Jump to content

Petre Cordescu


Petre Cordescu - un erou uitat

Aircrew-Romanian-pilot-Petre-Cordescu-Ro

 

 

Acum 2 zile am vazut un nume romanesc intr-un meci din simulator. L-am salutat dar nu mi-a raspuns, fapt ce nu se intampla de obicei. L-am adaugat la prieteni, nu de alta dar nu sunt multi romani care sa zboare in simulator. Asadar l-am contactat intrebandu-l daca nu vrea sa zburam impreuna. Asa am ajuns sa aflu ca poarta nickname-ul bunicului sau, care a fost pilot roman in cel de-al doilea razboi mondial, el insa fiind din Chile. Am vrut sa ii aflu povestea pe scurt (una destul de trista) si asta este ce am primit (sper ca traducerea este cat de cat corecta):

 

 

 

Pilot roman din cel de-al doilea razboi mondial, facand parte din Escadrila de Vanatoare 53, zburand avioane ca "Hurricane mk1", "Heinkel 112 B" si "Messerschmit Bf109 G2".

Din prima zi de lupta Petre a doborat 2 avioane inamice (din cele 9 victorii confirmate), avand astfel impreuna cu prietenul sau Constantin Pomut (1 victorie) cel mai de succes zbor din prima zi de lupta (22 iunie 1941) http://www.elknet.pl/acestory/firstdayarr/firstdayarr.htm. In urma bataliilor ce au urmat a fost decorat, printre altele, cu Ordinul Virtutea Aeronautica clasa Crucea de Aur, Ordinul Virtutea Aeronautică clasa Cavaler ,Crucea de fier. De asemenea a fost campion national la tir pe Hurricane si He112 B0.

A fost doborat de o racheta de sol, fiind capturat de sovietici. Mai apoi a fost schimbat pe un pilot rus capturat in Romania. Insa mai tarziu a marsaluit alaturi de alti prizonieri in gerul iernii in Rusia, majoritatea fiind rapusi de firg. A scapat din lagar alaturi de un german. Spre sfarsitul razboiului insa Romania a trecut de partea aliatiilor prevenind astfel o pierdere teritoriala sub presiunea Rusiei, avand insa ca si consecinte imbratisarea comunismului, acesta silind Romania sa rupa anonimitatea pilotilor ce au luptat impotriva bolsevicilor, denigrandu-i si intemnitandu-i (exemple ca Horia Agarici si Teodor Graceanu demonstrand aceasta). Petre anticipand si vazand acest lucru, a decis sa scape. Planul sau a fost sa isi ia sotia si sa scape cu un avion demontat (Hurricane cu numarul 8). A fost insa sesizat de garzi care au spus ca avionul e destinat unui ofiter care, fiind prezenta insa, i-a permis lui Petre sa scape. Acesta a zburat sub altitudinea de 100 de metri, pentru a evita radarul, pana in Instanbul, Turcia. In Turcia, dupa o aterizare fortata, a fost primit ca un erou, fiind insa in cele din urma inchis intr-un lagar de concentrare, ca urmare a unui pact facut intre Turcia si Rusia. Cu ajutorul unor ofiteri a decis sa scape spre Europa, mergand prin Napoli, Italia, unde s-a imbarcat pe "Sestriere" (nava foarte populara din 1947 pana in 1955, dand posibilitati multor romani, italieni si germani), calatorind spre sudul Chilei. In Chile a avut o viata zbuciumata din cauza dictaturilor din acele vremuri, fiind odata si arestat si in pericol de a fi deportat cu alti prizonieri politici, fiind insa ajutat de un colonel care ii stia povestea.

Aircrew-Romanian-pilot-Petre-Cordescu-Ro

 

Album foto: http://www.asisbiz.com/il2/Hurricane/RRAF-Petre-Cordescu.html

Albumul foto al nepotului sau (facebook - necesita log in): https://www.facebook.com/rodrigo.valenzuela.cordescu/media_set?set=a.10151870766407398.1073741826.776437397&type=1&comment_id=10152681112452398&notif_t=comment_mention

Mic video comemorativ: https://www.facebook.com/video.php?v=10152073946532398&set=vb.776437397&type=2&theater&notif_t=comment_mention

 

 

 

Toate aceste informatii le am de la cel cu nickname.ul petrecordescu in joc, asa ca nu va sfiiti sa il salutati ori de cate ori aveti ocazia, ca unul care e urmasul unuia dintre eroii ce au pus umarul la formarea a ceea ce avem azi si se numeste Romania.

Edited by Andrei_Lereniu
  • Thanks 1
  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...