@Stona_WT @EuroDoragon2 @Saharczyk
Jak w temacie panowie - zestaw samolotów z BR 2.7 + 2.3 + 2.0 już nie uśrednia się do 2.3 jak to przez lata było, pozostaje na 2.7. Aby się tak stało musi być 2.7 + 2.0 + 2.0. To intencjonalna zmiana? Nie kojarzę jakoś z listy zmian ostatniej aktualizacji.
22 kwietnia była zmiana
Właśnie to nie była do końca zmiana sposobu obliczania, bo dalej powinna to być średnia, ten problem przedstawił mi Derbo81 w poprzednim tygodniu i szukam odpowiedzi. Najwcześniej jutro będę coś wiedział
Rozumiem - czyli intencją było uprościć sposób uśredniania BRów ale tak, aby wyniki nadal były “po staremu”? No to faktycznie gdzieś jakiś babol się wkradł.
Tak, głównie chodziło o problem gdzie mając w hangarze mniej niż trzy maszyny, to średnia była niepoprawnie obliczana
Teraz po obliczeniu średniej BR jest zaokrąglony w górę do następnego BRu i dlatego to działa inaczej. Wiki wspomina o takim samym sposobie zaokrąglania, więc raczej tak miało być od samego początku
“Wynik końcowy zaokrąglany jest do najbliższej liczby dziesiętnej spośród możliwych opcji: .0, .3 lub .7 (są to kroki BR w grze).”
wg formuly z wiki 2.7 /2 + 2.3/4 +2/4 (czyli 1.35+0,575+0.5 = 2,425) ma cale 0.125 do 0.3 i 0.275 do 0.7 czyli powinno wyjsc 2.3
chyba ze ten warunek w zoltej ramce (gaijin logic) robi z 2.0 2.1
wtedy 1.35+0,575+0.525 = 2,45 - cale 0.15 i 0.25 do danych krokow br
albo robi przy jakims dzikim wyrownaniu bo Br 2.1nie istnieje 2,3 czyli 1,35+0,575+0,575 i wylazi 2.5 czyli rowne 0.2 od krokow br w kazda strone
wiki nie wspomina o zaokraglaniu w gore tylko do najblizszej dziesietnej z mozliwych 0.3 lub 0.7
https://www.uvm.edu/~acrocker/RoundingRules.pdf za to wg tego (chyba to jakies matematyczne reguły czy coś…) jest 5 przy zaokraglaniu czyli lecim w gore…
nie pamietam tego warunku jak ostatnio to liczylem
Gaijin lubi zaokrąglać po swojemu. To samo jest z punktami RP czy SL. Jeśli są mnożone, są zaokrąglane w górę, niezależnie czy liczba po przecinku to 0,5 czy mniej.
Tam jest napisane rounded up ;)
a mi google przetlumaczylo ze do najblizszej dziesietnej ;)
No niestety te tłumacze potrafią czasem głupoty wypluwać :D
lol
mała subtelna roznica w tlumaczemiu 2 linijek wiecej, ciekawostka
sam bym sie sklanial ku wersji bez w gore
jak licze ulamki br z trybu do ktorego prawie nie zagladam wyszukuje deobne ale znaczace roznice w tlumaczu googla i szukam zdjec oficjalnych war thunderowych kontenerow tol chyba czas spac ?
Czyli jak zwykle - Gaijin tknął swym “odwróconym midasowym dotykiem” coś, co działało, i nie było potrzeby przy tym grzebać.
przynajmniej mialem wkretke na jakas chwile z liczeniem i grzebaniem
z tego co pamietam to z 2.7 downtier na 2.3 to byl set do robienia wagerow na zlote orly??
Link przenosi do definicji “rounding up” w matematyce
Przed poprawką nie było zgodne z zamysłem, bo nie było zaokrąglane do góry a miało być, więc wydaje mi się, że zmiana jak najbardziej jest na miejscu. A jeśli ktoś stwierdzi, że zmieniono wiki po zmianie w obliczaniu średniej to tutaj link do starego nieaktualizowanego wiki: Matchmaker - War Thunder Wiki
z mechaniki downtierowania korzystalem wieki temu fajne toto bylo
na ab od lat nie bywalem
co do wiki, mogl mi sie dodatkowy warunek w oczy nie rzucic, ale dzieki za wrzucenie srarej wiki, widac nie wszystko znika, wiec jesy szansa na znalezienie pewnego posta ;)