Jump to content

J21A

EvilBambus
 Share

J21A-1 i pozostałe - myślę że warto poświęcić tej maszynie oddzielny wątek.

saab_j21a_1_02_1280n720_fa8257e632bf5967

image.png.493e0d683d0cb91b5ed5550799c660

Wypowiem się aktualnie o modelu J21A-1 bo innymi jeszcze nie latałem.

Z perspektywy RB lotniczego muszę przyznać że BR 3.0 dla tej maszyny chyba niebawem zostanie podwyższony. Sprzęt jest bardzo dobry jak na swoją klasyfikację bitewną, nie idealny, ale bardzo dobry.

Właściwości lotne:

Należy na początku zaznaczyć że samolot bardzo łatwo i szybko może zgubić skrzydła przekraczając około 650 km/h, dlatego trzeba ciągle kontrolować prędkość szczególnie w nurku (chociaż nawet po oderwaniu skrzydeł samolotem da się lecieć i sterować odrobinę - udało mi się nawet strącić tak przeciwnika lecąc samym kadłubkiem, a skrzydła odpadały mi dość często zanim się przyzwyczaiłem do tej maszyny :p: ).

- samolot jest zwrotny i śmiało można walczyć z większością myśliwców mając odpowiednią prędkość i wysokość, nie trzeba od razu uciekać. Nie przesadzajmy jednak z ilością manewrów, bo jak wytracimy zbytnio prędkość to może być z nami krucho zanim ją odzyskamy, jak ktoś nam siądzie na ogonie, a silnik mamy z tyłu - to nie polatamy za długo jak nas trafi

- prędkość nabiera z początku w średnim tempie, ale po jakimś czasie lecimy już prawie pierwsi w szeregu

- wznosi się całkiem dobrze, musimy jednak już na samym początku rozgrywki wybrać, czy interesuje nas prędkość i średni pułap czy idziemy mocno w górę

- podczas startu trzeba uważać żeby nie zahaczyć ogonem o glebę, należy startować z niewielkim uniesieniem nosa

- ląduje się całkiem przyjemnie, jak w większości maszyn z przednim kółkiem w podwoziu, brak efektu "orania" nosem lądowiska przy hamowaniu

Silnik i uzbrojenie:

W tej materii powiem jedno, nie ma co oszczędzać. Amunicji jest sporo i lepiej rozwalić "typa" przy pierwszym podejściu niż się później z nim męczyć.

- na pokładzie mamy 1 działko 20 mm ze 140 pociskami, oraz 4 karabiny 13,2 mm z 1350 nabojami (2 kaemy w dziobie i dwa w skrzydłach co daje świetne pole ostrzału, naprawdę pokrywamy ogniem spory kawałek nieba)

- brak w tym modelu podwieszek, ale są w późniejszych modelach (przez brak podwieszek jak dla mnie ten akurat model nie nadaje się do trybu czołgowego RB)

- WEP w maszynie działa dobrze, ale silnik lubi się przegrzewać jeżeli używamy go poniżej 300 km/h, ogólnie do pracy silnika nie mam zastrzeżeń

- prędkość maksymalna to na pewno kolejna zaleta tej maszyny

Polecam wypróbować te samoloty bo są naprawdę ciekawą alternatywą dla myśliwców dwusilnikowych, dużo lepiej mi się nimi lata niż np włoskimi SM.91 i 92 czy też amerykańskimi P-38.

Jako ciekawostka muszę powiedzieć że jest to pierwsza maszyna na której zrobiłem do końca zakład na GE grając w pojedynkę, a nie jeden zakład już robiłem i do końca zawsze ciut brakowało ;)

Edited by EvilBambus
  • Thanks 2
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

• 8 months later...
59 minutes ago, Blady_Sandej said:

Jaka jest praktyczna różnica pomiędzy wersją A-1 oraz A-2? Na Wiki i w karcie nie mogę znaleźć żadnych różnic.

A-1 ma mniejszą mase serii sekundowej (ang: One-second burst mass) 4.78 kg/s, przez to że ma 20 mm Akan m41/A (działko Hispano-Suiza HS.404 tzw. hispano, budowane na licencji w Szwecji), było wolniejsze (650–700 strzałów/min) i bardziej awaryjne, w porównaniu do zastosowanego w A-2 działka 20 mm Akan m/45 (szwedzka konstrukcja boforsa) przez większą szybkostrzelność (725 strzałów/min) masa serii sekundowej wzrosła do 4.99 kg/s.

Edited by KONIK_
  • Thanks 2
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

• 1 year later...
 Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...