K0cur 112 Report post Posted January 24, 2019 Może coś do żabojadowego drzewka. Jakieś propozycje. Share this post Link to post Share on other sites
derbo81 834 Report post Posted February 25, 2019 (edited) 1. M51 Isherman. Powstała przy wydatnej pomocy francuskich speców modyfikacja wysłużonych izraelskich Shermanów. Z wież wozów z długą 76-ką wyrzucono starą armatę i wciśnięto nową, skróconą wersję (z 56 do 44 długości kalibrów) francuskiej 105-ki znanej z AMX 30. Zwiększono siłę ognia kosztem zapasu amunicji. Mógłby trafić do regularnego drzewka. 2. Izraelski M10 Wolverine, ale z francuskim działem SA50 L/57 (które jest już w grze). Historia ich powstania jest ciekawa - same pojazdy odkupiono kilka lat po zakończeniu WW II po cenie złomu, wyremontowano, wymieniono silnik na diesel oraz armatę na skuteczniejszą. IMO mógłby być jako normalna premka lub do wygrania w evencie. Nie jest to co prawda sprzęt stricte francuski, tylko powstały przy pomocy ich speców, ale w grze są przecież maszyny jak MaGach 3. Edited February 25, 2019 by derbo81 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
PL_Andrev 7,028 Report post Posted March 17, 2019 On 24/01/2019 at 08:08, K0cur said: Może coś do żabojadowego drzewka. Jakieś propozycje. Nie ten dział: https://forum.warthunder.com/index.php?/forum/1396-france/ 3 1 Share this post Link to post Share on other sites
Durzy 300 Report post Posted September 30, 2019 Ostatnio o tym czytałem i... to jest świetne! Wybraźcie sobie samochód pancerny zaprojektowany zaraz po WWII, mający 8 kół, 6 wałów napędowych, zdwojone stanowisko kierowcy (przód-tył), 40mm pancerz, wieżę od AMXa i 90mm działo (były też z 75) przeznaczone do niszczenia T-54. Do tego używane w konfliktach na całym świecie. Wyobraziliście sobie? O to Panhard EBR : Tutaj są świetne zdjęcia stojących egzemplarzy. Pod koniec są też wersje... transportu piechoty oraz wraki: http://www.massimocorner.com/afv/Surviving_Panhard_EBR.pdf PS W Europie i Afryce samochody pancerne przeznaczone do niszczenia T-54 były swego czasu dość modne (był jeszcze np. dużo biedniejszy Panhard AML) i tak dobrze się sprawdzały w niszczeniu czołgów (w różnych konfliktach w Afryce), że nawet Amerykanie postanowili mieć swój samochód i... jest on we Włoskim drzewku jako premka na 8.0, a jego imię to Cadillac Commando V-150 - @ZdechlypieS - lepsza nazwa niż Abdul, co? PPS Niektórzy pewnie wiedzą o tym znacznie więcej, ale zapewne wiele osób tak jak ja nic nie wie lub prawie i dla nich to napisałem, bo wydało mi się ciekawe. Share this post Link to post Share on other sites