Sign in to follow this  
HelIblazer

Invazia din Normandia

Invazia din Normandia

 

 

 

d_eng_800.png

 

 

Invazia din Normandia a fost una din cele mai importante operațiuni din Cel De-al Doilea Război Mondial.

Aliații plănuiau această operațiune de mai multă vreme. Adolf Hitler fiind conștient de o posibilă amenințare dinspre Atlantic l-a pus pe cel mai bun general al său, Erwin Rommel la comanda forțelor din nordul Franței pentru a organiza o apărare. Drept rezultat germanii au construit 1.300 de km de fortificații, mine și obstacole de plajă pentru a opri o eventuală invazie dinspre mare. Aliații însă au reușit să păcălească defensiva germană, făcându-i să creadă că vor ataca la Pais-de-Calais în loc de Normandia.

Generalul Dwight D. Eisenhower a fost ales ca lider al Operațiunii Overlord. Acesta a ales ziua de 5 Iunie 1944 pentru începerea operațiunii, dar vremea proastă a făcut ca invazia să fie amânată cu o zi. Peste aproximativ 24 de ore, 5000 de nave și șalupe de debarcare împreună cu 11.000 de avioane care să acopere forțele terestre au fost adunate pentru a începe faimoasa Invazie din Normandia. 

 

800px-Approaching_Omaha.jpg

 

 

În dimineața din 6 Iunie 1944, sute de parașutiști si trupe de desant au aterizat în spatele liniilor inamice cu scopul de a captura toate podurile și punctele cheie ale drumurilor din nordul Franței.

 

Invazia cu trupe amfibii a început la 6.30 dimineața iar trupele americane, britanice si canadiene au capturat punctele strategice de o importanță imediată, împreună cu plajele Gold, Juno, Omaha, Sword si Utah. Aliații au pierdut aproximativ 4000 de soldați in timpul primei zile de operațiuni, dar mai mult de 360.000 de soldați, 50.000 de utilaje și 100.000 de tone de provizii vor fi adăgate efortului operațiunii in săptamânile ce vor urma.

Trupele germane însă au suferit de o organizare slabă a defensivei, și de asemenea de o lipsă aproape totală de ajutor din partea celorlalte divizii aflate mai adânc în interiorul Franței. Adolf Hitler era sigur că aceste operațiuni aliate erau o altă păcăleală, Hitler așteptându-se ca aliații să atace regiunea Senei.

Drept urmare cele mai importante divizii germane nu au putut să apere cu succes regiunea de coastă și să pornească un contraatac rapid înainte ca forțele aliate să devină prea numeroase pentru a mai putea fi îngrădite. De asemenea forțele blindate nu au fost puse în stare de alertă încât să poată veni să ajute forțele din defensiva Normandiei. Greșelile tactice ale comandamentului german, împreună cu o organizare terestră si aeriană de excepție a Aliaților a făcut ca Operațiunea Overlord să se încheie cu succes.

 

Forțele aliate ce au activat pe 6 iunie în Normandia veneau din Canada, din Forțele Franceze Libere, Marea Britanie și evident Statele Unite. În săptămânile ce au urmat, trupe poloneze de asemenea au participat la invazie, împreună cu contingente din Cehoslovacia, Belgia, Grecia si Olanda. O bună bucată din națiunile mai sus menționate au participat și cu suport aerian, împreună cu Forțele Aeriene Regale Australiene, Forțele Aeriene Regale Neo Zeelandeze și Marina Regala Norvegiană.

 

La sfârșitul verii lui 1944, aliații au ajuns la râul Sena, au eliberat Parisul și erau pregătiți să intre în Germania. Invazia din Normandia a avut un efect psihologic extrem de important atât asupra armatei germane asediate cât și pentru trupele sovietice ce avansau din est încă de un an înainte. Efortul invaziei a inspirat si a crescut moralul unitații celor 3 mari puteri aliate, motivând fiecare soldat si ofițer din alianța anti-hitleristă.

 

Victoria finală era din ce în ce mai aproape.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

De pe 6 iunie ora 7 după-masa până pe 8 iunie la ora 1 PM War Thunder prezintă Evenimentul Special al săptămânii cu bonus de 30% experiență pentru următoarele avioane:

 

  • P-51D-5, P-47D, B-17G,
  • Tempest Mk V, Spitfire Mk XVI, Wellington Mk III,
  • Bf 109 G-2, Bf 109 G-6, Bf 109 G-10, Do 217K-1, Do 217M-1

 

 

Echipa War Thunder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.