczywistości w dzisiejszej aktualizacji wszystkie nowe pociski FOX-3 zostały poddane drobnym poprawkom w odniesieniu do ich autopilota i balistyki, więc większość problemów podczas odpalania powinna zostać rozwiązana, a ogólna wydajność tych pocisków może się nieco zmienić. Zespół zawsze pracuje nad problemami, z grą tak skomplikowaną jak War Thunder ze wszystkimi możliwymi interakcjami i różnymi elementami, zawsze napotykamy na rzeczy, które nie działają poprawnie, ale zespół QA nigdy nie przestaje pracować nad problemami.

Jeśli masz czas, zgłaszaj wszelkie napotkane problemy. Osobiście przez lata zauważyłem, że na około 20 osób, które napotykają błąd, tylko jedna osoba faktycznie go zgłasza. W wielu przypadkach błędy są specyficzne dla określonego oprogramowania lub sprzętu, a także określonych zmiennych w meczach, które mogą prowadzić do błędów, które trudno jest konsekwentnie replikować. Nawet jeśli wydaje się, że problem jest naprawdę oczywisty, to często jest on niewidoczny poza określoną kombinacją sprzętu/oprogramowania, więc ludzie naprawdę potrzebują konkretnych danych, gdy problem zostanie napotkany.

Upewnij się, że utworzyłeś raport na [naszej platformie] (Community Bug Reporting System), jeśli widzisz inne raporty, które odnoszą się do ciebie, upewnij się, że kliknąłeś przycisk „Mam ten sam problem!”.

Bonusy RP dla nowych nacji

Przechodząc od razu do rzeczy, ta funkcja jest obecnie finalizowana. Doceniam to, że przez jakiś czas mówiliśmy „to już prawie gotowe”, ale okazało się, że wymaga to o wiele więcej pracy, niż początkowo wydawało się na pierwszy rzut oka, byliśmy nieco optymistyczni z początkowym planem wydania i powinniśmy być bardziej realistyczni z ramami czasowymi od samego początku, ale niezależnie od tego jesteśmy teraz w domu.

Zaplecze serwerowe jest kompletne, a elementy interfejsu użytkownika są wykańczane w trakcie pisania tego newsa. W tej chwili deweloperzy upewniają się, że wszystko wygląda i działa poprawnie przed wydaniem. Najpierw planujemy przetestować funkcję w jej ostatecznym stanie wewnętrznie i wprowadzić wszelkie zmiany (jeśli będą potrzebne), a następnie udostępnić ją na serwerze rzeczywistym na 7-dniowy okres testowy.

Mógłbym podać dokładny termin, jaki obecnie mamy, ale biorąc pod uwagę, że było to opóźnione przez jakiś czas, jeśli wystąpi problem i termin będzie błędny, może to doprowadzić do większego rozczarowania. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy mogą odnieść wrażenie, że po prostu czekamy na tę funkcję, aż zostanie zapomniana, ale mamy (miejmy nadzieję!) kilka tygodni, zanim będzie gotowa. Projektant pokazał mi aktualny stan kodu, ale dla mnie, który nie potrafi kodować, było to jak próba odczytania akadyjskiego pisma klinowego, więc nie mogę powiedzieć wiele poza tym, że jest to złożony system, który jest prawie gotowy.

Być może niektórzy z was pamiętają, że po ostatniej dużej aktualizacji punkty aktywności w dywizjonie zepsuły się na jeden dzień, a to z powodu testowania na żywo premii Nowej Nacji, co spowodowało pewien rodzaj konfliktu i musiało zostać wyłączone, a jego części napisane od nowa, co jest jednym z powodów dodatkowego opóźnienia.

Gdy tylko będziemy mieć pewność, że wszystko działa, również was o tym poinformujemy.

Ważna aktualizacja tekstu na blogu deweloperskim

Podczas ostatniego cyklu deweloperskiego napotkaliśmy kilka problemów z samymi blogami maszyn i myślę, że dobrze byłoby, abyśmy się nad tym zastanowili.

Celem jest oczywiście upewnienie się, że tekst jest w 100% poprawny do czasu publikacji, co jest oczywiste, ale ze względu na charakter źródeł i informacji często sprawdzamy i ponownie sprawdzamy informacje po publikacji, a czasami naturalnie lub za pośrednictwem raportów graczy niektóre szczegóły wymagają korekty, co również znajduje odzwierciedlenie w tekście.

Prawdopodobnie nigdy nie będziemy w stanie całkowicie tego uniknąć, zwłaszcza że dodawane przez nas pojazdy stają się coraz bardziej skomplikowane, ale teraz jesteśmy bardziej świadomi tej kwestii i wszyscy zaangażowani podejmują dalsze kroki, aby uniknąć takiej możliwości w przyszłych blogach. Z naszej strony będziemy wyraźnie zaznaczać na blogach deweloperów, że tekst i obrazy są wyłącznie WIP. W przypadku jakichkolwiek zmian w tekście, zwłaszcza tych większych po publikacji, które mogą odnosić się do mechaniki pojazdów, zawsze przypinamy komentarz w sekcji komentarzy na blogu, aby wyjaśnić wszelkie zmiany, abyśmy mogli zachować przejrzystość i być na bieżąco.

Jeśli chodzi o brzmienie tekstu, w przypadku naszych blogów autorzy zawsze starają się dodać trochę osobowości do tekstu, abyśmy nie pisali tylko suchych danych o pojazdach, ale czasami ten entuzjazm może przejawiać się w upiększaniu niektórych elementów, na co musimy być bardziej ostrożni w przyszłości. Oczywiście w żadnym wypadku nie chcemy fałszywie przedstawiać możliwości jakiegokolwiek pojazdu, nie ma to żadnej korzyści dla nas ani dla nikogo, kto to czyta, więc w przyszłości będziemy ostrożniej opisywać „miękkie” osiągi pojazdów, zwrotność i niezawodność itp. W przyszłości będzie lepiej, nikt w zespole devblogowym nie chce, by to, co piszemy, było źle odbierane, więc wszyscy podchodzą do następnego cyklu z większą czujnością i ostrożnością.

Statystyki!

Chcieliśmy przedstawić kilka interesujących statystyk, które pojawiły się w ciągu ostatnich 30 dni. Tak naprawdę nie robiliśmy tego wcześniej (przypuszczam, że ostatni raz zrobiliśmy to przy serii Glorious5, jeśli ktoś to pamięta), więc wybraliśmy kilka losowych rzeczy z gry, które mogą okazać się interesujące. Rzuć okiem i daj nam znać, co myślisz.

PL

Mnóstwo możliwości dostosowywania

W ramach kolejnego harmonogramu na liście znajduje się dostosowywanie profilu użytkownika. Przyjrzałem się zadaniom z tym związanym i chciałem podzielić się kilkoma wczesnymi zrzutami ekranu WiP, które pokazują, jak to będzie wyglądać. Więcej szczegółów na ten temat pojawi się bliżej premiery!

Ekran profilu konta jest teraz pełnoekranowym oknem i można go dostosować na różne sposoby, w tym wybierając ulubiony tryb, ulubione pojazdy, liczbę zestrzelonych samolotów z atomówką, a także ramki awatara i możliwość dostosowania tła profilu. Ogólnie jest tego więcej, to tylko kilka wczesnych zrzutów ekranu.

image

image

To wszystko, co mam dla ciebie dzisiaj, dzięki za poświęcenie czasu na przeczytanie mojej ściany tekstu. Wkrótce zwrócimy się do was ponownie, gdy będziemy mieli więcej rzeczy do przekazania, ale do tego czasu jesteśmy gotowi na ostrzał opinii.

Jeszcze raz wszystkim dziękujemy, do zobaczenia wkrótce!

Oxy

3 Likes

W sumie fajnie by było gdyby takie statystyki były dostępne na głównej stronie. W sensie zrzucone atomówki itp ;)

1 Like