Jump to content

Alekszandr Pokriskin születésnapja


Gelesztaa
 Share

p39_968_logo_aaae82538b64aafbb31417a87ed

A híres pilóta, Alekszandr Pokriskin születésnapjának 105. évfordulója alkalmából a P-39N-0 típusú repülőgépe megvásárolható március 21. 10:00-ig.

 

Alekszandr Pokriskin 1913. március 6-án (Gergely-naptár: 1913. március 19.) született az uráli Novoszibirszk városában. Már gyermekkorában a repülésről álmodott, és készen állt minden megtenni álma valóra váltása érdekében.

 

Szülei akarata ellenére a fiatal Alekszandr műszaki iskolába iratkozott, hiszen pilóta csak úgy lehetett, ha szakmát szerez, s erre 4 év múlva sor is került. Tanulmányai során egy kétéves repülési tanfolyamot elvégzett csupán 17 nap alatt, vizsgáját pedig a legmagasabb pontszámmal abszolválta.

 

A repülőiskola elvégzése után Pokriskin csatlakozott az 55. gárda-vadászezredhez a balti légibázisnál, mely ez időben a szovjet-román határon volt. Alekszandr minden szabadidejét olyan tudományok önálló tanulására fordította, melyek valószínűleg nagy hatást gyakorolhattak szakmájának alapos elsajátítására. Életének egy másik különleges szakasza a testedzés volt, ugyanis egy pilótának kiváló fizikummal és helyzetismerettel kellett rendelkeznie egy repülőgép harcban való kezeléséhez. Az 55. gárda-vadászezredben eltöltött idő alatt Pokriskin I-15, I-153 és MiG-3 típusú repülőgépekkel repült.

 

A tapasztalt ellenfelekkel vívott heves csatái során Pokriskin hamarosan felismerte a légi csaták egyszerűsítésének szükségességét, s ennek eredményeképpen megírta egyik saját folyóiratát Fighter Tactics in Combat (Vadász taktikák harcban) címmel, mely később átadásra került a Fegyveres Erők Központi Múzeumának.

 

A háború során Pokriskint a fiatal pilóták kiképzésével bízták meg. A háború végén Pokriskin ezredest a 9. gárda-légihadosztály parancsnokságával bízták meg. 650 bevetésen vett részt, melyek során összesen 59 önálló és 6 megosztott légi győzelmet szerzett.

371px-Alexander_Pokryshkin_1941_dbeeac6e
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...