Rank 1 (premium) są pomijane w recenzjach, poradnikach zakupowych, filmikach. Pojazdy są często kopiami z tego samego, rzadziej z innego drzewka, jeszcze rzadziej coś wyróżniającego się. Również postęp w grindowaniu dupy nie urywa.
Naszło mnie, żeby przyjrzeć się flocie pełnomorskiej premium na Rank 1. Rozważałem zestawienie wszystkich Rank 1 lub BR 3.3-3.7. Może dodam innym razem. Zwyciężyło kryterium taniości.
Nie robiłem szerszych poszukiwań. Ograniczyłem się do: podgląd pojazdu, jazda testowa, WT Wiki, Wikipedia, własne spostrzeżenia.
1. Dane zebrane w tabeli
Porównanie: Bluewater Fleet, Rank 1, Premium 250 GE

- Google Prześcieradło (również inne lepsze lub głupsze porównania oraz propozycje)
- Przepisałem z PL na EN, bo zajmuje mniej miejsca.
W pewnym stopniu subiektywne. Każdy szuka czegoś innego i ma swoje typy.
2. Kryterium unikatowości
Gdy nie szukam pojazdu do grindu, jednym z kryteriów wyboru jest unikatowość na tle innych pojazdów w danym drzewku lub w grze.
Dopisałem na szybko znalezione ciekawostki, bo lepiej pasuje w tym miejscu.
2.1. Unikatowy
Pojazd, który nie ma odpowiednika w WT (w danym drzewku lub ogólnie) lub różnice są zbyt istotne, żeby uznać za klona.
- WT Wiki: Kerch vs Frunze
Kerch jest jedynym okrętem typu Fidonisy. Nie wiem, czy są inne pokrewne temu typowi. Najbardziej podobny jest Frunze.
2.2. Modyfikacje, pół-klony
Modyfikacje w ramach tego samego modelu. Taki trochę klon a trochę nie.
-
WT Wiki, Town-class: HMS Montgomery vs HMS Churchill
_ Eskortowce. Różnią się uzbrojeniem głównym i AA, ale wyposażenie wskazuje na ochronę przeciw okrętom podwodnym.
_ Typ na eksport. Przekazane przez USA do GB.
_ Okręty typ Wickes były pierwsze. Typ Clemson jest ulepszeniem. Typem Town są określane okręty noszące nazwy miast, w większości to Wickes i Clemson (Wikipedia).
_ USS Wickes (DD-75) to HMS Montgomery (G95) - Pierwszy okręt typu Wickes, prototyp typów Wickes i Clemson. -
WT Wiki, V-class: HMS Verdun vs HMS Vega vs HMS Valhalla
Prawdopodobnie wszystkie to eskortowce. Widać specjalizacje: Verdun, Vega - AA i trochę anti-sub. Valhalla - brak AA, duże działa i torpedy. -
WT Wiki, Chacal-class: Panthere vs Leopard vs Chacal
2.3. Klony
Pojazdy z zmianami kosmetycznymi, gdy parametry i uzbrojenie są bez zmian. Jeżeli widzisz więcej różnic, to podziej się nimi.
-
WT Wiki, Clemson-class: USS Welborn C. Wood vs USS Litchfield vs USS Barker
-
WT Wiki, Type 1924-class torpedo boat: Luchs vs Leopard vs Jaguar
Wygląda skromnie, ale działa są potężne. Czy może to efekt wyboru przeciwników na jeździe testowej? -
WT Wiki, Mutsuki-class: IJN Satsuki vs IJN Mutsuki
IJN Satsuki w infografice z 2024r. znalazł się wśród najpopularniejszych pojazdów. W porównaniu rzeczywiście wygląda najlepiej. -
WT Wiki, Turbine-class: RN Aquilone vs RN Turbine