Jump to content

[Fejlesztés] Centurion AVRE: mérnök a háborúban


Gelesztaa
 Share

Röviden: egy kiváló védettségű V. rangú prémium harckocsi az Centurion Mk. 5 alapjaira épülve acél tolólappal és erőteljes löveggel ellátva, melynek minden lövés körülbelül 5-ször olyan erős, mint a normál HESH lőszerek

 

A Centurion AVRE egy harckocsi alapú műszaki jármű, mely tolólappal, reaktív páncélzattal és egy speciálisan épületek és erődítmények megsemmisítésére tervezett löveggel rendelkezik, lőszerei egyenként majdnem 16 kilogrammnyi robbanóanyagot tartalmaznak.

 

Játékunkban a Centurion AVRE lesz az első V. rangú prémium harckocsik egyike. Ez a harckocsi nem csak a brit fejlesztés fán, hanem az egész játékban szokatlan.

 
Történelmi áttekintés
 

Az 1960-as években a brit hadseregnek szüksége volt egy modern, többfunkciós műszaki járműre. A Churchill alvázat használó elavult elődjének leváltásra a Centurion Mk. 5 harckocsit választották. Mivel feladata meglehetősen különleges volt, a Centurion alvázat különleges felszereléssel látták el: a harckocsi tolólapátot kapott, a tolólapát felé egy berendezés került, mely rőzsegát fektetésére szolgálat, a módosított hátulsó páncélzatot vonóhoroggal látták el, illetve elhelyezésre került egy ülés a vezető helye mellé az ötödik személyzeti tag, a navigátor számára. A Centurion AVRE (Armoured Vehicle Royal Engineers) névre hallgató jármű egy olyan löveggel van ellátva, mely kifejezetten erődítmények, bunkerek és egyéb megerősített védelmi állások megsemmisítésére szolgált. A szóban forgó rövid csövű L9-es egy 165 milliméteres, kis hátrasiklású ágyú. A jármű 53 darab nagy rombolóerejű HESH lőszert szállított, minden töltet majdnem 16 kilogramm robbanóanyagot tartalmazott. A Centurion AVRE vált a brit hadsereg sztenderdizált műszaki járművévé. Számos fegyveres ütközetben szolgált, beleértve az 1991-es öbölháborút is. A '80-as években a Centurion AVRE modernizálásra került, mely során ROMOR-típusú reaktív páncélzattal látták el, és ez a változat került bevetésre a Sivatagi vihar hadművelet során is. A jármű szolgálatból való kivonására 1993-ban került sor.

 

image image
 

Mobilitás szempontjából a Centurion AVRE némileg alulmarad a többi top harckocsival szemben a megnövekedett tömege miatt. A harckocsi páncélzata a korábbi Centurionokét fölülmúlja: a jármű reaktív páncélzattal van ellátva, a test frontját kiegészítő páncélzat védi, valamint a tolólapát védelmet nyújthat HE-típusú lőszerekkel szemben. A csatatéren való túlélőképessége észrevehetően javult az ötödik személyzeti tag jelenlétének és a lőszereknek a jármű elejébe való áthelyezésének köszönhetően.

 

image
Háttérkép letöltése: 1280x1024 | 1920x1080 | 2560x1440

A harckocsi fő jellemzője a lövege. A Centurion AVRE 165 milliméteres ágyúja visszahozza a kisebb rangú, de nagy kaliberű fegyverzettel ellátott önjáró lövegek játékélményét, mikor az ellenség konkrétan félbetörik egy sikeres találat hatására.

 

image image
 

A Centurion AVRE HESH lőszerében 15,7 kg robbanóanyag van, ami ötször annyi, mint ami más harckocsik 120 mm-es HESH lőszerében található. Míg más, magasabb rangú harckocsiknak jobb védelme van az irányított páncéltörő rakétákkal és HE lőszerekkel szemben, addig a jó öreg robbanóbomba irdatlan mennyiségű sérülést tud okozni. Egy sikeres átütésű találat bármely célpont számára végzetes. Páncélátütés nélkül találat kritikus sérülést képes okozni az ellenséges harckocsi lánctalpai, motorja és ágyújával szemben. Kis ravaszsággal a lőszerek alacsony kezdősebessége lehetővé teszi azt is, hogy akár fedezék mögül is tüzet nyiss az ellenségre, mely új és szokatlan lépés a magasabb rangú harckocsicsatákban!

 

centurion_mk_5_avre_era_03_1280h720_4577

 

centurion_mk_5_avre_era_08_1280h720_9ed6

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...