Dekompresja klasyfikacji Bitewnej dla najlepszych samolotów i towarzyszące jej zmiany w podstawowym uzbrojeniu

Po przeanalizowaniu skuteczności samolotów wyposażonych w nowe pociski FOX-3 oraz liczby sesji gry z udziałem najlepszych samolotów, zdecydowaliśmy się przeprowadzić dekompresję Klasyfikacji Bitewnej od 10.0 do 13.0 i podnieść maksymalną Klasyfikację Bitewną do 13.7. W ten sposób chcemy rozwiązać kilka problemów jednocześnie: oddzielić najlepsze samoloty z najbardziej zaawansowanym uzbrojeniem dostępnym obecnie w grze od wcześniejszych samolotów trzeciej i czwartej generacji, a także oddzielić samoloty szturmowe z pociskami all-aspect od wielu przeciwników, którzy nie mają tego uzbrojenia i skutecznych sposobów przeciwdziałania im.

Należy pamiętać, że te zmiany Klasyfikacji Bitewnej będą miały zastosowanie tylko do bitew powietrznych i nie będą miały wpływu na bitwy mieszane. Warto również zauważyć, że są to nieplanowane zmiany w klasyfikacji Bitewnej, więc obejmują one jedynie zmiany w klasyfikacji Bitewnej samolotów wyższej ery związane ze zwiększeniem maksymalnej Klasyfikacji Bitewnej. Zmiany dla innych typów maszyn, a także zmiany dla samolotów o niższej Klasyfikacji Bitewnej, zostaną wprowadzone w ramach planowanych zmian Klasyfikacji Bitewnej, które wprowadzimy w późniejszym terminie. Jeśli chodzi o indywidualne punkty odradzania dla poddźwiękowych samolotów szturmowych z pociskami all-aspect, będziemy monitorować statystyki tych samolotów po dekompresji, a wasza reakcja i opinie pomogą nam zdecydować, czy ta zmiana jest potrzebna w późniejszym terminie.

Ponieważ dekompresja klasyfikacji bitewnej wpłynie również na bitwy symulacyjne, wprowadzimy również zmiany w rotacji dostępnych zakresów klasyfikacji bitewnej w bitwach w symulacji lotniczej.

Wraz ze zmianami w Klasyfikacji Bitewnej planujemy również zmienić standardowe uzbrojenie samolotów VIII ery, które są dostępne bez odblokowywania modyfikacji. Ponieważ bitwy wysokiej ery są często rozstrzygane przez obecność pocisków średniego zasięgu, a bitwa często rozpoczyna się na odległościach niedostępnych dla pocisków krótkiego zasięgu na podczerwień, dodamy dwa pociski średniego zasięgu dla wszystkich samolotów VIII ery bez konieczności badania odpowiedniej modyfikacji. W przypadku samolotów, które mogą przenosić tylko 2 takie pociski, modyfikacja dla nich zostanie usunięta, a wszystkie wydane Złote Orły, Srebrne Lwy i punkty badań zostaną zwrócone. Istnieje jednak również kilka maszyn, które nie posiadają pocisków średniego zasięgu jako części swojego uzbrojenia. W tych konkretnych przypadkach uzupełnimy dostępny zestaw pocisków o kolejną parę lepszych pocisków krótkiego zasięgu. W przypadku tych konkretnych samolotów, jeśli nadarzy się okazja, cztery pociski na podczerwień będą natychmiast dostępne bez konieczności badania jakimikolwiek modyfikacjami.

Te zmiany pojawią się w grze w aktualizacji w przyszłym tygodniu. Wszystkie zmiany można zobaczyć w tabeli w linku poniżej.

1 Like

Kiedy myślałem, że Saab J35XS pójdzie na 10.3 i nie będzie dostawał lania od wszystkiego z radarówkami ale nie idzie na 11.3 stając się jeszcze bardziej nie grywalnym samolotem gdy rzuci go na uptier. Draken z 11.3 MiG 23 z 11.7 no cos tui ewidentnie nie gra

Ja się zastanawiam nad kilkoma szturmowcami, jak A-7D na przykład, F-111, który podobno jest beznadziejny po kilku nerfach, Tornado chyba wszystkie wersje - latające cegły, którymi ciężko zrobić manewr gdy ktoś wystrzeli rakietę w ciebie, ale też myśliwce bez flar, jak F-4C, Mirage III, Mirage 5. Mirage F1C wszystkie warianty na 12.0 i 12.3, F-4EJ Kai.

No ale trzeba dać chwilę oddechu dla graczy z BR 9.0-10.0, niech się te 3-4 miesiące nacieszą, a potem skompresujemy inne BR-y.
Ten system potrzebuje zmian, ale nie tych polegających na nieustannych zmianach BR-ów.
Nie wiem, system dynamicznych BR-ów, w zależności co mamy wybadane w samolocie.
Zmiana systemu z +1.0/-1.0 na np. +0.5/-0.5.

Na latadłach to wrzuca nawet + 1,3… XD

link do powtórki?

A po co? Przecież na samolotach jest system obniżenia o -0.3 przy różnych BRach.

Nie przyglądałem się całej liście pewnie jest więcej takich smaczków. Spojrzałem tylko na Drakena oraz Mirage 200 które ostatnio kupiłem. Ktoś chyba robiła na szybko tę listę wrzucając część maszyn do wora z innymi. Mam nadzieje, że po opiniach na angielskim forum pewnie maszyny nie polecą aż tak drastycznie do góry albo dostaną poważne zmiany czy to w ilości flar czy w posiadanych rakietach.

Tak ale tylko w Bitwach Arcadowych. Na ARB system to standardowe +/- 1.0

Dodawanie większej ilości flar to dtoga donikąd, finalnie znijaczy to i rakiety i flary, a granie zmieni się w bezsensowny spam flarami. Już teraz samoloty które mają tylko 2 rakiety mają ciężko, a co dopiero gdy przeciwnik będzie mieć w arsenale setki flar. Weźmy np F111 w kontekście symulek. Zakładając że F111 ma pelen zapas flar, to myśliwiec chcący go zestrzelić potrzebuje 4 rakiet, 3 do wyczerpania jego flar, a dopiero 4 do ubicia. Oczywiście w przypadku kiedy to system F111 automatycznie wyrzuca flary.
I nie mial bym z tym problemu, zawsze można z działka, o ile taką F111 się dogoni… o ile leci na lvl 6000m+ to jeszcze ma to sens - prędkośc to broń F111, ale śmiga sobie taki F111 przy ziemi 1500kmh i można jedynie powachać jego spaliny, bo nie można tutaj mówić o żadnej walce na geometrie kiedy bomber po prostu ucieka wolniejszemu mysliwcowi. Co ciekawe na niższych br ciężkie bombowce typu B17, Lancastery etc etc są chłopcami do bicia i byle jeden pojedynczy myśliwieć robi je jak chce. I to są właśnie realne problemy bitew symulacyjnych, gdzie symulacja jest tylko z nazwy a logiki i realizmu brak.
Mieszanie br’ami nic nie zmieni. No chyba że chodziło jedynie o przetasowanie mety. Jeśli na top tierach gra się schematem z ww2, alianci vs państwa osi, jeśli jedna strona zawsze cierpi na niedobór graczy bo np ruskie nie mają dobrego myśliwca na 10.0-10.3, jeśli mapy są kiepskie jak jeden z wariantów mapy Dania, gdzie wszystkie lotniska znajdują się w lewym górnym rogu…

Oj tam, na topce na symulacji masz +1.7 :)

Nie rozumiem trochę tej zmiany dlaczego Phantomy pokroju F4-J/S mogą skończyć w meczu przeciwko wczesnym wersją samolotów Gen 4, a rosyjskie Mig-23 / 27 nie. Według mnie powinien być oddzielny MM dla samolotów posiadających nowe rakiety Fox-3 ale również dać szansę tym graczom, którzy jeszcze nie wybadali FOX 3-jek i dać im opcję walczyć przeciwko myśliwcom posiadających jedynie SARH. Mam wrażenie że wczesne wersje takich maszyn jak MIG-29, F15A itd. muszę walczyć o skrawki i jednocześnie uciekać gdzie pieprz rośnie przed spamraam’em.

Tak przy okazji, to w tabelce z zakresami BR-ów dla powietrznych bitew symulacyjnych (Air Simulator Battles) jest jakiś błąd. Chodzi o zakresy BR-ów. Mamy 12.0-13.0 i 13.0-13.7 w pierwszym wierszu, i 12.3-13.0 i 13.0-13.7 w trzecim wierszu.

No nie mów… Na bombowcach z wieżyczkami nadal masz widok z 3ciej osoby jak wejdziesz w strzelców. Ja tak latam domyślnie do okolic punktu zrzutu, a cokolwiek podlatuje otrzymuje serię z karabinów, w najgorszym wypadku jest 1 za 1. Sporadycznie atakuje mnie więcej niż jeden samolot i wtedy faktycznie jest ciężej.

Co do F-111, wszystko zależy czym do niego strzelasz + pamiętaj że MAW działa głównie od tyłu. Przy all aspectach możesz na spokojnie strzelać od boku, gdzie przeciwnik pewnie tego nawet nie zauważy, a MAW tym bardziej. A w pełni załadowanego F-111 łatwo zestrzelić z działek w większości myśliwców nadźwiękowych ;)