Jump to content

Hogyan válasszunk századot?


Századválasztás nagyító alatt

Avagy egy kis csemegézésre való a HUA századtól

 

A legnagyobb bizonyítani akarást a csapat hozza ki az emberből. Ezen bizonyítási vágy aztán olyan magaslatokra vagy éppen szakadékokba viheti az embert, ami miatt ésszel kell megválasztani a csapatot, és ésszel kell a tagjának is lenni.
A személyes tényezők mellé lopódzik be apránként a századok közötti viszony is. Ez behálózza: elősegíti, vagy néha elmérgesíti a helyzetet az elmúlt évekre visszatekintve.
Éppen ezért nem könnyű egy század tagja lenni, ha komolyan is venné az ember. Megint nem könnyű a legelső lépés sem, amivel elindulhatsz a rögös úton: a századválasztás…

 

Mi az a század/ klán a WT-ben?

A század a legtágabb értelemben egy csapatot jelent, akik keresik és élvezik egymás társaságát itt, a war thunderben. Sokféle céllal alakulhat meg, ezt mindjárt le is írom. Kétféle választás állhat előtted: alapítasz egyet, vagy belépsz egybe.

 

Miért jó században lenni?

Elérkeztünk az egyik megosztó kérdéshez. Sokan a fejlődést helyezik az első helyre, amiben teljesen igazuk van. A sok klántársad ott lesz, és tanácsokat tudnak neked adni. Golden wagereket könnyebben meg lehet csinálni, aminek a lényege, ha valaki nem tudná, hogy bizonyos számú meccset ha megnyersz, arany sast kapsz utána. Itt ha sok jó játékost össze tudsz gyűjteni egy squadba, akkor könnyebben lehet győzni.

 

Azonban ez csak akkor igaz, ha jó és aktív századba lépsz be. Ha inaktív tagok közé csöppensz, akkor nem lesz sok játszótársad, és elmegy a kedved a klántól. Ebben próbál ez az írás segíteni, hogy mit kéne és hogyan csinálni, hogy a lehető legjobb csapatba kerülj.

 

A kérdés pedig azért megosztó, mert sokan mondják azt, hogy nem érdemes csak ezért klánban lenni. Ezt a barátnak bejelölt játékosokkal ugyanúgy meg lehet szervezni és ugyanúgy ki lehet kérni a tanácsaikat, annyi különbséggel, hogy nem lesz ugyanaz a századlogó a nevetek előtt.

 

Hol találom a játékon belül?

A mostani játékban bal felül találhatod meg a fogaskerekes ikont lenyitva a századok/ squadrons menüpontnál tudod megnyitni az ablakot. Itt aztán kedvedre válogathatsz, rákereshetsz klánokra, vagy éppen alapíthatsz. Mutatom mi köztük a különbség:

 

Alapítás

Ha alapítanál egy századot, akkor először mindenképp határozd el, hogy miért csinálnád azt a századot. A célok minden embernél mások, de főbb csoportokba, és ezen csoportok keverékeibe lehet besorolni a klánokat (lentebb).

 

Tudakozódj alaposan, hogy van-e már ilyen beállítottságú század, magyar vagy akár külföldi. Ha beszélsz egy idegen nyelvet, és egy külföldi klánra vagy kíváncsi, akkor meg lehet kérdezni a működéséről annak kommunikatív tagjait is, nyelvgyakorlásként pedig be lehet lépni ezekbe. Nem rossz lehetőség, ha engem kérdeztek. Ha nincs ilyen század, akkor két lehetőség van: valóban alapítasz egy századot, vagy egy meglévőt választasz és ott próbálod egy kis játékoscsoporttal véghez vinni az ötletedet (senki se gondoljon itt semmi negatív/ bomlasztó ötletre, hanem pl. szimulátor elkezdésébe belekezdeni az addigi árkádos tagokkal).

 

Ha végképp nincsen más mód, akkor 2500 sasért csinálhatsz egy 128 férőhelyes századot, vagy pedig 1.000.000 oroszlánért egy ennél jóval kisebb, 10 férőhelyes kis csapatot. Ezt azután sasokért tudod felbővíteni a neked megfelelő férőhelyre.

 

Jól gondold meg, mert aztán lehet vakarni a ... füled tövét, mikor egy már eleve halálra ítélt századot hozol létre, amibe nem nagyon szállingóznak a tagok. Akkor már inkább lépj be egy századba, amit, ha nem jött be, ott is hagyhatod.

 

Belépés egy századba

Ha ezt az utat választod, akkor is érdemes mérlegelni és gondolkozni: utána kell kérdezni, ha vannak régebbi játékos ismerőseid, hogy melyik századokat ajánlja, avagy melyik század mire specializálódott, főleg játékmódokban, de egyeseknél döntő lehet már az is, hogy ts-t vagy discordot használ az adott század.
Ha nincs ilyen ismerősöd, akkor a század tagjait is megkérdezheted, avagy a hangár bal felső sarkában rákereshetsz magára a squadronra, és elolvashatod a bemutatkozó szövegüket. A belépési felételeiket mindenképpen olvasd el, mert ha nem felelsz meg, akkor a legtöbb esetben nem vesznek fel. Ha kell, járj utána és írj rá közvetlenül a vezérre és beszélj vele a felvételidről, lehet úgy a legkönnyebb.

Utána olvasni nemcsak a játékban lehet, hanem itt a fórumon is, avagy a warthunder.hu oldalon is akár.

 

A századok lényege

A létrejött századok nagy része nem éri meg az egy éves kort. Hogy miért? Mert elhamarkodottan hozták létre. Nem lépett be senki, nem úgy ment ahogy gondolták a vezetők, vagy éppen összerúgták a port másik századokkal.

Ahogy egy század tagja leszel, akár közlegény vagy, akár vezető, ha komolyan részt akarsz venni a fejlődésben, akkor oda kell figyelni rá, hogy mit teszel a klánlogóval a neved előtt. Leírhatnám most az összes szabályt, de nem teszem, mert általában mindenki tudja az alapvető dolgokat, csak sokszor nem veszik figyelembe. Ennek ellenére néhányat megemlítek, hátha nem talál süket fülekre a mondanivalóm.

 

Egy fontos dolognak tartom a viselkedést. No nem csak a klánon belül, hanem legfőképpen a külvilág felé. Ha egy század tagja vagy, akkor érdemes kétszer is meggondolni, hogy milyen szidalmakat írsz be a chatbe. Lehet az külföldi, vagy éppen magyar, ha elkezded a szájkaratét, akkor nincs visszaút. Csak ilyenkor sokan nem gondolnak bele, hogy a klánlogót könnyebb megjegyezni, mint a felhasználónevet, így nem az embert fogják megjegyezni és lenézni, hanem a klánt. Ez éppúgy igaz magára a játékra, mint ahogy a közösségi oldalakra.
Sokan nem veszik észre magukat, és a klánjukra fittyet hányva okoskodnak és alacsonyítják le a többi klántársukat közvetetten vagy közvetlenül a többi ember előtt.

 

Másik dolog a magyar századok közötti viszony ápolása. Ez nem csak a századok vezetőin múlik, hanem a tagokon is. Nagyon rossz helyzetben a közösség még mindig, de most már legalább javulás felé indult el a helyzet. Sajnos a mostani klánvezetőségek nem igazán találják meg a közös nevezőt, illetve, ha megtalálják 2-4 kláncsoportok alakulnak ki, a többihez pedig egyáltalán nem nyitnak. Sokszor probléma a klánvezetők közti személyes ellentét, amik csak gyűlnek az évek folyamán, azt eredményezve, hogy a tagjaik közötti viszony is elmérgesedik.
 

A századok csoportosítása

A század arra is jó, hogy egy zászló alá gyűjtsd azokat a barátaidat, akikkel együtt játszotok, és így egy közös klánnév alatt tudjátok ezt folytatni, ami aztán minden játékban látszódik a felhasználónevetek előtt. Sajnos sok magyar klán ilyen céllal alakult meg, ahol az a lényeg, hogy a haverok vigyék a nevet, mint egy egyenruhát. Idővel ezek a baráti csapatok inaktivizálódnak, és lassan leépül az egész dolog. A netalántán aktívan bent ragadók, (akik magukat lojálisnak nevezik), kb. 5%-át teszik ki a klánnak, és ücsörögnek egy halott századnév alatt. Legtöbbször más klánok játékosaival együtt játszanak és ennek hála lehet (nagyon nehezen) kirobbantani őket ebből a mocsárból, és újra a magyar játékosbázis szerves részévé „tenni őket”.

A másik oka a századalapításnak a sokakban tomboló főnöki vénának köszönhető. Itt kiélhetik minden ilyen vágyukat. Bebújnak a parancsolgatás álcája mögé, és utána nem törődnek azzal, hogy milyen jómadarakat vesznek fel a klánjukba, a lényeg az, hogy legyenek néhányan. Tipikus fekete öves szájkaratésok, saját statra mellveregetők, vagy a senkinek nem ártó magányos farkasok állnak be ilyen századokba. Miután az ilyen század kellőképpen beégette magát a magyar facebook/ egyéb csoportokban, a klánvezető sunnyogva lelép, ahogy a klántagok is. Nem egyszer jellemző rájuk, hogy nevet-, no meg persze alap, hogy játékbeli profilképet változtatnak, annyira sok van már egyesek számláján. Így talán el tudnak tűnni egy időre, hogy aztán megint belevessék magukat egy ilyen klánfőnök levesébe, de jobb esetben szocializálódnak egy normális századnál.

Néhány századnál a közös játék a lényeg, csak játszotok, elvagytok, dumáltok, nevetgéltek, de semmi egyéb. Az aktív és az inaktív tagok száma ezekben a századokban változó, javaslom nézd meg, hogy milyenek az aktivitási pontjai a klántagoknak, ha ilyenre szánnád el magad. Játék és semmi más. Legtöbben tényleg ezért alapítanak századot, az ilyen játékosokat összefogják, elegyengetik az útjukat, és fel tudják mutatni a tagokat. Esetleg golden wagerre könnyebben össze lehet szedni a klántagokat, és könnyebben megy 4 emberrel a dolog. 

Szerintem a legmagasztosabb dolga a századoknak a versenyeztetés. Egy klánvezér és a tisztjei fejben is ott vannak, motiválják is a társaságot, (ha tudják), nem mellesleg jobban tisztában vannak a folyton játszatott játékosaik képességeivel. Ilyenek például a squadron battle-k. Ehhez a típushoz kell a legtöbb türelem és a legjobb tagok (ne vegye senki se a szívére ha nem ilyen klánnál van). Egy név alatt el lehet szórakozni, a csordaszellem összetartja a csapatot, talán a lojalitás is, de a tagok megmérettetéséhez semmi sem fogható, egy szadista szavait használva. A megmérettetésből saját gondolataimat továbbfűzve viszont rögtön következik egy eredmény letétele arra a bizonyos Asztalra. 

 

Magyar századok

Mint égen a csillag, annyi van. Tényleg érdemes vigyázni, hogy mennyire aktív századba lépsz be, mert ha rossz az élmény, akkor akár a játéktól is elmehet a kedved (egy időre). Századcsoportosítást konkrét példákkal sajnos ide nem lehet kirakni, mert abból csak sértődés lesz, azt pedig nem akarom.

Az előbb leírtakhoz csatolva sok a baráti század. Ha ilyenbe óhajtasz belépni, akkor laza és könnyed játékokra számíthatsz. A legvégső esetben, ha arra adják a fejüket a tagok, akkor néha egy-egy versenyt is megejtetek.

 

Az egyik legnagyobb buktatót hordozó szájkaratés századokba nem ajánlom a belépést. A legrosszabb esetben te is olyanná válsz mint ott egyesek, a legjobb esetben (nem lépsz be ilyenbe) pedig kilépsz és egy jobb század után nézel. Nagyon nehéz az első pillanatokban elkülöníteni az ilyen századokat, mert ha jelentkeztél, és megfelelsz a követelményeknek, akkor sokan a csillagokat is lehoznák neked, amely csillagok a belépés után egyre távolabb kerülnek tőled. Utána meg csak szívás a klánozás.

A versenyklánok (most nincs sok a magyarok között, de pontos számot nem írnék) ígérik a legtöbb eredményt, de a legtöbb befektetést kérik. Nem kell rögtön rosszra gondolni, mivel sokszor félreértelmezik a jelentkezők az aktivitást. Tény, hogy itt szeretik a legkevésbé az inaktív tagokat, mert itt kell a legtöbb aktív. De a jelentkezésnél mindenképp szögezd le az első mondataid között, hogy mennyit tudnál lenni. Általában a heti 5-7 óra elég szokott lenni átlagban, ez leszámolva naponta 0,5-1 órát jelent maximum, talán ez az alsó határ.

 

Hogyan válassz és hogyan jelentkezz?

Türelemmel. Először is te magad kell eldöntsed, hogy mik a terveid a jövőre nézve. Mennyire engedi majd a magánéleted, hogy játssz, magyarán mennyire leszel aktív.
Másik dolog, hogy melyik játékmódot játszanád? Képes vagy mások kedvéért átmenni egy másik játékmódba? Tudsz-e váltani a reál és a szimulátor között például, mert ha nem, akkor ne a sokszínű századoknál kopogtass, hanem a berögzött klánokhoz, akik csak egy játékmódban fejlődnek és játszanak.
Mennyire veted meg a versenyzést? Klánháborúznál-e? Ha igen, akkor ezeket a századokat részesítsd előnyben. Ha a sima tournamentek kedvelője vagy, akkor is érdemes körbekérdezni jelentkezésnél, hogy ők mennyire mennek ilyenekre. Itt sem mindegy, hogy milyen versenyeket szeretsz: árkád, reál vagy éppen szimulátor. Ezek szerint válassz.

 

Nem futnak sehová, játssz velük néhányat. Nézd meg hogyan beszélnek egymással, hogyan játszanak együtt és Te mennyire tudod felvenni a klántagok (játék)stílusát. Haverkodj össze velük, keresd őket, legyél már az elejétől fogva egy értékes fél-klántag, hogy mikor eljön az idő, és végleg elhatároztad magadat, akkor ne habozzon a század vezére sem.

 

Érdemes megnézni az előbb leírt aktivitást is. Egy nagy században már néha kialakulhat a klikkesedés. Különböző csoportokba tömörülnek az emberek, mert nem szeretik ezt vagy azt a nemzetet, nem repülőznek/ tankoznak. Figyeld meg, mennyire érintkeznek egymással ezek a csoportok. Ha rossznak látod a században ezt a pontot, akkor veheted úgy is, hogy te is be leszel skatulyázva az egyik csoportba, és onnan neked se lesz átjárás pl. a reál repülősökhöz. Nem azért mert megtiltják, hanem azért, mert ha a barátaid nem nagyon járogatnak át, akkor idővel te sem veszed majd a fáradtságot, és nem fogod keresni a másik csoportok társaságát. Márpedig egy ilyen megosztott század nem érdemli meg a század titulust. A megosztott század rossz század.

 

Ugyanígy ide tartozik annak a megfigyelése, hogy milyen megosztó személyiségek vannak a században. Vannak-e egyáltalán, és ha vannak akkor hányan. Nem mellesleg keresd meg az okot, hogy az ilyen ember(ek) miért vannak még a klánban.

 

A tagság után és az összetartás után megnézheted a tiszteket is. A század legnagyobb részét a tagok teszik ki, de a tagok pedig a vezetés tükörképei.
Milyen gyakran lépnek ki tagok, milyen tagok lépnek ki, és miért lépnek ki. Milyen a vezetőség viszonya a tagokhoz és fordítva. Milyen maga a vezetés? Jól játszanak és csak ezért vannak a klán élén/ ők a legnagyobb hangúak/ normálisan vezetnek egy közösséget.

 

Miután megnézted a saját indítékaidat és megfigyelted a klánodat, a századok ablakánál a kívánt századodnál add be a jelentkezésed (az ablak alján lehet rákattintani erre a gombra). A század tisztjei kapják meg az értesítést a jelentkezésedről, de ha még nem döntöttek a sorsodról, ami nem biztos hogy rögtön megtörténik, akkor egy keveset várakozni kell (órák vagy napok).

 

Feltételek

Jelentkezésnél, ahogy már néhányszor leírtam fontos átnézni a feltételeket is. Ettől persze eltekinthetnek egyes századoknál, de nem kell akkor sem meglepődni, ha 18-as szinttel nem vesznek fel, ha ők 45-ös játékosokat keresnek. Ilyenkor azt lehet megkérdezni, hogy ha már nem vesznek fel, milyen másik századot ajánlanak. Higgyétek el, ha gyorsan akartok fejlődni, akkor vagy legyen sok barát a barátlistátokon, vagy lépjetek be egy AKTÍV századba, ahol folyton lehet együtt játszani.

 

Azt se felejtsd elmondani nekik, habár biztosan kérdezik, hogy milyen nemzeteiddel hol tartasz, de ami ennél is fontosabb, hogy ők mivel játszanak. Így megtudod, hogy te milyen fejlesztési ágra kell átállj, hogy be tudj kapcsolódni az ő csapatukba. Lehetsz az angol jeteknél reálban, ha ők német 6.0-áznak ugyancsak reálban. Ilyenkor érdemes elgondolkodnod, hogy mennyi idő a kifejlesztés és biztosan akarod-e azt a német ágat.

 

A versenyszázadoknál is vannak feltételek, erről tudnék a legtöbbet beszélni, de a cw-re kell a legjobban begyakorolt forma. Ott nagyjából minden klánnál beállt taktikák vannak, amihez konkrét hangár beállítások igényeltetnek.

 

Reál: 1 jármű tier IV-es szinten, amit profi szinten kezelsz. Sokszor nem elég, ha te egy számukra gyengébbnek tartott tier IV járműnek vagy a mestere, mert jobban szeretik az irányítók megadni a csapatok összerakásánál, hogy ki mit hozzon. Éppen ezért jobb, ha több járművet is biztosan irányítasz.

Árkád: 5 jármű szükségeltetik ide, a kedvencek a német és az amerikai hangárak. 2 repülő és 3 tank kell a játékhoz, magyarán repülni és tankozni is jól kell tudj. Nagy vonalakban ugyanúgy kellene tudnod a bombázás alapjait mind a légvédelmizést.

Mindkettő klánháború mód megköveteli a játékbeli tudás magasabb szintjét. Sok század nem szereti ezt a módot játszani, inkább customba mennek be egymás ellen, mindenki úgy tartja fitten a játékosait ahogyan szeretné. Viszont ha ilyen századba lépsz be, akkor garantáltan egy másik szemléletet kell tanulj, hogy megfelelj a század kritériumainak.

 

Egyéb

Vannak persze olyan játékosok is, akik a tudásra mennek. Ha a leendő századod tudására vagy kíváncsi, akkor mindenképpen a thunderskillt ajánlom. Ott megnézni az egyes tagok százalékait + milyen járművel érték el + a játékban is átböngészni a játékosprofilokat. Sajnálom, hogy ezt ide kellett írnom, de néhányan vannak úgy, hogy a személyenkénti játéktudást értékesebbnek tekintik, mint a klán összértékét csapatjátékban és az egymás közötti viselkedésben.

 

Vissza a mostani századokra, és ismételjük meg amit eddig tanultunk: rossz a helyzet. Persze tudom, elő lehet adni mindenki előtt, hogy minden király, és hogy így és úgy leszünk ezen és azon a meccsen, ahol a magyar közösségnek össze kellene fognia, de sajnos még mindig nem látom az ilyen szintű kezdeményezéseket. Értem ez alatt a klánvezetők egymás felé való kezdeményezését. Én ezzel az írással egyáltalán nem erőltetem ezt, pusztán csak megfigyelőként írom le a dolgokat. Mindenesetre valamennyit javult a helyzet az elmúlt évben.

 

Ezt pedig azért írom le ide, mert a századválasztás előtt álló emberek belebotolhatnak gyűlölködésekbe, amiket a legjobb ha helyén kezelnek saját magukban. Üzenem ezeknek az embereknek, hogy jobb fölülemelkedni ezeken a dolgokon, és csak a saját tapasztalatok útján tájékozódni. Sokszor csak mendemondákat hallani, amiket a legtöbben könnyen elhisznek a másik századokról, ahelyett, hogy saját maguk keresnék meg a válaszokat. Ésszel kell benne lenni egy klánban: ha rossz a helyzet változtass, ha jó becsüld meg! Ugyanez igaz a történetekre is, válogasd ki a hazugságok közül az igaz híreket.

 

Végszó

Rengeteg sok kérdés merül fel ilyenkor, mivel mindenki jól akarja magát érezni ebben a játékban. Egy idő után eljut arra a pontra az ember, hogy megunja az egyedüli játékot, és belép egy csapatba, akkor pedig körültekintően kell eljárni. Ha valaki már volt században, csak megunta ezt a formát, akkor érdemes újra átértékelnie a dolgokat magában. Jön a világháború mód (ahol talán klán nélküliek is játszhatnak, de ki tudja még mi lesz belőle), ráadásul egyre több magyar század ugrik neki a squadron battle-knek (cw), ahol aztán a jó magyar állománynak köszönhetően elég előkelő helyeket érhetnénk el. Akik pedig nem teszik ezt, csak játszanak egy jót közös klánnév alatt. Melyiket választanád?
 


A kérdés a tiétek, bölcsen gondoljátok át! 

Gelesztaa (Posted )

Topik kitűzve o7
  • Upvote 2
medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiváló írás.
A végső kérdésre válaszolva: Utóbbit. Hogy miért? Semmi kedvem nincs versengeni, még a konstans első hely sem megy, nem vagyok winner-material, nem azért játszok. Továbbá időm sincs feltétlen rá, hogy pont akkor, pont annyi ideig fent legyek, amikor a verseny van, vagy amikor CW-zni akar a klán fejese, például nekem kell az alvás, éjjel én tuti nem maradok fent csak egy retkes játék miatt. :)

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jó írás Fox, gratulálok!

Saját életritmusomat figyelembe véve, gszabi véleménye áll közel hozzám, de tisztelet azoknak a klánoknak és játékosoknak akik nemzetközi mezőnyben helytállnak a különböző megmérettetéseken.  :good: Jól tudom milyen sok munkával, lemondással jár együtt.

  • Thanks 1
medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...