Bluewater Fleet. Rank 1. Najtańsze premki za GE

Rank 1 (premium) są pomijane w recenzjach, poradnikach zakupowych, filmikach. Pojazdy są często kopiami z tego samego, rzadziej z innego drzewka, jeszcze rzadziej coś wyróżniającego się. Również postęp w grindowaniu dupy nie urywa.
Naszło mnie, żeby przyjrzeć się flocie pełnomorskiej premium na Rank 1. Rozważałem zestawienie wszystkich Rank 1 lub BR 3.3-3.7. Może dodam innym razem. Zwyciężyło kryterium taniości.
Nie robiłem szerszych poszukiwań. Ograniczyłem się do: podgląd pojazdu, jazda testowa, WT Wiki, Wikipedia, własne spostrzeżenia.

1. Dane zebrane w tabeli

Porównanie: Bluewater Fleet, Rank 1, Premium 250 GE

• Google Prześcieradło (również inne lepsze lub głupsze porównania oraz propozycje)
  • Przepisałem z PL na EN, bo zajmuje mniej miejsca.

W pewnym stopniu subiektywne. Każdy szuka czegoś innego i ma swoje typy.

2. Kryterium unikatowości
Gdy nie szukam pojazdu do grindu, jednym z kryteriów wyboru jest unikatowość na tle innych pojazdów w danym drzewku lub w grze.
Dopisałem na szybko znalezione ciekawostki, bo lepiej pasuje w tym miejscu.

2.1. Unikatowy
Pojazd, który nie ma odpowiednika w WT (w danym drzewku lub ogólnie) lub różnice są zbyt istotne, żeby uznać za klona.

• WT Wiki: Kerch vs Frunze
    Kerch jest jedynym okrętem typu Fidonisy. Nie wiem, czy są inne pokrewne temu typowi. Najbardziej podobny jest Frunze.

2.2. Modyfikacje, pół-klony
Modyfikacje w ramach tego samego modelu. Taki trochę klon a trochę nie.

• WT Wiki, Town-class: HMS Montgomery vs HMS Churchill
    _ Eskortowce. Różnią się uzbrojeniem głównym i AA, ale wyposażenie wskazuje na ochronę przeciw okrętom podwodnym.
    _ Typ na eksport. Przekazane przez USA do GB.
    _ Okręty typ Wickes były pierwsze. Typ Clemson jest ulepszeniem. Typem Town są określane okręty noszące nazwy miast, w większości to Wickes i Clemson (Wikipedia).
    _ USS Wickes (DD-75) to HMS Montgomery (G95) - Pierwszy okręt typu Wickes, prototyp typów Wickes i Clemson.

• WT Wiki, V-class: HMS Verdun vs HMS Vega vs HMS Valhalla
    Prawdopodobnie wszystkie to eskortowce. Widać specjalizacje: Verdun, Vega - AA i trochę anti-sub. Valhalla - brak AA, duże działa i torpedy.

• WT Wiki, Chacal-class: Panthere vs Leopard vs Chacal

2.3. Klony
Pojazdy z zmianami kosmetycznymi, gdy parametry i uzbrojenie są bez zmian. Jeżeli widzisz więcej różnic, to podziej się nimi.

5 Likes

Trochę historii, szczypta erraty :)

Po naszemu Kercz, od miasta na Krymie. Zarówno Kercz, jak i Frunze były pochodnymi niszczyciela typu Nowik, tylko należały do 2 różnych, ale bardzo podobnych do siebie typów/podtypów, należących do 2 serii “czarnomorskich Nowików”. Frunze (ex-Bystryj), 1-sza seria, typ Scziastliwyj. Kercz: 3-cia seria, typ Fidonisy (Fidonisy/Fidonisi to dawna nazwa Wyspy Węży. Tak, tej Wyspy Węży, znanej ostatnio na świecie ze słów “Russkij wojennyj koriabl, idzi na xxx”). Innych “Nowikopochodnych” niszczycieli radzieckich/rosyjskich w grze nie ma.

Nie były budowane z przeznaczeniem na eksport. 50 starych niszczycieli US Navy, tzw “czterofajkowców”, USA przekazało GB w 1940 roku z przeznaczeniem do eskorty konwojów atlantyckich w ramach umowy “niszczyciele za bazy”.

Tak naprawdę to “4-fajkowce” składały się z 3 typów. Pierwsze było 6 niszczycieli typu “Caldwell”, ale to historia, której w grze nie ma :) Typ Town to brytyjska nazwa zbiorcza dla tych 50-ciu przekazanych niszczycieli 2 typów z USA.

Prototypem typu Wickes był USS Wickes ( DD-75). Prototypem typu Clemson był USS Clemson (DD186).

To nie były eskortowce, tylko brytyjskie niszczyciele z końcówki I wojny należące do typu W/V, przerabiane na początku II wojny na niszczyciele eskortowe. HMS Verdun, Vega - już są po modyfikacjach, HMS Valhalla jest w konfiguracji pierwotnej uzbrojenia i ma działo AA 76mm, tylko że w grze ono niestety jako AA nie działa. Nota bene, niszczyciele typów A-I, do których należał ORP Garland, były mocno wzorowane na tym typie.

Nie do końca klony, raczej do rozdziału 2.2. Luchs i Leopard mają armaty 12,8cm. Jaguar ma 10,5 cm - czyli tak, jak zaprojektowano. Najśmieszniejsze jest to, iż Luchs i Leopard miały normalnie działa 10,5 cm, a 12,8 cm zainstalowane były eksperymentalnie. Miały je na pokładach bodaj przez 2 lata, po których je zdjęto i powrócono do dział 10,5 cm. Dziwi mnie do tej pory, czemu jednostki w konfiguracji eksperymentalnej dali do drzewka, zaś typowy wół roboczy jest jako premka. Czyżby zonk jak z Tygrysem 10,5 cm?

2 Likes