Festések! /Skins/

Minden a magyar közösség által készített festés (nem csak történelmi), és témázás a festés technikájáról, módszereiről.

A játék bizonyos szintig támogatja a saját festések készítését. Az adott járműved “Testreszabás” -ában van lehetőség létrehozni egy varázspálca ikon segítségével az átfestéshez szükséges fájlokat a játék “UserSkins” mappájába. Ezekből az egyik leglényegesebb értelemszerűen a “.blk” fájl, mert ez hívja meg a képfájlokat. A “UserSkins” mappán belül átnevezheted a járműved festésének a mappáját és tetszőleges nevet adhatsz neki, az a “.blk” fájl működése miatt így is működni fog a játékban, és jobban el fogsz tudni igazodni az egyedi festések között. Ez az a könyvtár, ahova ki kell csomagolnod a játék élő közösségéből letöltött mások által készített és közzétett festéseket is. A játék élő közössége:

https://live.warthunder.com/feed/camouflages/

Az így használt egyedi festések akár a sajátjaid, akár letöltött festések nem fognak látszani más játékosok által a csatákban, te viszont láthatod őket. Jól jöhetnek tehát, ha valamelyik típus színe irritál (piros Jak-3T), vagy ha streamelsz, vagy ha úgy érzed jobb morált ad a csatákhoz. Ha a játék piacterén belül vásárolsz a gépre coinért festést, akkor az egyből rámegy a gépre, és azt más játékosok is látni fogják a csatákban. Nagyon olcsóak a festések, néhány száz forintba kerülnek. Ha te a festésedet szeretnéd a piactéren látni, akkor előbb a wt live közösségbe fel kell azt töltened. Ezt követően bárki letöltheti ingyen, és ezt követően ha vannak a magyar delegációban haverjaid, akkor szólhatsz nekik, hogy kerüljön be a piactérre. Ha nincs, szinte esélyed sincs. Nekem több mint 20 megszólalásig élethű magyar fesétsem portyázott fent a wt live -on fél évig teljesen hiába, míg ha visszanézed a régi fórum első néhány oldalát, láthatod, hogy nagyon gyenge minőségű festések 1-2 hét alatt bekerültek a piactérre, ez így ebben a formájában csak haveri alapon működhet. Ha bekerült a festésed, akkor a vételára nem hozzád, hanem a játékhoz megy. Mert a játék írt egy szép hosszú szabállyzatot arról, hogy neked nincs jogod semmire, hogy minden az övék amit a wt live -ra feltöltesz, hogy örülj, ha bekerül, hogy örülj, hogy élsz, hogy örülj, ha levegőt vehetsz stílusban. Ezt tartják is, egy kicsit nyilván többet képzelnek magukról mint kellene, illetve gőzük sincs a szerzői jog halvány lila fogalmáról sem. Néhány készítő kapott néhány alacsony rangú prémium járművet ajándékba 30+ festés után amit nem kért, és amire az osztagai alapján soha nem is volt szüksége.

Na de vágjunk is bele a saját festésedbe. Azok a képfájlok amiket a játék a varázspálcával generált sok esetben le vannak maszkolva “sample” felirattal. Ez lehet az első akadály amivel szembesülsz. Ez könnyen javítható, de még könnyebb kicserélni ezeket a fájlokat CDK-s fájlokra. Ilyenkor le kell töltened a War Thunder CDK csomagját amit azoknak raktak össze, akik szeretnének egyéni tartalmakat készíteni a játékhoz.

https://wiki.warthunder.com/Download_War_Thunder_CDK

Az “assetviewer” nevű programjukat elindítva a filtereket keresőket kihasználva elég gyorsan hozzájuthatsz a járműved tiszta képeihez. Ezeket csak a CDK mappába tudod kimenteni bug miatt és csak DDS formátumban. A .blk fájlodba tehát már bele is kell írnod, .tga kiterjesztésről .dds kiterjesztésre kell átírnod a meghívott képfájlokat. Sok típus esetén előfordul, hogy egy festés több más gépre is alkalmazható. Ilyenkor a varázspálca által külön generált könyvtárakból egybe másolhatod bele a .blk fájlokat, beleírhatsz a .blk fájlokba, hogy egy nevű képfájlokat hívjanak meg, és akkor egy festés több gépre is működni fog. Például a német MiG-29 esed és orosz MiG-29 esed is működhet egyetlen festéssel ezzel a módszerrel.

Kezdetben mindenképpen egy egyszerű repülőgépen érdemes a festést gyakorolnod, például valamelyik Jak-3 -ason. Amikor a képfájljait megnyitod, akkor láthatod, hogy a teljes átfestés rád vár és nem kapsz hozzá külön rétegben poligon térképet, sem üres fehér vagy semlegesen festhető színű gépet sem (néhány típushoz van feltöltve template festés a wt live -ba, bizonyos esetben jó, bizonyos esetekben kifogásolható minőségben). A felület, poligon térkép, UVW map, a 3D modell része, benne van a 3D modell fájlban amihez nem férhetsz hozzá, és ez a felület térkép határozza meg, hogy a festésfájlod melyik része a modell melyik poligonjaihoz, felületeihez tartozik. Neked a festést tehát -enélkül kell megcsinálnod, ami ugyan szokatlan, de megoldható. Ennyi volt egyenlőre a festések módszereiról és technikájáról való témázás első része.