I-16 Chung 28

Wczoraj na YT wpadł mi filmik.

https://www.youtube.com/shorts/fEp1wOd5Gkg
Wiedziałem, gdy samolot pojawił się w WT i zapomniałem.

A, że lubię sobie pogrzebać, to sobie pogrzebałem.

Część dnia poświęciłem na szukanie. Moja kolekcja źródełek:

Byłoby więcej, ale wcześniej kasowałem. Zbieram chyba od 12.2024.
Może, gdybym wcześniej publikował znaleziska, zachęciłoby to innych do poszukiwań i dzielenia się nimi.

I-16 Chung 28 w WT
Jak wiadomo, stare i nowe WT Wiki jest jakie jest. Z porównania wynika:

• I-16 Chung 28 jest zbliżony do I-16 type 5
  • I-16 type 28 i I-16 Chung 28 mają ten sam, ale nie ten sam silnik.
  • USA na potęgę kopiowali od ZSRR a nie nie potrafili porządnie skopiować silnika.
    Bugraport dot. silnika (5). Jak ktoś nie ma biblioteki, to se może rysować szlaczki a nie raporty.

I-16 Chung 28 w Internecie
Dla I-16 jest o tyle łatwiej, że numery są w kolejności i przekładają się na kolejne ulepszenia. W przypadku I-15, I-153 kolejność nie jest oczywista. Szczegóły nadal powodują wątpliwości. Nie znalazłem chińskiego lotnictwa z tego okresu, nie potrafię szukać po Chińsku.

I-16 Chung 28 był składakiem produkowanym, by uzupełnić braki w lotnictwie: ruskie pudło, amerykański silnik, stare KMy. Jedne źródła mówią, że był produkowany licencyjnie, inne, że nielicencjonowany.

I-16 Chung 28 bazuje na I-16 type 5 lub I-16 type 6.
I-16 Type 5 (wczesny) miał KMy: PV-1, następnie Browning, następnie ShKAS (1).
I-16 Type 5 (późny) miał KMy: ShKAS (2).
I-16 Type 6 / Chung 28A (3): Chinese product version, base on the I-16 Type 6 with 712hp Wright R-1820-F3 engine (Maximum speed 455 km/h), armed with two Browning machine gun.

Silnik Shvetsov M-25 (4) to licencyjnie produkowany Wright R-1820-F3.
Potwierdzenie, że silnik M-25 był w I-16 type 5 (6, 7) i I-16 type 6 (8, 9).

Inne modele I-16 w służbie Chin, które gdzieś się przewinęły: I-16 Type 5, 10, 12, 15 (UTI-4), 17, 27, 28, 29

Przy okazji polecam: авиару.рф. Dzisiaj znalazłem.
Jest to jedna z ciekawszych stron. Przepuszczam przez translator, dla się zrozumieć, ale może lepiej tłumaczyć na EN niż PL :-D

1 Like