Witam, dawno nie grałem i zauważyłem, że bomby kierowane TV nie chcą podążać za celem, zanim zrobiłem sobie przerwe to bomby jak i rakiety TV leciały za celem jeśli namierzaliśmy przeciwnika poniżej 6KM od celu (Nie wliczam w to bomb namierzanych za pomocą poda) zwykłe bomby TV przykładem jest amerykański samolot dywizjonowy Wczesny który ma podczepiane 2 bomby Walley które nie chcą śledzić celu, celownik trzyma się ziemi i tyle, tracking zaczyna się dopiero 2km od celu ale to jest już za blisko żeby zrzucać bomby w ruchome cele bo nie dość że to za krótki dystans między celem a nami to jeszcze na tym dystansie zwykły czołg nas zestrzeli.
Ktoś coś wie na ten temat ?
Grałem tym dywizjonowym i w miarę sprawnie mi szło niszczenie czołgów za pomocą Walleye. Gdzieś widziałem, że chyba namierzają cel od 3 km. Więcej używałem AGM-65 Maverick z głowicą TV i one z doświadczenia namierzają gdzieś od około 6 km chyba. Na 100% jednak pewien nie jestem, czy to poprawne zasięgi namierzania, czy coś pokiełbasiłem.
Amerykański nie ma Mavericków dokładnie to jest samolot A4-Wczesny :D ma tylko dwie bomby Walley jedyne rakiety jakie ma to kierowane ręcznie.
Mam nim przegrane dużo godzin, praktycznie większość drzewka nim wybadałem w jego zasięgu efektywości i mam bardzo dużo zniszczeń nim pojazdów naziemnych.
Coś jest nie tak bo zawsze można było zrzucić je z odległości poniżej 6km i śledziły cel jak na jeździe testowym wybieżesz jako cel okręty to tracking jest z odległości nawet większej niż 6km.
A to wynika właśnie z tego, że okręt jest większym celem i do tego pogoda i oświetlenie również mają znaczenie przy korzystaniu z uzbrojenia TV :) Przyznam, wydawało mi się, że miały dosyć duży zasięg. Też nigdy nie patrzyłem jaka odległość mnie dzieli od celu, ale na oko wydawało mi się, że 6km przy korzystaniu AGM-65B na F-16AJ. A z tego co kojarzę to ten Maverick i Walleye mają tę samą głowicę naprowadzającą
No właśnie tak było, Mavericki chyba mają dalej ten sam zasięg trackingu, sprawdzę zaraz.
Jest szansa żebyś się zapytał kogoś technicznego czy nastąpiły jakieś zmiany lub czy jest to błąd o którym devsi nie wiedzą ?
Właściwie to nasza stara wiki wspomina, że pociski AGM-65B namierzają cel z odległości 3 km
https://old-wiki.warthunder.com/AGM-65B
Nie ma jeszcze opisanych tych pocisków na nowej wersji wiki
Od zawsze te bomby i rakiety miały zasięg śledzenia celu poniżej 6km… ale to jest teraz bez sens
Patrząc na to ile jest systemów które są w stanie Cie zdjąć juz z 10km nie wspomne już o Striella która w 95% zawsze trafia w cel…
Jakoś rok temu może więcej była zmiana dot. bomb naprowadzanych laserowo. Przed zmianą “point” wynosił około 7000m, po zmianach 3900 metrów. Jednak pod dobrym kątem można nadal zrzucić taką bombę z tych 7km, aczkolwiek bomba nie zawsze złapie ten “point” Może problem z bombami TV jest pochodną tych zmian? Sporadycznie używam bomb na TV, ostatnio na Phantomie atakowałem nimi lotniskowiec, wchodziły bez problemu z odległości około 5000m, wysokości 3000m i prędkości Ma. 0.90 Na mapach ze slabym kontrastem, tj. Zmierzch, slaba pogoda etc etc. TV ma spory problem z “zalockowaniem” na celu. To ma wpływ na odległość o której piszesz.
Zrzut z odległości nawet 10KM to nie problem ale tylko w nieruchome cele, to zawsze było jak jest, okręty lotniskowce śledzi bez problemu nawet z 7KM
Śledzenie celu przez TV kiedyś wynosiło poniżej 6km cel był namierzony i śledzony do momenu uderzenia, o to mi się cały czas rozchodzi, zmienili możliwość śledzenia celu do poniżej 3km co jest w trybie Ground Battle całkowicie bez sensu i eliminuje te bomby czy rakiety z efektywności… Byle jaka pelotka powyżej 10.0 strąci Cie na tym dystansie.