Niemiecki Wellington Mk Ic powraca w rocznicę swojego pierwszego lotu!

15 czerwca 1936 roku Vickers Wellington odbył swój dziewiczy lot. Był to najliczniej produkowany brytyjski bombowiec, używany przez całą II wojnę światową - zbudowano ponad 11 000 egzemplarzy! Wellingtony były wykorzystywane do nocnych bombardowań, polowań na okręty podwodne, usuwania min oraz jako nośniki pokładowych systemów wykrywania i naprowadzania radiowego.

Wellington Mk Ic (Niemcy) jest tymczasowo dostępny za Złote Orły!

Ten Wellington (era II) jest dostępny za 1000 Złotych Orłów.

Kiedy: Od 13 czerwca (15:00) do 16 czerwca (15:00).

Gdzie: Niemcy > Samoloty > Maszyny premium.

O tym samolocie

• Wellington Mk Ic został zdobyty i przetestowany przez Luftwaffe. Ten bombowiec świetnie radzi sobie na dużych wysokościach i może zabrać do walki osiemnaście bomb 250 lb lub dziewięć bomb 500 lb. Jako uzbrojenie defensywne posiada karabiny maszynowe kal. 7,7 mm w dziobie, po bokach i z tyłu samolotu.
3 Likes

Moj jest z Battle Pass 15 “Northern King”. Ze Sklepu wziąłem Wellington Mk Ic i RN Tigre. Według popularnych opinii - najgorszy bombowiec i najgorszy statek. Nie żałuję, bo chciałem. Głównie Wellingtona :-)
Absurdalny pomysł na rocznicę pierwszego lotu brytyjskiego bombowca w zestawieniu z niemiecką premką, zachęcił mnie do poszukiwań.

War Thunder
War Thunder Wiki: Fw 200 C-1, Wellington Mk Ic (DE), Wellington Mk Ic (GB)

• Parametry lotu oraz uzbrojenie wieżyczek są zbliżone do Fw 200 C-1.
  • Prędkość maksymalna to: 375 km/h, ale limit to: 530 km/h. Przydatne przy ucieczce z dużego pułapu.
  • Są narzekania na mały ładunek.
    Brak największych bomb - jeżeli celem są camperzy lub zatłoczone cappointy, to rzeczywiście mało.
    Nie wyobrażam sobie użycia torped w WT.
    Ładunek: 9x 500 lb Mark V - wystarcza na 2,25 bazy (mapy z 4 bazami, dzisiaj sprawdziłem).
  • Moim zdaniem największa wada, to szybkie grzanie się silników.

Historia
Bombowce Wellington przejęte przez Niemcy w czasie II wojny światowej są dobrze udokumentowane fotograficznie. W Internecie można znaleźć masę zdjęć. Na forum WT jest wątek, gdzie zauważono źle wymodelowane KMy.

Wellington Mk Ic o numerze L7842 służył w czechosłowackim dywizjonie bombowym Nr 311.
Został przejęty i służył w Luftwaffe. Dlaczego nie został przezbrojony w niemieckie bomby i KMy? Prawdopodobnie dlatego, że trafił do ośrodka testowego.

Źródła:
( 1 ) - Historia samolotu i pilota. Cała strona warta jest uwagi.
( 2 ) - Załoga. Zdjęcia. Przypuszczenie, że znajdował się w ośrodku testowym w Rechlin.
( 3 ) - Lista samolotów z dywizjonu 311 z krótkim opisem.
( 4 ) - Strona o modelarstwie, ale z historią Wellingtona.

3 Likes