Kalafior_Krzys 0 Report post Posted January 18 Witam. Poszukuję joysticka do bitew symulacyjnych. W grudniu była tragedia, nic nie dało się kupić (nie licząc sprzętu z najwyższej półki). Byłby ktoś w stanie coś polecić w cenie do ok. 300 zł (może być lekko więcej, np. 350 zł)? Na przepustnicy mi nie zależy. Chodzi o joystick, który byłby wytrzymały, miał trochę przycisków i dobrze działał. Share this post Link to post Share on other sites
HaTe78 308 Report post Posted January 18 (edited) Cholera. Akurat sprzedałem dziś na olx mojego Saiteka X-52 z przepustnicą za 250 zł. Tylko tyle, bo 7 letni, powycierany, i miał przejścia z osią skrętną (po przeczyszczeniu potencjometra przeszło jak ręką odjął). Teraz widzę, że za tanio puściłem. PS. Chciałem zaproponować Thrustmastera T16000M, ale albo oślepłem i zglupiałem, albo naprawdę kosztują ponad 600 zł, kiedy ja pół roku temu kupiłem taki joystick z przepustnicą i pedałami za 750 zł. Zawsze jak pamiętam kosztowały jakieś 300 zł właśnie. Edited January 18 by HaTe78 Share this post Link to post Share on other sites
Kalafior_Krzys 0 Report post Posted January 18 Właśnie zastanawiałem się nad T16000m. Niestety cena jest z kosmosu. Ale z tego, co widzę spada. Już są sytuacje, że cały HOTAS jest tańszy od samego joysticka. Dzięki za poradę. Chyba trochę poczekam, aż konkurencja się obudzi i cena zejdzie do normalnego pułapu. Share this post Link to post Share on other sites
PL_Mirko 77 Report post Posted January 18 Jest już odpowiedni temat w tym dziale na tej stronie poniżej: Jaki joystick Poczytaj posty, zapoznaj się z opiniami użytkowników... Ze swej strony spokojnie mogę polecić Thrustmaster T.16000M FCS . Ale niestety wycofany w większości z oferty sklepów, albo ceny Używam go od przeszło 7 lat - przez 5 lat solo bez przepustnicy (nadal sprawny, rezerwowy), obecnie od 2 lat Hotas. Plusy: - wyjątkowa precyzja sterowania - czujniki Hala nie potencjometry, - B. wytrzymały - wykonany z dobrego materiału, - dla prawo- i leworęcznych graczy. Minusy: - pseudo-przepustnica - mały skok, nie nadaje się do sterowania silnikiem (używałem kółka myszy do sterowania silnikiem) - wygodnie można używać tylko połowę klawiszy w podstawie - 6 z 12 (dla prawo- i leworęcznych graczy). 1 Share this post Link to post Share on other sites
Kalafior_Krzys 0 Report post Posted January 18 Dzięki za pomoc. Spróbuję się zaczaić i poczekać na jakąś sensowną ofertę. Share this post Link to post Share on other sites
SuperBuster11_PL 82 Report post Posted January 19 (edited) @Kalafior_Krzys Hej. Mam Joystick Thrustmaster T-Flight Hotas X gdybyś był zainteresowany. Dokładnie taki jak tu https://www.x-kom.pl/p/244329-joystick-thrustmaster-tflight-hotas-x-pc-ps3.html Edited January 19 by SuperBuster11_PL Share this post Link to post Share on other sites
PL_Mirko 77 Report post Posted January 19 Zaczynałem przygodę na SB WT właśnie z Thrustmaster T-FlightX (bez przepustnicy, nie Hotas). Bardzo poręczny, ciężka podstawa - nie przesuwał się, dużo dostępnych przycisków, prawie ideał... Prawie, bo miał jedną słabą stronę - potencjometry ... Po kilku miesiącach, mimo regulacji, zbyt duża martwa strefa w centralnym położeniu, skoki celownika, problemy ze zdobyciem fraga... Praktycznie przesiadłem się na bombery - do tego się nadawał... Miałem dość frustracji i kupiłem T16000M - inna gra, znaczny wzrost precyzji tak przydatnej przy celowaniu czy niskim locie... Uważam, że gdyby Thrustmaster zamontował w T-FlightX czujniki Hala zamiast potencjometrów - powstałby doskonały dżoj dla początkujących wirtualnych pilotów. Share this post Link to post Share on other sites