Gaming setup czy warto?

Siemka, zacząłem się ostatnio zastanawiać nad kupieniem zestawu Joystick’a i przepustnicy do grania w WT, pytanie czy polecacie jakiś sprzęt (najlepiej kompatybilny z ps5) i/lub czy macie jakieś doświadczenia z graniem w ten sposób? Gra się lepiej/gorzej ?

1 Like

Jeśli latasz na sym to tak, jeśli RB i AB to taki zestaw jedynie Cię będzie ograniczać.

Ps.

Jeśli ta druga opcja, to rozważyłbym jakis headtracker do rozgladania się, zamiast joya.

1 Like

Korzystam z Thrustmaster T.16000m FCS + przepustnica Thrustmaster TWCS na PC.

Pod symulacje świetnie się sprawdza, na realistykach latam na klawiaturze i myszce + przepustnica do kontroli ciągu. Niestety nie wiem, czy jest kompatybilny z PS5, z PS4 chyba funkcjonował.

Tak jak Cromcat napisał, warto do symulacji załatwić sobie jakąś formę headtrackera, w Twoim przypadku pewnie PS VR by się równie dobrze sprawdziło ;)

1 Like

x55, sim, z joyem i przepustnica czasem uda mi sie cos polatac, cos zestrzelic i wyladowac
na rb latam mysz klawiatura , na symkach joy
jak dla mnie hotas to progress na symce

Ja zamówiłem Gladiator NXT EVO Space Combat Edition. Zanim go dostanę, wymienię 2 minusy - cena i liczba przycisków. Joy z wysyłką do Polski kosztuje prawie 900 zł. Przycisków jest mało, ale można im przypisywać podobno różne funkcje. Poza tym, posiada system regulowanych sprzęgieł oraz blokadę osi X. Można go wtedy wykorzystywać jako przepustnicę.
Obecnie posiadam Thrustmaster T16000M. Jak dla mnie, do latania odrzutowcami się nadaje, do latania tłokowcami w moim przypadku już nie bardzo. Jak dla mnie ma denerwujący system centrowania drążka, przez co ciężko mi wykonywać precyzyjne ruchy, zwłaszcza w osi Y.
Thrustmaster jako budżetowa wersja jest OK, ale jak ktoś oczekuje lepszej jakości, polecam rozejrzeć się za inną marką joysticków. Np. Winwing, VKBSim ewentualnie FR-Tec.